Корупціонер чи чиновник? Як працює в Луцькраді заступник Петрочук

Корупціонер чи чиновник? Як працює в Луцькраді заступник Петрочук
Центральний міський басейн Луцька одне з небагатьох місць, де в місті можна регулярно поплавати. На його базі створили спеціалізовану дитячо-юнацьку спортивну школу олімпійського резерву вищої категорії.

Рік тому в цьому закладі стався скандал, який спровокував ланцюжок подій, що суттєво вплинули на долю не лише басейну, а й працівників міської ради.

*******

З огляду на те, що басейн є комунальним закладом, він отримує дотацію з міського бюджету. Частина цих коштів виділяється на хлорування та знезараження води. Щоб закупити речовини для цих хімічних процесів проводять тендер, який й став каталізатором згаданої низки процесів, у яких неостанню роль зіграв заступник в.о. міського голови Костянтин Петрочук.

Тендер відбувся в лютому 2017 року. Міська рада була готова заплатити 360 тисяч гривень за постачання згідно графіку 3600 літрів концентрату гіпохлориту натрію, 10%, марки "Е".

Пропозиції надійшли від трьох фірм: “Владаеко” (Луцьк), ПП “Аквастандарт” (Київ) та ТОВ “Волиньхімконтроль” (Луцький район).



Однак, торги не відбулись.

Так, перша фірма запропонувала мінімальну ціну 120 тисяч гривень, а третя – 360 тисяч. Важливо, що перша фірма хотіла постачати гіпохлорит марки "А". Керівництво підприємство аргументувало це тим, що ця речовина краще підходить для басейнів, ніж гіпохлорит марки "Е", та й дешевше обійдеться.

Цю тезу підтвердив і президент МГО "Асоціація басейнів і СПА України" Володимир Хомов на запит тодішнього начальника управління з питань фізичної культури та спорту Луцької міськради Юрія Волинця . Так, експерт наголошує на тому, що згідно діючих норм ГОСТ 11086-76 в плавальних басейнах допускається використання лише гіпохлориту натрію марки "А".



Саме це наштовхнуло на підозру, що тендер керівництво басейну та його лобісти в міській раді підготували під конкретну фірму - "Волиньхімконтроль". Зрештою про це заявив і заступник міського голови Юрій Моклиця.

Через це, кажуть джерела в міській раді, 27 лютого тендер відмінили.

БЕРЕЗНЕВИЙ ПЕРЕВОРОТ

За трохи оголосили новий. У часі він збігся з вкрай важливими подіями в міській раді. У результаті "перевороту" до влади в місті прийшла партія "УКРОП". Такого результату вдалося досягнути завдяки діям 5 депутатів, які перейшли з колишньою ситуативної більшості до нового "блоку", який формувався на базі фракції "УКРОПу".

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО "ПЕРЕВОРОТ" У ЛУЦЬКРАДІ

Серед цих депутатів був і згаданий вище Костянтин Петрочук, кар'єра якого зазнала кардинальних змін, адже він з рядового депутата став чиновником - заступником міського голови. І під його опіку потрапила спортивна сфера, зокрема, й згаданий вище басейн.

Костянтин Петрочук
Костянтин Петрочук



ТЕНДЕР-2

Після активних дискусій про те, чим знезаражувати воду в басейні, міська влада таки оголосила новий тендер, прописавши чіткіші умови участі. Він завершився 15 травня.

Цього разу вирішили закупити 2400 літрів концентрованого гіпохлориту натрію 10% з 4-м класом безпеки. Марку не уточняли. Вартість закупівлі - до 231 тисячі гривень. Участь у повторно оголошеному тендері взяло 3 компанії: ТОВ «Владаеко», яке запропонувало поставити реагенти за 69,9 тисяч гривень, ТОВ «Дезсистема» - за 70 тисяч і ТОВ «Компанія «Хлортехвод» - за 80 тисяч гривень.



В результаті, переможцем визнали таки ТОВ «Владаеко», з яким 27 червня й уклали договір. Так, згідно з додатком, прописали помісячний графік поставки хімічних речовин до кінця 2017 року.



Наяву ж ситуація склалася дещо інакше. У відповіді Костянтина Петрочука на запит журналістів зазначено, що «ВладаЕко», згідно тендерного договору, надало засобів для знезараження води тільки на 8,8 тисяч гривень. Натомість з початку навчального року та надалі у басейн хімречовини постачало ТОВ «Волиньхімконтроль», яке навіть не брало участі в тендері. Виявилось, що з 2 по 14 вересня в басейн здійснили три поставки хімречовин від фірми «Волиньхімконтроль». І що цікаво - цілком безкоштовно, у вигляді благодійної допомоги.

Та вже з листопада 2017 року благодійність стала платною – за 3 поставки гіпохлориту підприємству сплатили 12 000 гривень. З 16 листопада басейн знову почав отримувати благодійну допомогу у вигляді засобів для знезараження води - тепер хімречовини для луцького басейну зголосилося безкоштовно постачати ТОВ «Хімефект».

Проте Костянтин Петрочук не надав журналістам запитуваних сертифікатів відповідності на хімікати, які постачали протягом вказаного часу. Таким чином, ми не отримали жодного документу, який би підтверджував інформацію про хімічний склад та походження речовин, відповідність стандартам МОЗ чи ТУ. Натомість заступник міського голови завершив свою відповідь своєрідним каламбуром:

«Крім того, iнформуємо, що у вiдповiдностi до санiтарно-гiгiєнiчних вимог утримання басейнiв, згiдно наказу Міністерства охорони здоров'я України вiд 24.0З.2016 №234 «Про затвердження Санiтарного регламенту для дошкiльних навчальних закладiв», вода в басейнах з частковою рециркуляцією пiдлягає знезаражуванню хлором з дотриманням виключно його залишкової кiлькостi. Таким чином, прямої вимоги щодо необхiдності сертифiкації засобiв для знезараження води на сьогоднiшнiй день немає», - йдеться у відповіді Костянтина Петрочука.



КАДРОВІ ЗМІНИ

За півтора місяці управління фізичної культури, яке опікувалося згаданими тендерами ліквідували, а його працівників у зв'язку з "реформою" звільнили. Натомість утворили департамент сім'ї, молоді та спорту.

У кулуарах міської ради кажуть, що такі дії пов'язані з бажанням прибрати "незручних" чиновників, які заважали провести тендер, як планували лобісти "Волиньхімконтролю". Колишні працівники управління надавати публічні коментарі щодо їх звільнення відмовилися.

Натомість у міській раді ці слова відкидають та пояснюють, що департамент створили, аби оптимізувати роботу в сфері молодіжних та спортивних питань.

«Об’єднання необхідне, бо люди, які звертаються щодо проведення заходів, ходять по різних відділках. А коли буде один керівник, який займатиметься питаннями і молоді, і спорту, то буде ефективна робота», - говорив під час сесії Петрочук.


Від перестановки сума не міняється: невідомий хлор та новий директор

Тим часом, після кадрових ротацій у КЗ «Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву плавання» у закладу змінився директор. Чи то випадково, чи не зовсім, ним став тренер сина заступника міського голови Костянтина Петрочука Олексадр Сологуб. Тепер же представники адміністрації та тренери не надто охоче беруться коментувати це питання. Мовляв, очистку води проводять стабільно, регулярно, із використанням хімічних реагентів. Та яких саме - не змогли назвати.

Нам все-таки вдалося знайти людей, які на власні очі пересвідчувались у якості засобів для знезараження. Працівники басейну зробили фотознімки частини чергової поставки хімречовин від фірми-благодійника «Волиньхімконтроль». За їхніми словами, документів працівники не бачили, натомість мали справу із невідомою рідиною, розфасованою у старі пластикові ємності без опломбування і герметичного пакування.



Згідно Інструкції із застосування гіпохлориту натрію для знезараження води, кожна партія (цистерна або контейнер гіпохлориту натрію) повинна мати належні документи і містити інформацію про найменування підприємства-виробника або його товарний знак, найменування продукту, його марку, номер партії, дату виготовлення та ще цілу низку інших реквізитів. Та з огляду на те, що документів не бачили розгледіли працівники басейну, а журналісти не змогли отримати їх (як свідчення якості та сертифікованості рідини) навіть через офіційний до Костянтина Петрочука, виникає сумнів у тому, чи існують вони взагалі. Вочевидь, попри нарікання Петрочука на погану якість води, від якої в його сина з'являлись подразнення, такий вигляд і якість засобів знезараження влаштовує посадовця.

Ймовірно, усі сумніви розвіює те, що це - «благодійна допомога» від «Волиньхімконтролю». Благодійною її, звісно, можна назвати умовно – постачання речовини почали без проведення тендерів, а за 12 днів листопада фірмі сплатили 12 тисяч гривень за гіпохлорит. Щоправда, з огляду на те, що 2018 рік вже стартував - цілком очевидно, хто може стати головним переможцем нових тендерів, адже знезараження води в луцькому басейні потрібно проводити постійно.

***************

Вже перед публікацією матеріалу стало відомо, що цим питанням зацікавились правоохоронні органи, які ще наприкінці 2017 року почали проводити перевірки документації та інвентаризацію засобів у басейні. Тож чи мав хтось у цьому прихований інтерес - покаже слідство. Тим не менше, ситуація, яка склалася навколо закупівель аж надто цікава, адже від якості засобів знезараження води залежить здоров'я тисяч відвідувачів басейну. Шкода лише, що знаходяться люди, які готові погребувати цим заради потенційної фінансової наживи.

Текст - Катерина ВОРОБЙОВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З чого нажива? З 12 тис. грн.? Не смішіть. А до Сологуба спортсмени не знали що вдіти на змагання. Тепер і форму дали і гідрокостюми. Краще не пишіть зовсім, ніж бред нести.
Відповісти
два Йосиповича і колишній бухгалтер басейн вже накерувались, діти за свої гроші їздили на збори і змагання, гроші на ремонти крались, абонименти в карман...
Відповісти
управління провело тендер на 69 тисяч, а департамент витратив лише 12 тисяч.розкрадання і корупція на ліцо ))))
Відповісти
тобто вас, коментатори, не обходить ненадання сертифікатів?
дзеркальна ситуація з курованим Петрочуком КП Ласка. ти йому та мадам Новарчук запит - а тобі у відповідь набір слів. особливо охочих і знаючих ситуацію зсередини, клеймлять "зоотерористами". було б смішно, не будь так сумно.
проте, одне місцеве і-нет видання любить склепати хвалебні оди обом особам, а незручні коментарі не проходять модерацію.
Відповісти