Додати запис

Момент істини, або Чому Луцьк - не Сінгапур

Через розмови про Крим, можливу війну з Росією все менше говоримо про економічно-політичні реформи. Насправді діра в бюджеті, про яку говорив прем’єр Арсеній Яценюк – не менш (якщо не більш) небезпечна, ніж війська Росії на кордоні.

Якщо Київ найближчим часом не ініціює ефективних економічних і політичних реформ, не підбере ефективних, професійних менеджерів – Україна втратить останній свій шанс на краще життя. Зубожіння людей на фоні політичних інтриг, міграційна хвиля, і – як наслідок – реальна втрата суверенітету чи й державності.

Не беруся говорити про всі напрямки реформ, зачеплю лише той, який вважаю одним з найбільш фундаментальних: децентралізація влади.

Уявімо: теперішній очільник облдержадміністрації Григорій Пустовіт, зібравши фінансових геніїв, досвідчених менеджерів і господарників, розробив план розвитку області. Реалізація цього плану зробить з Волині економічну оазу, де кредити даватимуть під 3% річних, всі охочі зможуть мати власне житло й автівки, медицина й освіта стануть на світовий рівень, а ФК «Волинь» гратиме у Лізі чемпіонів. Про корупцію і злочинність взагалі згадуватимуть, як про страшний сон.

…От пишу це – і уявляю гіркі чи скептичні посмішки читачів. І чую фрази: «Не з нашим щастям», «Нащо ото фантазувати», «Утопія» тощо…

Гірко посміхаюся і я. Але утопією описану мною картину робить не відсутність здібностей у Пустовіта. Економічно багата Волинь - утопія, бо керівники області не мають жодних інструментів для запровадження хоч якихось реформ.

Губернатор – гвинтик великої незграбної корумпованої і хворої державної машини.

Хтось скаже: так є у нас місцеве самоврядування, представники якого обираються місцевими громадами і є більш незалежними, аніж призначенці державної влади.

Добре, давайте знову уявляти. Якби виграв вибори міського голови Луцька у 2015 році Володимир Пащенко (відразу хочу заспокоїти Миколу Романюка та Ігоря Палицю: ключове слово у цій фразі – «якби»). Що би робив у такому разі Пащенко?

А він би не вигадував нічого нового, а спробував би реалізувати те, що зробили свого часу у Сінгапурі. Це місто-держава, де на початку 60-х років минулого століття імпортувало навіть питну воду і пісок, де корупція була чи не найбільша в Південно-східній Азії. Сьогодні ж це місто – зразок ефективної ринкової економіки і державного устрою. Якщо коротко (детальніше можна прочитати, наприклад у Вікіпедії), то основний секрет успіху Сингапуру, це запровадження і залізне дотримання двох принципів: рівності всіх перед законом і максимального сприяння інвесторам.

Сьогодні Сингапур – країна з одним з найнижчих рівнів корупції в світі. Я був в багатьох країнах з високим рівнем життя, але Сінгапур вразив найбільше.

…І знову – скептичні посмішки, еге ж? Які реформи на місці, які економічні дива? Місцеве самоврядування України цілком і повністю залежить від Києва. І спроби покращити життя місцевим громадам натикаються не просто на нерозуміння центру, а на його спротив.

Тому, якщо буде знайдено ефективний механізм децентралізації влади – є шанс на проведення ефективних економічних, правових, соціальних реформ на окремих територіях, що може стати позитивним досвідом для інших.

Так,я в тому числі - за ці «страшні» місцеві референдуми, по які зараз багато мови. Тільки без права змінювати політичний устрій територій чи вирішувати інші просепаратистські речі. А лише визначати економічні та суспільно правові відносини та правила гри на своїй території.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого не получиться, поки Федеральна резервна система США буде продавати Долари дорожче ніж вони коштують. Через це створюється борговий пузирь, боргова яма.....який рано чи пізно лопне.

Подивитися що зараз робиться: Кредит - під 23 % - це абсурд, це жах.
Відповісти
Найважче для нас, українців, змінити свою рабську психологію, зламати стару систему корупції, створити рівні умови для розвитку усіх громадян. а не тільки для сімей олігархів та їх прислужників.
Відповісти
С нєтєрпенієм жду продолжєнія!
Відповісти
от відразу у першому абзаці написана фігня:як можна вважати що економічні негаразди більш небезпечні за війну?Хіба можна порівняти втрату чогось матеріального з людськими життями та подальшими долями вцілілих.Автор думає про матеріальне.
Відповісти
Війна звичайно річ страшна але на війні все зрозуміло ось ворог ось ти ,правда звичайно на твоєму боці
Світлі сторони людини її патріотизм, героїзм, відчуття ліктя все це відкрито і видно приклад для наслідування
А от голодні бунти коли брат на брата бідний на багатого і навпаки
Коли злочинні банди грабують, ґвалтують і ти безсилий
Коли вже не знаєш хто друг а хто ворог коли все за що ти боровся летить шкереберть
Я висловив лише свою думку з нею можна погоджуватись і непоогоджуватись
Відповісти