Додати запис

Фестиваль борщу у Луцьку. ФОТО

Найпопулярніша перша страва на Україні - борщ. Слово «борщ» походить від старослов'янського «б'рщь» (буряк). Цей овоч є обов'язковою складовою частиною всіх борщів. Він дає смак і забарвлення.
Це традиційна українська страва, яку їли бодай не щодня та подавали і на вечорницях і на весіллі. Добре приготовлений у печі борщ не приїдався, а другого дня був навіть смачнішим ніж першого.
На Поліссі борщ здавна вважався символом сім'ї. Адже усі інгредієнти, мліючи у глиняному горщику, передають свої смаки одне одному, і стають ніби одним цілим. Віддаючи - збагачуємось, чи не це філософія справжньої міцної родини.
Перш ніж подати на стіл - господиня «затирала» борщ, тобо розтовкувала у ковганці внутрішній жир з сіллю та часником.
У гарній хаті борщ подавали гарячим, та таким, щоб з нього ще пара йшла. Українці вірили що то не просто пара, а духи предків, що відійшли у світ інший, а нині завітали щоб допомагати нам. Подати гостю борщ без пари, або й зовсім холодним - вважалося за неповагу.
У давні часи м'ясо у борщі можна було зустріти лише на великі свята, бо свиней часто не кололи. Борщ готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою, а з другої половини ХІХ ст. - з картоплею. В борщ додавали як власне буряк, так і буряковий квас, для кислоти давали сироватку або маслянку і коли подавали на стіл у визначні дні - приправляли сметаною. Для гостроти смаку давали червоного перцю. Борщ готували з квасолею, додавали у нього підсмажене борошно, пшоняну чи гречну каші, галушки. на заході борщ готували дуже рідким, тільки з буряка, без капусти чи картоплі, приправляючи зажаркою, а для кислоти давали вишневий чи яблучний сік.



27 жовтня на Театральному майдані міста Луцька відбувся перший щорічний фестиваль українського борщу. Організатором свята стала Луцька міська молодіжна громадська організація «Молоді регіони». Метою заходу було акцентувати увагу краян на українських традиціях, популяризувати наші страви, а саме відомий усьому світу український борщ.
Протягом заходу лучани та гості міста мали змогу почути цікаві факти про борщ, занотувати рецепти українського кулінарного шедевру та взяти участь у різноманітних конкурсах та вікторинах. Організатори заходу для підняття настрою розповсюджували повітряні кульки. Найактивніші розповідали гуморески та вигравали подарунки за вірні відповіді у вікторинах та конкурсах, а саме кулінарні книги, цікаву картину «Індекс борщу» та подяки від організаторів. Згодом всі охочі мали змогу насолодитись українським борщем, а саме з'їсти 350 мл. порцію. Офіційно частування відкрили святковим поїданням борщу місцевими козаками та встановили перший рекорд фестивалю, 45 секунд знадобилося лучанину, щоб смачно і швидко з'їсти одну порцію. Наприкінці свята всі охочі зігрівали себе чаєм з польової кухні.
Ще одним сюрпризом для учасників фестивалю був головний подарунок, який розігрувався в кінці заходу, а саме мобільний телефон. На даний розіграш зареєструвалось 255 чоловік. А щасливцем виявився наш земляк, лучанин Анатолій Назаревич, який і виграв даний приз першого щорічного фестивалю українського борщу.
Метою організаторів є згуртувати активних, амбітних молодих людей, яким небайдужа доля країни, довкола вирішення широкого кола завдань. Адже діяльність «Молодих регіонів» базується на засадах патріотизму, поваги до історичної та культурної спадщини і духовності. Вже сьогодні ми прагнемо своїми ідеями, ініціативами та зусиллями перетворити Україну на міцну, розвинену і заможну державу.
Будувати свою країну потрібно разом!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Проводьте побільше таких СМАЧНИХ фестивалів)
Відповісти
Такі заходи завжди згуртовують людей
Відповісти
Борщ від ПР...дякую щось перебило апетит
Відповісти