Містечко за 35 км від Луцька може стати місцем паломництва для хасидів

Містечко за 35 км від Луцька може стати місцем паломництва для хасидів
В Україну для святкування Нового року щороку приїжджає велика кількість хасидів.

Течія «хасиди́зм - містичне відгалуження юдаїзму, яке виникло на території України у першій половині XVIII століття та швидко поширилося Східною Європою. Нині більшість його прибічників проживають у США, Ізраїлі та Британії. Традиційно хасиди з усього світу відзначають в Умані, де похований засновник брацлавського хасидизму Цадик Нахман.

Сьогодні на Волині не всі знають, що в містечку Млинів Рівненської області знаходиться могила равина, проповідника, якого за життя називали святим, а саме Аарона ІІ Перлова (1802-1872), нащадка, онука відомого Ребе Аарона І Перлова (1736-1772), філософа, просвітителя, якого вважають одним із перших засновників хасидизму в світі, зокрема однієї його течії.

Засновник династії Аарон Перлов народився в 1736 році в м. Карлін (передмістя Пінська, Білорусь). У хасидизму вже тоді було багато послідовників на Волині, на Поділлі, Галичині та Польщі, але в Литві і Білорусі спочатку про нього майже нічого не знали. У другій половині XVIII століття нове вчення в Кароліні став проповідувати Аарон Перлов, прозваний ще за життя Великим.

Цей рабин займав чільне місце в хасидської традиції, дотримуючись містичної течії, саме він поклав в основу культу містичний екстаз і ентузіазм. Він говорив: «Все можна у мене відібрати - крім Бога, що живе в душі моїй». Помер Аарон в 1772 році у віці тридцять шість років, і як говорили хасиди, згорів від божественного вогню.

Учнів Аарона Перлова після його смерті згуртував, його син Ашер Перлов Столінський (1765-1826), який оселився на південь від міста Карліна в місті Столін був одним із найбільш відомих хасидів проповідників свого часу. Його син Аарон ІІ Перлов користувався величезною повагою серед євреїв Північно-Східного краю. За життя його називали «чоловік з Млинова» або «святий дідусь».

Після смерті Аарон ІІ Перлов був похований в Млинові на Рівненщині, де могила знаходиться до сьогодні і є місцем паломництва.

Громада хасидів «Карлін-Столін», яку започаткувала родина Перлових представлена практично в усьому єврейському світі. Має синагоги, школи, веде велику релігійно-просвітницьку діяльність. Багато представників родини Перлових загинули в Столінському гетто (Білорусь) в часи Другої світової війни.

Млинів. Початок ХХ ст. http://jewua.org
Млинів. Початок ХХ ст. http://jewua.org
Могила Аарона ІІ Перлова. http://jewua.org
Могила Аарона ІІ Перлова. http://jewua.org
Могила Аарона ІІ Перлова. http://jewua.org
Могила Аарона ІІ Перлова. http://jewua.org


Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
За кілька днів в Україну для святкування Нового року приїде за прогнозами рекордна кількість хасидів.
Хасиди святкувати Новий рік почали ще 20 вересня в Умані.
Вони не приїдуть, а вже відїжджають
Відповісти
ви про це повідомили?
Відповісти
Ого!!!! Не знав такого.
Відповісти
ні одного не бачив, хоча їх тут багато буває...
Відповісти
Останні новини
Містечко за 35 км від Луцька може стати місцем паломництва для хасидів
22 вересень, 2017, 08:05