Сімейний підряд: статки і доходи депутатів Волиньради

Сімейний підряд: статки і доходи депутатів Волиньради
Ще не встигли відгриміти баталії дострокових парламентських перегонів, як регіональні еліти стали готуватися до місцевих виборів. Це випробування у столиці вже анонсували на березень-квітень наступного року.

Хто саме потрапить до місцевих рад на Волині – залежить від людей. Головне – зробити осмислений вибір.

ХТО НАЙБІЛЬШЕ ЗАРОБИВ

Чомусь так склалося, що інформація про статки депутатів місцевих рад на Волині, відображена у їхніх податкових деклараціях, проходила повз увагу журналістів. Якщо керівників представницьких органів оприлюднювати відомості про власні доходи змушує закон, то «пересічних депутатів» ця гірка чаша не спіткала.

Тож автор звернувся із запитом до Волинської облради із проханням надати копії депутатських декларацій про доходи за минулий рік. У виконавчому апараті представницького органу надали копії декларацій тільки 10 обранців громади: Валентини Блінової, Володимира Войтовича, Анатолія Грицюка, Юрія Лобача, Володимира Навроцького, Надії Поліщук, Віктора Радчука, Олександра Свириди, Сергія Слабенка та Василя Столяра. Раніше за вимогою закону облрада оприлюднила також декларації свого нинішнього керівництва – Валентина Вітра, Олександра Пирожика та Ігоря Гузя.

В інших органах влади у відповідях на запити або на їхніх офіційних сайтах вдалося отримати копії декларації ще десяти депутатів – Івана Вовка, Романа Карпюка, Людмили Кирди, Святослава Кравчука, Раїси Кучмук, Валентина Скуби, Лідії Томашевської, В’ячеслава Рубльова, Миколи Собуцького й Андрія Тимейчука. І тільки один обранець громади – Василь Байцим – особисто надав власну декларацію для оприлюднення. Ще чимало депутатів довго мізкували над відповіддю на прохання надати для опублікування інформацію про власні статки. Але в результаті тільки 24 із майже восьми десятків депутатів Волиньради погодилися розповісти виборцям про свої доходи.

Історично повелося, що аналізувати доходи можновладців без врахування статків членів їхніх родин – справа марна. Адже часто чомусь найближчі родичі заробляють набагато більше, аніж самі обранці громади. Для прикладу, екс-регіоналка Надія Поліщук у 2013 році отримала дохід у 63 (!) рази менший, ніж її сім’я.

Отож, умовний ТОП волинських депутатів за сукупними доходами депутатів Волиньради та членів їхніх родин. Умовний, оскільки до дослідження потрапили тільки 24 депутати облради.

1. Олександр Свирида, фракція «Батьківщина»

У 2013 році Олександр Свирида та члени його родини отримали сукупний дохід понад 1,137 мільйона гривень. Із них частка глави сімейства – тільки 29,8 тисячі гривень. Це все – зарплата. Натомість члени його сім’ї торік заробили понад 1,1 мільйона гривень. Із них зарплатня складала тільки 50 тисяч. Найбільше – 723 тисячі гривень – у родинному доході становила спадщина. Ще 334 тисячі вони отримали від відчуження майна.

Із нерухомості на депутата оформлена тільки земельна ділянка площею півтора гектара. Натомість на членів його родини записані квартира (91 кв.м.) та 4 земельні ділянки загальною площею майже вісім гектарів. Також на них оформлено і незавершене будівництво.

Іншої нерухомості чи транспортних засобів у податковій декларації Олександра Свириди не зазначається.

Окрім того, депутат зазначив у документі відомості про чималі активи. У Свириди розмір внесків до статутного капіталу підприємства (товариства) становить 681,9 тис грн, у членів його родини – понад 4,267 млн грн.

На утримання майна сім’я витратила минулого року 38,8 тисячі гривень.

2. Надія Поліщук, позафракційна, обрана від ПР

Якщо лідируючі позиції Олександра Свириди не стали несподіванкою, то Надія Поліщук – особа не вельми публічна. Вона рідко фігурувала в повідомленнях ЗМІ і нечасто виступала з трибуни в облраді.

Пані Поліщук та члени її родини (батько, мати, дочка і брат) торік отримали сукупний дохід понад 634,3 тисячі гривень. Із них сама депутатка заробила менше 10 тисяч, які прописала в графі «Інші види доходів». Решту понад 624 тисячі до сімейного бюджету принесли члени її родини. Із цієї суми 574 тис грн. – це дохід від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності. Зарплата ж становила тільки неповних 25,3 тисячі гривень. Ще 25,2 тисячі – ті ж самі загадкові «інші види доходів».

Вся нерухомість записана на членів сім’ї Надії Поліщук. Це – земельна ділянка в один гектар, два будинки (80 кв.м. та 40 кв.м.) і квартира (60 кв.м.).

Із транспортних засобів у родини – тільки старенький «Фольксваген» 2004 року випуску. Принаймні, інших машин Надія Поліщук не задекларувала.

Рахунків у банках чи інших активів у родини нема. Протягом минулого року сім’я Поліщуків на утримання власного майна витратила 5510 гривень.

3. Віктор Радчук, позафракційний, обраний від «Батьківщини»

Депутат Волиньради Віктор Радчук, який переміг в мажоритарному окрузі у Ковелі, у 2013 році отримав сукупний дохід обсягом понад півмільйона гривень. Із понад 29 тисяч – дивіденди, проценти, 16,5 тисячі – страхові виплати, 342,167 тисячі – дохід від відчуження майна, 113,215 тисячі – дохід від провадження власної справи.

Із нерухомості депутат задекларував п’ять земельних ділянок загальною площею майже 2,7 га, два будинки (144 кв.м. та 328,9 кв.м.), а також інше нерухоме майно загальною площею 1887,3 кв.м.

У Радчука – тільки новенька «Тойота Лендкрузер» 2013 року випуску. Він її придбав минулого року за 362,7 тисячі гривень.

Також депутат задекларував понад 107,2 тис грн. на банківському рахунку і 118 тис грн. як частку у статутному капіталі підприємства.

4. Юрій Лобач, позафракційний, обраний від ПР

До Революції Гідності Юрій Лобач перебував на посаді першого заступника голови облради. У розпал Євромайдану він разом із керівником Волиньради Володимиром Войтовичем під тиском тисяч мітингувальників написав заяву про відставку.

Протягом 2013 року родина Лобачів отримала дохід обсягом 481,332 тисячі гривень. Усі ці гроші до сімейної скарбнички приніс саме депутат. Із них зарплатня становила майже 123 тисячі гривень. Ще понад 15 тисяч гривень депутат отримав у вигляді матеріальної допомоги. А 343 тисячі гривень надійшло до сімейного бюджету від відчуження майна. Окрім того, 24 гривні записані як «інші види доходів».

Уся нерухомість офомлена на членів сім’ї депутата. Мова йде про ділянку у майже 12 соток, квартиру площею 51,6 кв.м. та гараж (21,8 «квадратів»).

А от автопарк у сімейства – чималий. На Лобача записані два вантажних автомобілі Форд транзіт (1994 р.в.) і Barkas 1000 (1977 р.в.). А на членів його родини оформлені Mitsubishi Colt (2005 р.в.), ВАЗ 21099 (2004 р.в.) та Мерседес-бенц 2080 (1995 р.в.) на 12 пасажирських місць.

Рахунків у банку чи інших активів Юрій Лобач не задекларував. Однак йому у 2013 році сплатити 70 гривень для погашення позики в «Укрсоцбанку». На утримання майна члени його родини торік витратили 5748 гривень.

5. Людмила Кирда, фракція «Батьківщина»

Людмила Кирда та члени її родини у 2013 році отримали сукупний дохід обсягом 325,772 тисячі гривень. Власне депутатка до сімейного бюджету торік принесла 255,466 тисячі гривень. Із них заробітна плата – 46,527 тис грн., дохід від провадження підприємницької діяльності – 208,915 тис грн.

А от вклад членів її родини скромніший – трохи більше 70,3 тисячі гривень. Із них зарплатня становила 15,135 тисячі, дохід від провадження підприємницької діяльності – 52,227 тисячі гривень. Ще 2920 грн склали інші види доходів.

У власності Людмили Кирди перебувають 2 земельні ділянки в Маневичах загальною площею 3145 кв.м. Також вона задекларувала дві квартири – в Маневичах та Запоріжжі – загальною площею 101,78 кв.м. Ще на депутатку оформлені чималий гараж (413,6 кв.м) та інше нерухоме майно площею 45,9 кв.м.

А от члени її сім’ї володіють двома земельними ділянками в смт Маневичі загальною площею 2893 кв.м.

Чому у Людмили Кирди такий немалий гараж, стає зрозуміло після знайомства із автопарком сімейства, в якому – п’ять машин. Депутатка володіє легковиком «Фіат-Добло» (2008 року випуску) та вантажними автомобілями «Мерседес-Бенц» (1997 р. в.) і «Фіат-Дукато» (1991 р.в).

А у власності членів її сім’ї – вантажні автомобілі «Сканія» (2004 р.в.) та «Рено» (1998 р.в.).

Сума грошових коштів на рахунках Людмили Кирди у банках – 3011грн.

Значно більші активи записані на її родину. Розмір внесків, здійснених членами сім’ї депутатки до статутного капіталу підприємства (розмір корпоративних прав членів сім’ї декларанта) – 575 тисяч гривень.

Також до ТОП-10 родин депутатів Волиньради із найвищим сукупним доходом у 2013 році потрапили:

6. Валентин Скуба (позафракційний, обраний від ПР) і члени його родини – сукупний дохід торік становив 317,366 тисячі гривень

7. Володимир Войтович (позафракційний, екс-голова облради, обраний від Народної партії) і члени його родини – сукупний дохід торік становив 302,306 тисячі гривень

8. Василь Байцим (позафракційний, обраний від «Батьківщини») і члени його родини – сукупний дохід торік становив 289,9 тисячі гривень

9. Святослав Кравчук (позафракційний, обраний від «Фронту змін», перший віце-мер Луцька) і члени його родини – сукупний дохід торік становив 288,893 тисячі гривень.

10. Валентин Вітер (голова облради, обраний від «Батьківщини») і члени його родини – сукупний дохід торік становив 181,01 тисячі гривень.

Варто відзначити і декілька курйозів. Найменший дохід серед 24-х депутатів облради задекларував представник «Батьківщини» Василь Столяр. Він торік отримав дохід обсягом 10,374 тисячі гривень. При цьому у родини Столяра – автопарк із п’яти недешевих іномарок та різних активів на 138 мільйонів гривень.

Інший конфуз виплив із податкової декларації позафракційного депутата Анатолія Грицюка. Він зазначив, що у 2013-му отримав сукупний дохід обсягом 80 тисяч гривень. І розшифрував: із них 80 тисяч гривень – зарплатня, а 11 тисяч – дивіденди, проценти. Яким чином у депутата 80.000+11.000 вийшло в сумі 80.000 – залишається загадкою.

АКТИВИ

У багатьох волинських депутатів та їхніх родин виявилися чималі активи. Серед них і банківські рахунки, і цінні папери, і частки у статутному капіталі підприємств. Очолив список найзаможніших обранців громади представник «Батьківщини» Василь Столяр. Він задекларував цінні папери номінальною вартістю понад 135 мільйонів гривень та розмір внесків до статутного капіталу підприємств на суму майже три мільйони гривень. Його активи у 13 разів перевищили сукупні активи решти чотирьох депутатів, які потрапили до ТОП-5.

На другому місці опинився колега Столяра по біло-сердечній фракції Олександр Свирида. Він у податковій декларації «засвітив» активи на майже 5 мільйонів гривень. Це розмір внесків до статутного капіталу товариства, що оформлені на нього та членів його родини.

Третю сходинку посів лідер фракції «Наша Україна» Сергій Слабенко. Він задекларував для громади і податківців понад 2,5 млн грн. різноманітних активів. Основна сума – це частка у статутному капіталі підприємств. Однак, ймовірно, для різноманітності депутат задекларував також і депозити (власний і членів родини) на загальну суму 4,35 тис грн., і цінні папери номінальною вартістю 300 гривень.

Представник фракції «Батьківщини», колишній віце-губернатор Роман Карпюк виявився четвертим. Його частка у статутному капіталі товариства становить 1,65 мільйона гривень.

Замикає ТОП-5 депутатів Волиньради із найбільшими активами позафракційний Василь Байцим. Серед активів власних та членів родини він задекларував банківський вклад обсягом 7 тис грн., цінні папери номінальною вартістю 653,888 тис грн. та внески до статутного капіталу підприємств загальним обсягом понад 723,2 тис грн.

ЗЕМЛЯ І ЖИТЛОВА НЕРУХОМІСТЬ

Об’єкти житлової нерухомості найбільшої площі з-поміж депутатів облради відобразив у власній податковій декларації знову ж таки Василь Столяр. У нього та членів його родини – чотири будинки загальною площею 772,4 квадратних метри.

На другому місці опинився позафракційний Віктор Радчук. У депутата із Ковеля – два будинки площею 144 кв.м. та 328,9 кв.м.

Своєрідну «бронзу» отримав помаранчевий депутат Сергій Слабенко. На нього записаний житловий будинок площею 111,8 квадратів, а на членів родини – дві квартири (72,8 кв.м. та 166,3 кв.м.).

А от найбільшим землевласником виявився представник фракції «Батьківщини» Олександр Свирида. На нього та членів його родини записано п’ять ділянок загальною площею понад 9,4 гектара.

Майже удвічі менше виявилося землі у позафракційного депутата, екс-голови облради Анатолія Грицюка. Він задекларував три ділянки загальною площею 5,47 га, оформлених на нього та членів його сім’ї.

Замикає трійку найбільших «латифундистів» у Волиньраді позафракційний обранець громади Василь Байцим. Він відобразив у податковій декларації трохи більше 5,1 га землі, що перебуває у власності, оренді чи на іншому праві користування.

НАЙЯСКРАВІШИЙ АВТОПАРК

З-поміж автопарків найяскравішу колекцію автомобілів задекларував Василь Столяр. У нього та його родини – п’ять не найдешевших машин. Зокрема на Столяра оформлені «Тойота Лендкрузер» (2008 р.в.), «Мерседес-Бенц S500» (2011 р.в.) та «Мерседес-Бенц ML250» (2011 р.в.), а на членів сім’ї депутата записані «Toyota Prado» (2007 р.в.) і «Тойота Лендкрузер» (2004 р.в.).

У решти депутатів у деклараціях зазвичай відображено по одній машині. Хоча деякі обранці громади таки «засвітили» теж по 5 автомобілів (приміром, Юрій Лобач та Людмила Кирда), але це зазвичай вельми старі буси чи вантажні авто.

***

Вірогідно, через півроку Волиньрада після місцевих виборів суттєво оновиться. Цікаво, скільки з новообраних депутатів розповідатимуть громаді про свої доходи і статки?

Мирослав ВАТАЩУК (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
сволота
Відповісти
хотілося, все-таки, дізнатися доходи Тимейчука
Відповісти
коли люди зроблять те з ними про що думають щоночі.
Відповісти
Мені дуже подобається, коли в мільйонерів в деклараціях немає навіть машин:) То є п""дець повний І всі знають, що туфта все...Де справжня люстрація? І так само в голів районних Рад. ну ні"уя нема......
Відповісти
Людмила Кирда живе у будинку в Маневичах, а в декларації будинок відсутній, то що ж то за декларація?, туфта якась.
Відповісти
Вона певно там на правах прибиральниці і хатньої робітниці. Так сказать, за їжу і кцток:)
Відповісти
Ну дуже цікаві декларації, суцільні ребуси.
Як можна Столяру з доходом 10 тисяч грн. в рік заробити активи на 138 мілліонів - містика якась...
Відповісти
Cвирида "забув" про будинок в Києві і Луцьку? Чому це?
Відповісти
Усіх на вила з родиною!!!!
Мої статки одні вила.
Відповісти
Останні статті
Сімейний підряд: статки і доходи депутатів Волиньради
12 листопад, 2014, 15:40