Хто і від кого охороняє Євромайдан?

Хто і від кого охороняє Євромайдан?
Політологи та журналісти не втомлюються шукати аналогії та різницю між Помаранчевою революцією та Євромайданом - двома найпотужнішими в сучасній Україні протестами. Хтось називає нинішні акції бунтом молоді, хтось говорить про те що в Україні піднімає голову середній клас.

Але всі дослідники сходяться на тому що Євромайдан продемонстрував нечуваний для новітньої України приклад самоорганізації. Громадяни самі, без будь-якого примусу, зуміли облаштувати життя наметового містечка, власними силами забезпечили його всім необхідним. Були організовані медичні служби, кухня, охорона тощо.

Ми вирішили дослідити історію та причини появи законів самооборони. Хто і від кого охороняє Євромайдан?

Розвиток охоронної служби на Євромайдані можна розділити на три етапи.

Спочатку акції протесту з 21 листопада відбувалися без жодної охорони. Стихійний виступ студентів, громадських активістів і політиків планувався як абсолютно мирне зібрання. Ініціатори мітингів, зважаючи на досвід Помаранчевої революції, не очікували силових акцій з боку правоохоронців.

Тому побиття протестувальників в ніч проти 30 листопада примусило активістів подумати про охорону своєї акції.

Ідею створення загонів самооборони вперше озвучив Штаб національного спротиву (ШНС), що був створений опозиціонерами у Києві 1 грудня 2013 року.

Тим часом загони почали створювати самотужки активні громадяни, яких обурив кривавий розгін Євромайдану. Представники ж офіційної опозиції керувалися не тільки питанням охорони акцій, а ще виявили бажання очолити стихійні загони самооборони. На чолі цих загонів став народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій.

Третій етап формування загонів самооборони був викликаний спробою «Беркуту» розібрати барикади та витіснити протестувальників з Хрещатика та Печерська. Наступного дня на Майдані вже було тисячі чоловіків з усієї України, які масово записувалися до загонів самооборони.

Сьогодні охорона Майдану – розгалужена система, але далеко не одношерста.

ОСЕРЕДКИ САМООБОРОНИ

Попри показну монолітність, більшість осередків самооборони не підкоряється призначеному «генералісімусу» Парубію.

Перший і головний пункт, який охороняють - це сцена. В разі спроби розгону Майдану сцена перетворюється на джерело мобілізації та координації дій самооборони. Також ключовим питанням є доступ до мікрофона та можливість виголосити промову.



Аби уникнути конфліктів три провідні опозиційні сили домовились розділити чергування між собою. Наприклад, 23-30 грудня сцену охороняють активісти ВО «Свобода», а наступного тижня на варту стають прихильники «Удару».

Другий пункт охорони - «Штаб національного спротиву» який знаходиться в Будинку Профспілок. Тут керують представники «Батьківщини» і охорона підкоряється народному депутатові Андрію Парубію.

Третій пункт охорони - Будівля КМДА. Тут комендантом охорони є народний депутат від ВО «Свобода» Едуард Леонов. Він не підпорядковується «головнокомандуючому» Парубію, хоча і узгоджує всі дії зі штабом. Охоронці - здебільшого прихильники «Свободи». На нічну зміну районні осередки цієї політсили мобілізують організовані групи по 5-7 партійців.

«Свободівці» примусили забратися з будівлі протестувальників, що належать до ГО «Спільна справа». Націоналісти мають певні конфлікти з цим лівим рухом.

Четвертий пункт охорони – Жовтневий палац. Тут так само розташовані прибічники «Свободи». Комендантом є народний депутат від цієї політичної сили, прізвище якого нам не вдалося з’ясувати.

Також окремими пунктами охорони є барикади. Вони підпорядковуються різним політичним силам. Барикада на Інститутській – ВО «Свобода». Барикада між Європейською площею та Майданом належить до зони відповідальності «Батьківщини». Тут стоять симпатики «біло-сердешної» політсили з Сумської та Дніпропетровської областей.

Є барикади, які охороняють козаки або позапартійні мітингувальники, що об’єднані за принципом земляцтва.



За словами Андрія Парубія, зараз штаб може оперувати 25-ма сотнями охоронців. Кожна сотня в залежності від комплектації може налічувати від 60 до 200 бійців.

Окрім сотень, які забезпечують охорону периметру та ключових пунктів, є ще і внутрішня охорона, яка слідкує за порядком всередині наметового містечка та у натовпі. Завдання цих людей - витискати неадекватів та громадян у стані сп’яніння.

Також існують таємні підрозділи з самоорганізованих спортсменів. Ці загони нікому не підкоряються і діють повністю автономно. Вони займаються тим, що полюють на тітушок. Постійні бійки між такими загонами та «донецькими» з Антимайдану відбувалися вночі до того, як біло-блакитних протестувальників не відправили додому їхні наймачі.

Кожен пункт охорони має своє посвідчення. Охоронець з «аусвайзом» Штабу не має ніяких привілеїв у КМДА і навпаки.

САМООРГАНІЗАЦІЯ ЧИ ТАБОРУВАННЯ?

Контингент самооборони Майдану складається зовсім не з випадкових людей. Здебільшого це активісти націоналістичних партій та патріотичних організацій.

В цьому випадку ми повинні говорити не про абстрактну самоорганізацію, а скоріше про практичну реалізацію пластунських принципів, що закладені в систему таборувань.

З цієї точки зору охорона виглядає, як типове таборування «Гурби-Антонівці» перенесене на бруківку київського Майдану.

Активістів молодіжних націоналістичних організацій можна визначити по військових одностроях з нашитими тризубами.



Також серед охоронців багато представників фанатських угруповань. Хулз зазвичай обмотані шаликами з символікою улюблених команд.



Також серед охоронців багато представників ветеранських організацій та колишніх військових. «Афганці» вдягнені у однострої «горка» з пуштунськими національними капелюхами.



«Відставники» носять типові українські однострої «дубок».
Активісти парламентських партій зазвичай обвішані партійною символікою.

Козаки вдягнені в опереткові жупани та шлики.



Також серед охоронців багато «цивілів», але вони не задають тон у загонах самооборони, а є здебільшого виконавцями.

УМОВНИЙ СУПРОТИВНИК

Хтось може подумати, що загони самооборони тільки й роблять, що штовхаються з «Беркутом». Натомість самі «боївкарі» кажуть, що здебільшого полюють за кишеньковими злодіями, шахраями, безхатьками та наркоманами.

Наприкінці грудня хлопці з охорони КМДА затримали наркомана. Після проведеної виховної роботи (надавали тяглів) той розказав про намет на Майдані, з якого продавали важкі наркотики. У дилерів тоді вилучили шприци, ін’єкційний дурман та пігулки.

Шахраїв приваблюють пункти підзарядок мобільних телефонів. Аби їх зловити, використовують спосіб "на живця": в розетку вмикають дорогий телефон, і один з охоронців слідкує за спробами його поцупити. В одному з пунктів охорони таким чином тільки за останній тиждень вполювали більше десятка крадіїв.

Абсолютно всі охоронці, з якими вдалося поспілкуватися, говорять про те, що зараз на Майдан суне навала безхатьків та дрібних злочинців. Тільки за останній тиждень охорона КМДА затримала декількох шахраїв, які замість паспорта мали тільки довідку про звільнення з тюрми.

На думку «самооборонців», влада намагається дискредитувати Майдан, завозячи до центру столиці безхатьків та злочинців.

Також шахраї намагаються потрапити до лав самооборони. Тому людей з вулиці стараються не брати для охорони приміщень. Там стоять або перевірені партійці, або друзі коменданта чи сотника.

Але бували такі випадки, коли охоронці самі ж обкрадали протестувальників або побратимів по «боївці». В одного з пійманих шахраїв вилучили паспорт з переклеєним фото. Документ належав охоронцю КМДА, в якого шахраї поцупили паспорт за три дні до того.



Самооборона, про яку звикли говорити, як про зразок самоорганізації небайдужих громадян, насправді, є наслідком дуже потужних процесів в молодіжному націоналістичному середовищі. У Києві на Євромайдані опинилися тисячі молодих хлопців, які мають досвід таборувань, патріотичних фестивалів у Карпатах з їхніми наметовими містечками та учасники теренових ігор.

Виявилося, що в Україні є достатня кількість молоді, яка має у своєму гардеробі німецький камуфляж «флектарн» і маску-терорку. Ці хлопці мають досвід організації загонів, висунення командирів та підпорядкування старшим за званням.



Масове захоплення патріотичною молоддю та «хулз» змішаними єдиноборствами дозволяє почувати себе дуже впевнено у разі штовханини з правоохоронцями. Ці хлопці йдуть на акції, знаючи, як треба захищатися від сльозогінного газу і де слабкі місця в екіпірування бійця «Беркуту».

Попри спроби парламентської опозиції очолити та підпорядкувати собі охоронців Майдану, ці хлопці знають ціну лідерам політичних партій.

Схоже, що загони самооборони стали потужним вишколом для майбутніх лідерів позасистемної опозиції. Можливо, що ми з вами уже незабаром побачимо нове обличчя українського протесту. І воно зовсім не буде схоже на гламурний портрет Юлії Тимошенко.

Сергій ШАПОВАЛ (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
щось статейка попохує гнилою провокацією
Відповісти
Точно! Якась ригівська морда яка ніколи не була на майдані щось фантазує
Відповісти
Через слово брехня! хто дав цю статтю у випуск!
Відповісти
Заказной выброс говнеца на "Свободу" и Парубия.
Відповісти
Оце брєд, бля))
"сцена, спортсмени, нашивки"
Голову лікувать нада!
Відповісти
Вся ця не прихована, відверта і цинічна агресія Януковича-Путіна: бандитські напади і побиття активістів та нардепів, підпали авто, переслідування, залякування, арешти, бесчинства ДАІшників, саботаж КМДА і т.д. - це ознака їхнього страху і паніки! Вони - не адекватні! Сцять! Так діють тільки справжні боягузи, злочинці, що не здатні реально оцінювати ситуацію, що склалася в країні. Вони розуміють, що їхній крах неминучий і він наближається, це лише питання часу. Тому, під страхом внутрішніх репресій, кремлівська хунта в Україні змушує підллеглих виконувати злочинні накази і доручення по адміністративінй лінії, на всіх рівнях. Для владних бандитів зрозуміло, що Майдан надовго і вони з різних сторін, усілякими ганебними засобами та брудними технологіями намагаються нас знищити.

Питання в одному: втримаємось чи ні? Переконаний - так! Розумієте, дуже класно сидіти в неті і строчити пасквілі про бездіяльність Майдану, опозиції і т.д. А коли питаєш в чому бездіяльність? Які пропозиції? Брати зброю, штурмувати, захоплювати, бити? Коли, на Новий рік, на Різдво? А чи багато людей піде на такий безглуздий і відверто провокативний заклик? І чи буде на фініші від цього користь... Не думаю. То що, це вихід? Звичайно, ні. Бо будь-яка боротьба ефективна тоді коли набуває системного, а не хаотичного підгрунтя.

Повірте, Янукович і Путін, були б дуже щасливі, якби ми, щось знову "штурманули". Зважаючи на свята, на погоду і все інше вони мали б чудовий привід застсувати силу і розігнати Майдан. Ще й усьому світу показати "агресивний євромайдан", що діє силовим методом. Але - ні, не піддаємося. Ми стоїмо. Важко, зі страшними перепонами, зі страшним протистоянням і провокаціями з боку влади, але стоїмо. І в цьому наша сила. Звичайно, я як і всі громадяни України, іноді ледь стримую емоції, роздирає лють і ненависть до цієї банди кримінальних покидьків, брехунів і злодіїв, але я розумію, що сьогодні емоції - завтра поразка. Подобається це комусь чи ні, але наша сила - це мирна акція, що підтримується цілим світом. Повторюю, жорстка, динамічна, але мирна. Ми не один раз демонстрували, що можемо діяти точечно і ефективно. Будемо так і надалі, крок за кроком. Один за одного і в результаті ми переможемо, обов,язково.
Вони нас хочуть взяти на ізмор, залякати, змусити розійтися, а ми будемо протидіяти адекватно, своїми методами і повірте - наша візьме, не сумнівайтесь.
Скоро Різдво і зстрічаємо його, як і Новий рік, на революційному Майдані.
Останнє. Знаю, що комусь не сидиться, дуже хочеться драйву... Розумію, сам такий)). Але... Варто почекати, сподіваюся, що після свят запропонуємо нову стратегію і певний план дій. Головне - ніякого розпачу, зневіри і паніки. Все буде добре! Слава Україні!
Відповісти
Тут і зараз
Я – простий громадянин України. Я не живу вчорашнім чи завтрашнім днем. Я живу – тут і зараз.
Я давно розчарувався у будь-яких політичних партіях, проте отримав від долі несподіваний дарунок – віру у власний Народ та власні сили. Не віру в світле майбутнє чи героїчне минуле, просто віру в Народ – тут і зараз.
Я не хочу розбиратись у політичних інтригах та вступати в дискусії на тему «політики далекі від народу». Зараз не має значення, хто з них гідний стати майбутнім президентом/міністром/депутатом. Зараз важливо викарбувати в пам’яті кожного політика – з Народом потрібно рахуватись. Не перед виборами, а кожного дня. Це – моє головне завдання. Саме задля цього я веду свою боротьбу. Тут і зараз.
Я не хочу чекати чергових виборів, бо не вірю, що вони будуть чесними. Я хочу змінити систему. Я борюсь за це. Тут і зараз.
Я проти того, щоб мою країну та мене особисто грабували бандити з кабінетів влади. Я хочу це припинити. Тут і зараз.
Я не чекаю вказівок зі сцени Майдану. Я просто беру і роблю те, що можу. Просто роблю. Тут і зараз.
Я закликаю робити так кожного. Кожного, хто вірить чи зневірився. Кожного, хто впевнений чи сумнівається. Кожного, хто й досі за мирний протест чи вже втомився чекати. Просто робити. Тут і зараз.

Тут і зараз кожен з нас може:

У себе вдома:
- Стежити за ситуацією та бути напоготові приїхати та захистити Майдан.
- На знак підтримки Майдану повісити на балконі національний прапор.
- Активно коментувати новини інтернет-ЗМІ. Особливу увагу слід приділяти новинам інтернет-ЗМІ з південно-східного регіону. Не можна дозволяти провокаторам створювати під цими новинами потрібну їм «атмосферу».
- Спростовувати повідомлення тролів та провокаторів у соцмережах. Скаржитись адміністрації соцмереж на їхні профілі.
- Висміювати неправдиві повідомлення, які "властьімущіє" надто часто розміщують у своїх групах у соцмережах.
- Створювати у соцмережах некомфортну атмосферу для осіб, причетних до репресій. Розшукувати їхні профілі та (у межах закону) висловлювати їм та їхньому оточенню свій осуд.
- Боротися з конфліктами та ворожнечею між собою. Зупиняти дискусії, які роз’єднують нас, які спровоковані вкинутими з Банкової «резонансними темами» (на кшталт, «знімемо Юлю з йолки»).

Біля свого будинку:
- Роздрукувати готовий макет листівки (їх безліч в інтернеті) або просто надрукувати великими літерами «Банду – геть!» та розклеїти у своєму районі.
- Особисто поспілкуватися з сусідами, родичами. Не про політику, а, наприклад, про те як син президента за два роки став мільярдером, про суддів-хабарників та «бєспрєдєльщиків» у міліцейській формі.
- Розповсюджувати по поштових скриньках інформаційні матеріали та запрошення на акції протесту проти кривавих дій режиму.

У своєму місті:
- Пов’язати в себе на одязі синьо-жовту стрічку.
- Не боятись втратити роботу, відмовляючись виходити на прорежимний мітинг. Натомість інформувати громадськість про випадки тиску на роботі та пояснити своїм колегам про те, за що ми насправді боремось.
- Розклеїти листівки з прізвищами та фотографіями безпосередніх виконавців репресій на місцях.
- Не залишати без уваги випадки репресій. Інформувати про це громадськість.
- Взяти участь в акції протесту біля суду чи відділку міліції або самому організувати таку акцію.
- Бойкотувати бізнес представників «партії регіонів».
Відповісти
ти ще забув написати про дивізію тракторів і екскаваторів схованою під сценою )))
Відповісти
Корчинский, если он уж такой цинично-боевой петух - может показать всем пример - пройти через блок-посты Беркута туда, где он больше всего хочет навести порядок - с берданкой и вилами и реализовать там свой неугомонный пыл. А заклыкателей и так хватает, даже перебор. В первые ряды только немного желающих. Так что хитро-желтость свою, пан Корчинский, ехали бы реализовывать в более-горячие точки, напрмер в Россию. Так нет )) Там быстро уймут. Заколотныкам ГАНЬБА!
Відповісти
Громадська рада Майдану має намір створити свій «Кабмін»

Громадська рада Майдану оголосила про намір створення виконавчого органу із координаторів важливих для Євромайдану напрямків.
Зокрема, пропонується обрати координаторів у питаннях:

Безпека
Ресурсне забезпечення
Фінансове забезпечення
Медичне забезпечення
Освіта (зокрема, організація тренувального центру)
Культурний розвиток
Міжнародне співробітництво
Медіа-служба
Робота з регіонами

Співголова засідання Ігор Курус заявив, що від початку Громадська Рада планувалася, суто як майданчик для спілкування. Однак, за його словами, настав час для структурування повноважень.
Рада ухвалила, що стратегічна група має сформувати регламент роботи такого виконавчого органу до 8 січня.
Відповісти
цей шаповал -ригівський відрижок
Відповісти
Гнилой базар. "Самоорганизация", "сами", "своими силами"... Вспомните, как хвастались херойи Майдана про подготовку в лагерях, финансы... Как хвастались пиндосы про средства, выделенные майданутым.
Думаю, что и нынешние события - спланированнная акция. Только готовилась она скорее всего к 15-му году к выборам. А тут такой повод! Кого из тогдашней "злочынной влады" оранжоиды посадили? Насколько стало лучше Украине и народу при их власти? Нацизму и нацистов было чуточку меньше. А так все один-в-один . Да, пошли дальше. Но в прошлый раз власть прогнулась раньше. А были готовы, так же как и сегодня.
Відповісти