Додати запис

Безпілотники: як вберегтися?

Про безпілотники ще кілька років тому пересічні українці не чули і не знали. Проте з початку бойових дій на Донбасі ця тема стала популярною. Безпілотні літальні апарати почали фіксувати не лише в зоні АТО, а й далеко за її межами, наприклад в Одеській, Харківськй, Чернігівській областях.

Небезпека безпілотників полягає не лише в тому, що з їх допомогою можна оглядати позиції противника, а в тому, що найбільш складні за конструкцією БПЛА мають на борту зброю і здатні її використовувати. Точкові удари можуть знищити будь-яку живу мішень.

До прикладу, лише до вересня 2012 року в Пакистані у результаті обстрілів із безпілотників було вбито за різними даними від двох з половиною до трьох тисяч людей, серед яких частина цивільних. У 2011 році у США використовували безпілотники для цільового знищення терористів, членів незаконних збройних формувань та наркоторговців у Афганістані, Пакистані, Йємені, Сомалі, Лівії та Мексиці.

Відносно нещодавно американський безпілотник зруйнував радіостанцію угрупування "Ісламська держава" на сході Афганістану. Також безпілотники застосовують Великобританія, Ізраїль, Сирія, Росія.

Що ж до зафіксованих в Україні безпілотників, то усі вони належали РФ та використовувалися для розвідки місць розташування військових частин. Згідно статистики, найбільше масових втрат українських бійців в районі АТО відбувалися в результаті артилерійного обстрілу. При цьому для коригування вогню застосовувалися засоби радіоелектронної розвідки та безпілотники.

Крім того, зі слів спікера ВР Андрія Парубія, останнім часом почастішали випадки, коли російські безпілотники скидають на українську територію вибухові пристрої, через які гинуть цивільні, в тому числі і діти. А не так давно у Запорізькій області в результаті скинутих запальних сумішей загорівся склад боєприпасів.

Визначити з якою метою літає безпілотник практично неможливо. Не виключено, що всього лише для художньої фото- чи відео зйомки. Проте, якщо такий апарат помічено поблизу військових частин, аеродромів, складів боєприпасів чи інших стратегічних об’єктів, потрібно проявити пильність.

Найперше слід обов’язково повідомити правоохоронні органи за номером «102». При можливості необхідно зафіксувати час виявлення апарату, запам’ятати напрямок його руху, а також зафіксувати приблизну висоту польоту, дистанцію до нього, по-можливості зафіксувати на фото чи відео.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
да, треба мати на увазі
Відповісти
taki rechi treba znaty. hocha na Volyni takoho nemaje poky, ale hto jogo znaje sho zavtra
Відповісти