Додати запис

Розбити монополію на ринку озеленення в Луцьку

Одна із монополій, яка ще досі зберігалась у місті Луцьку — це монополія на послуги у сфері ОЗЕЛЕНЕННЯ. В перелік таких послуг потрапляють: косіння трави/газонів, кронування/видалення дерев, обрізка кущів, обслуговування квітників та інші.

До 2016 року всі ці послуги ішли однією великою статтею бюджету під назвою “озеленення”. Сума виходила на мільйони. Запити на 7-8, реально профінансовані послуги на 4-5 мільйонів гривень в рік. На початку року тендер оголошується на всю суму. Щоб взяти участь у багатомільйонному тендері, фірма мусить мати достатню кількість техніки, працівників, досвід роботи. У нас в Луцьку є ТІЛЬКИ ОДНЕ підприємство, яке може забезпечити виконання такого об'єму робіт — КП “Парки та сквери”.

Щонайменше останні 3 роки ситуація виглядала так:
- оголошується тендер на озеленення;
- в ньому беруть участь два учасники: МЖК і Парки та сквери
- кожного разу виграє МЖК (бо давав нижчу ціну)
- потім МЖК наймає Парки та сквери і ті виконують більше 80% робіт по озелененню міста.

В результаті дорого і безперспективно. Фірми та організації, які хотіли б і могли б конкурувати у цій сфері, не можуть взяти участь в тендері, бо не мають досвіду виконання таких об'ємів робіт і відповідно засобів.

На 2017 рік ми вирішили кардинально змінити ситуацію.

Тепер не буде великого тендеру по озелененню, а будуть менші тендери на окремі послуги по озелененню. Таким чином, ми даємо можливість малому та середньому бізнесу заходити на цей ринок, який у нас (із-за монополії) зовсім не розвинений.

Вже в лютому буде оголошено 6 тендерів через систему “прозоро” на косіння трави у місті Луцьку. Загальна сума цих тендерів — 4 млн (затверджено в бюджеті). Середній розмір одного тендеру — 700 тис грн. (від 300 тисяч до 1,2 млн в рік). Цілком підйомні цифри для малих підприємців. Прошу звернути на це увагу і розказати всім.

В результаті цього першого кроку на шляху до демонополізації ринку послуг у сфері озеленення місто отримає:
- підтримку малого або середнього бізнесу (на 4 млн грн замовлень);
- активізацію ринку послуг у сфері озеленення;
- здешевлення послуг, відкриту конкуренцію у згаданій сфері;
- поступове підвищення якості послуг;
- відкритість та публічність всіх процедур (завдяки системі “прозоро”).

Відповідь на те, що робити із збитковим екс-монополістом КП “Парки та сквери” знаходиться у порядку денному сесії Луцької міської ради, яка відбудеться 22-го лютого. Детальніше про це — наступного разу.

Монополії — це зло. Шануймося.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А МЖК тепер за що жити? Ну і тим, хто "благословив" їх на такі нехитрі схеми?
Відповісти