Із турботою про захисників: Луцький гарнізонний госпіталь відзвітував про роботу

Із турботою про захисників: Луцький гарнізонний госпіталь відзвітував про роботу
Протягом року у Луцькому військовому гарнізонному госпіталі пролікували близько 3000 людей, 80% з яких - військовослужбовці чи військові пенсіонери.

Про це повідомили 17 жовтня під час прес-конференції начальника Луцького військового гарнізонного госпіталю Василя Криворучка.

Заклад належить до спеціалізованих госпіталів Міністерства оборони, проте тут надають послуги й цивільному населенню на платній основі. У госпіталі діє приймальне відділення, хірургія із лор-, стоматологічним і офтальмологічним кабінетами та 3 операційними залами. Один із операційних залів обладнаний сучасним обладнанням.

Наприклад, цьогоріч у госпіталь придбали артоскоп, аби проводити операції на суглобах. Щоправда, нині апарат разом із лікарем перебуває в зоні АТО.

У госпіталі працює також реанімаційне, терапевтичне, інфекційне відділення, де планують відкрити кабінет інтенсивної терапії, кабінет функціональної діагностики та ендоскопічних досліджень, а також аптека. Цьогоріч у госпіталі відкрили травматологічне та лабораторне відділення із бак-лабораторією, яка має сертифікат на проведення досліджень.

У 2016 році госпіталь пролікував близько 3000 пацієнтів, понад 80% - військовослужбовці та пенсіонери служби. Амбулаторне обслуговування отримують до 10 тисяч осіб на рік. У 2017 році через медзаклад вже пройшло понад 2,5 тисячі людей. Нині в госпіталі працюють 17 лікарів вищої категорії.

«Протягом року ми виконуємо 700-800 оперативних втручань різного профілю. Із низ 600 - операції високого ступеню складності»,- зауважив Криворучко. Йдеться, зокрема, про апендиктомії, лапароскопічні видалення вентральних гриж тощо. Наразі працюють над вивченням методики видалення діафрагмових гриж. Працює судинний хірург, який виконує оперативне втрачання на магістральних артеріях.

«Є випадки, коли ми вимушені проводити ці оперативні втручання, бо є ризик пошкодження нервів чи судин»,- зауважив лікар. Адже до медиків досить часто звертаються військовослужбовці, які носять у тілі осколки. У випадку, якщо немає загрози та осколок не турбує, його намагаються не чіпати. Проте в деяких випадках видаляють, а після таких операцій пацієнти мають змогу пройти реабілітацію в фізіотерапевтичному кабінеті.

У госпіталі наразі планують відкрити ще й кабінет реабілітаційної фізкультури - у напівпідвальному приміщенні вже розпочали ремонт. Щоправда, ця частина будівлі потребує гідроізоляції, тому наразі ремонти призупинили.

У листопаді 2016 року у госпіталі розпочав роботу гінеколочний кабінет, де виконують по 2-3 операції на тиждень. Йдеться й про складні втручання - надвагінну ампутацію матки, лапароскопічні кістектомії та ліомектомії.

У госпіталі вже діє сучасний стоматологічний кабінет, де можна проводити операції з вживлення штучних імплантів та протезування військовослужбовців.

Проте чимало із того, що отримав заклад, стало можливим лише завдяки волонтерам.

«Завдяки підтримці волонтерів нині наш госпіталь на 100% укопмлектований автомобільною технікою», - повідомив Криворучко. Є сучасний реанімобіль, який дозволяє транспортувати хворих у тяжкому стані. Тут є апарат штучної вентиляції легень, сучасні ноші, електровідсмоктувач тощо. Нині в Західному регіоні країни є тільки 2 таких автомобілі. Окрім того, госпіталь володіє пересувним рентген-кабінетом та перев’язочна.

Наразі у медзакладі зробили ремонт у 5-ти палатах – їх обладнали спеціалізованими ліжками, санвузлами, встановили телевізори.

За словами лікаря, цього не вдалося б зробити без допомоги волонтерів. Волонтерка Наталія Ариванюк розповіла, що разом із колегами запропонувала долучитися до відновлення лікарні будівельникам - низка компаній відгукнулися на пропозицію, тож у деяких палатах вже роблять ремонт, інші ж готують матеріали.

Киворучко зауважив, що госпіталь підтримують благодійний фонд Степана Івахіва «Патріоти Волині», благодійний фонд «Волинська родина» імені Ігоря Єремеєва, «Тільки разом», «Центр допомоги 51 ОМБР», діаспора тощо. З боку держави лікарня отримує повне забезпечення медикаментами.

За словами начальника госпіталю, для лікарів організовують навчання в Україні та закодоном. Окрім того, майже всі хірурги, анестезіологи, реанімологи та 70% медсестер мають досвід роботи в АТО – навіть зараз 2 лікарів із госпіталю перебуває на передовій. Відтак, зростає навантаження на тих лікарів, які лишаються в госпіталі.

«Хай вже в Україні настане мир, тоді будемо відпочивати», - зауважив хірург Андрій Кострубстький. Лікар впевнений, що на Сході колеги отримують чималий досвід і таким чином можуть ефективніше допомагати бійцям. Лікар додав, що протягом останніх 3 років військова хірургія в Україні дуже просунулася вперед, тож, низка поранених, які раніше мали мало шансів на лікування, тепер досить швидко стають на ноги.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Із турботою про захисників: Луцький гарнізонний госпіталь відзвітував про роботу
17 жовтень, 2017, 14:44