Додати запис

На Волині малолітніх в’язнів підтримують юристи та психологи

Вихованців Ковельської колонії вчать бути комунікабельними
та адаптовують до життя на свободі

Днями представники громадської організації «Асоціація захисту прав молоді Волині» в рамках реалізації проекту «Формування громадянсько-правової компетенції неповнолітніх засуджених та осіб молодіжного віку, які перебувають на обліку кримінально-виконавчих інспекцій» відвідали Ковельську виховну колонію. За словами психолога Асоціації Наталії Мамай, система виховання в установах закритого типу є недосконалою. Діти там не можуть розвиватись як особистість, їм не вистачає інформації про життя за межами колонії, а, відповідно, не вистачає мотивації, щоб, відбувши покарання, стати повноцінним членом суспільства – почати навчатись, працювати та створювати сім’ю. Вони звикають до закритого середовища, їм там стає зручно. Тому, залишивши стіни колонії, підсвідомо знову скоюють злочини.
«До підлітків складно достукатись, їм важко спілкуватись, довіритись і навіть розслабитись, вони підсвідомо захищаються від нової інформації та відсторонюються від своїх емоцій. Тому в першу чергу ми намагаємось навчити їх комунікації та вмінню висловлювати свої почуття й емоції, формувати відповідальність за вчинки, працюємо над корекцією захисних механізмів підліткової психіки, хочемо зробити їх менш замкнутими в собі, щоб потім було легше адаптуватися в суспільстві. Над цим мають працювати і їхні вихователі», – каже психолог.
Правозахисник Володимир Стома розповів, що потребу в юридичній допомозі має більшість засуджених, водночас у них немає доступу до такої допомоги, оскільки вони ізольовані від суспільства. «Фактично, консультуємо підлітків тільки ми. Вони часто до нас звертаються, дехто приходив вже кілька разів. Здебільшого вихованці колонії цікавляться тим, як отримати паспорт громадянина України і питаннями подальшого працевлаштування та вступу до навчальних закладів. Приходять підлітки і з особистими питаннями. Наприклад, сирота хотів дізнатись, чи має він право на пенсію, перебуваючи в колонії; була проблема ще в одного ув’язненого, який не міг знайти своїх родичів за старою адресою і звернувся за допомогою до нас; також нерідко ув’язнені консультуються щодо компенсації майнової шкоди, яку вони завдали, вчинюючи злочин і яку їм за законом треба відшкодувати», - повідомив юрист.
Зараз в Ковельській виховній колонії перебуває 114 підлітків, з усіма працюють фахівці Асоціації. Юристи й психологи відвідують ув’язнених дітей щотижня, а сам проект буде реалізовуватись до кінця березня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.