Додати запис

Хто відшкодує смерть українця, що згорів в Росії

В одному з містечок Російської Півночі загинув український мігрант. Інцидент стався вночі в робочому гуртожитку, де ночував наш співвітчизник. Будівля спалахнула як сірник.

Нажаль, наш громадянин знаходився на верхніх поверхах. Після прибуття «оперативних» працівників російської МНС, будівля вже палала і рятувати було нікого.

Інші обставини трагедії і процес гасіння залишків гуртожитку біля компресорної станції ще довго мусувалися різними інформаційними агентствами. І як завжди не зустрічалася інформація про виплату компенсації за смерть годувальника сім'ї нашого громадянина і інших згорілих мігрантів-газівників.

Та чи була вона? Мовчить і фірма-працедавець, за дорученням якої загиблі газівники, включаючи українця, проводили реконструкцію компресорної станції. Хоча положення про фінансові зобов'язання фірми у разі травматизму і загрози життю чітко прописувалися в контракті українця. «Смерть в неробочий час при форс-мажорних обставинах» – кажуть захисники фірми.

Тоді чому фірма-працедавець заселила українця і інших мігрантів в гуртожиток, який не відповідав нормам пожежної безпеки? У конструкції будівлі були відсутні вогнетривкі матеріали. Не було на необхідних місцях комплектів рятувального спорядження та сходів.

А в коридорах чомусь прибрали схеми евакуаційних шляхів та виходів. Порушення «Правил пожежної безпеки в РФ» ППБ 01-03 як на долоні. Як і право сім'ї загиблого українця на компенсацію. Проте нелегко обґрунтувати своє право на компенсацію в російському суді. І де знайти підстави для фінансової відповідальності винних?

Для цього існують відповідні норми європейського права. У Конвенції про захист прав людини і основних свобод, яку ратифікували Україна і Росія, закріплюється право будь-якої фізичної особи на відшкодування порушених прав на території будь-якої держави.

При цьому ця держава зобов'язана зробити відповідне сприяння при проведенні судового процесу. У нашому випадку можна казати про порушення права на життя і здоров'я загиблого українця, якого заселили у будівлю, що не відповідає нормам пожежної безпеки. Тому відшкодування за смерть годувальника для української сім'ї загиблого лежить на плечах працедавця.

Відповідальності не уникнути і органам місцевого самоврядування, які нічого не зробили для підтримки будівлі у безпечному стані. Адже причиною займання могло стати коротке замикання у випадку зношеної ізоляції проводки. Або витік та вибух газу зі зношених труб. Тут «не загашена сигарета» робітника не причина трагедії. Уся справа в недбалості відповідних структур.

Але на якій підставі сім'я загиблого українця може отримати компенсацію замість нього? Для цього існує Резолюція 75(7) Ради Європи про компенсацію за фізичну шкоду або смерть. Згідно з цим документом, у випадку якщо наслідки фізичної шкоди призводять до смерті потерпілого, право на отримання компенсації переходить до його утриманців.

У нашому випадку на утриманні українця знаходився старий батько та сестра-інвалід другої групи. Для вирішення питання про розмір і форму компенсації, резолюція відсилає нас до норм національного права. Згідно положенню Цивільного кодексу України, у разі втрати годувальника компенсація виплачується у розмірі не менше ніж середня заробітна плата загиблого з вирахуванням його власних витрат. Якщо на утриманні загиблого знаходилися інваліди, то компенсація виплачується на термін їх інвалідності, а якщо пенсіонери – довічно.

Цілком зрозуміло на кому тепер лежатиме відповідальність за утримання недієздатних родичів загиблого українця. Незрозумілим залишається один момент. Чому родичі українських мігрантів, які гинуть за кордоном, пасивні у відстоюванні права на компенсацію за їх смерть. Хоча норми європейського права припускають подібний механізм відшкодування.

Інше питання – судовий процес за кордоном, з перешкодами, які створюють захисники винних. Для вирішення цієї проблеми існують різні форми допомоги з боку компетентних фахівців і експертів. Головне вчасно звернутися по допомогу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вони не на курорт їдуть, знають чому і чим ризикують.
Відповісти
Класний юрист )
Ноу комментс, як кажуть.
Відповісти
Почем нынче Хо-Хо-Лу по пыці ?

Это история произошла в небольшом городке на юге Украины.
Даже не история, а эпизод, скорее бытовая зарисовка.
Мой друг человек степенный, почти уравновешенный, отец семейства, счастливый дед: «Слушай, ну достали! Раз сказал, два сказал. Чемно попросил-не понимают. Пришлось…». Как все на юге он разговаривал обильно уснащая речь украинскими словами, мягко окая. Человек абсолютно индеферентный к политическим баталиям. К национальным вопросам относящийся довольно равнодушно. Это и понятно –юг многонационален. Поликультурные привычки с детства.
Да и как иначе? Соседка по парте –гречанка, на лестничной клетке и грузины с русскими живут, этажом выше татарская семья, а всего в Крыму почти полторы сотни национальностей.
Так, что же его так, бедолагу, заело?
Элементарная бытовуха. Активное жилищное строительство привлекает «гастербайтеров»- рабочих из западных регионов Украины. Местные не очень стремятся заполнить эту нишу-есть более престижные и денежные способы обеспечить себя хлебом насущным. Туризм, сфера обслуживания, торговля заполнены местным контингентом. На стройках работают приезжие. Статистики на эту тему не встречал, да и черт с ней, но речь стоит вести о нескольких десятках тысяч человек. В спальном районе «Красная горка», где живет мой друг, часто квартиры сдают в наем строительной фирме. В двух-трех комнатных квартирах устраивается общежитее. Условия … Приходилось видеть как из двухкомнатной квартиры вышло 11 человек. Легально оформлено 1-2 работяг. Живут в крохотных комнатушках стандартных “хрущеб” по 5-8 человек. Летом из открытых окон (воровать нечего, открыты круглосуточно) запашок в 200 лошадиных сил. Ну и тараканчики очень откормленные. Работают с 8 до 20, шестидневная рабочая неделя. Не на курорт приехали-на зароботки. Проблем с гастербайтерами (или запукрами) почти нет, живут тише воды-ниже травы. С ними практически не пересекаешся. Но… Раз в неделю, по субботам, хлопцы «отдыхают». Иногда это вызывает нарекания аборигенов. Иногда конфликты. Бывают жесткие. О таком и речь.
Суббота, вечер. Запукры накупив, явно черезмерное количество «веселящей» жидкости, организовали банкет, сопровождаемый песнями о конях, которых надо распрягать, или о сосне, опять же которая «палала».
«Раз сказал, два сказал. Чемно попросил-не понимают. Пришлось…». Так, что же пришлось? Решение простое, хотя гениальным назвать трудно. Но эффективность бесспорна. Мой друг в «гастрономе у дома» купил две упаковки «Черниговского», пару литров «Хортицы» (клин клином) и обратился к молодежной компашке под шелковицой: «Ребята, объясните «гостям» как себя вести».
-Не переживай, батя. Все будет оК. Фунфырик участковому, остального хватит.
Через какое-то време в соседнем подъезде шум, крик. Но не намного сильнее обычного. Потом тишина. «Скорая» кого-то увезла. И все…Ничего более не было.
-Зачем ты мне это рассказал?
-Слушай, боюсь-вдруг там кого-то убили.
-Успокойся, если бы кого-то грохнули, то ты уже показания давал бы.
-Но, все равно, что там?
-Так спроси у своих друзей-малолеток.
-Так они ржут, сволочи: «Дед, когда пиво принесеш?»
-Ладно, узнаю, киллер хренов.
Ничего особо и не было. Языком протокола: «Бытовая драка в состоянии алкогольного опъянения». У двоих средние телесные повреждения.
Вот и все. «Фунфырик участковому» попал по назначению.
Вот и распрягли хлопцы коней, и сосна уже не «палала».
А на вопрос заголовка, ответ: «Литруха пива и соточка для полировки».

Відповісти