Додати запис

Чому ігнорують волинське вугілля?

Виїзд на шахту м. Нововолинська був швидким експромтом. Вчора увечері вирішили, а сьогодні о 7 ранку ми вже були біля прохідної шахти №1 перед робочою зміною і розмовляли із шахтарями, в тому числі, з головою профспілки та директором шахти.

Ми відразу вирішили розмову вести за межами підприємства, щоб нікому не дали «по шапці» і щоб нікого не налякати терористичною загрозою, як от сьогодні Саакашвілі.

Нам, активіста, які підтримують та щойно повернулися з Блокади торгівлі на крові, що діє на сході України, зокрема, це Микола Собуцький та Радим Романюк, важливо було дізнатися і зрозуміти, по-перше, чи шахтарі копалень Львівсько-Волинського вугільного басейну підтримують Блокаду торгівлі з окупантами, і по-друге, наскільки впливає блокада на сході України на роботу шахт на Заході України та що думають вугільники про це з точку зору економіки та політики.

Ми, не як депутати, а як активісти і волонтери зі стажем, без особливих вступів та труднощів знайшли спільну мову із шахтарями і почули, що вони повністю підтримують Блокаду торгівлі та переміщення товарів через лінію розмежування на сході України. Хлопці розуміють, що перша і головна вимога Блокади була це звільнення наших полонених. Але блокада переміщення товарів «барижників війни» викрила цілу масу схем і тем, на яких невеличка купка людей тупо заробляють величезні гроші. Шахтарі повністю підтримують Блокаду та вимоги її учасників!!!

97000 дозволів видано на переміщення товарів через лінію розмежування! Із них лише 30% на вугілля. А все інше - на різні товари промислової групи, далеко не гуманітарні.

Вугілля везеться в Україну з окупованої території, а в окуповану зону везеться, наприклад, ліс та обладнання для шахт. І в окупованому Донбасі терористи відкривають нові лави на шахтах!!! Мають з чого і чим. А коли запитуєш у волинських шахтарів із 20-річним стажем, як часто вони отримують нове обладнання для шахт, кріпильне устаткування і т. п., то вони кажуть, що взагалі такого не пам’ятають!

Шахтарі обурюються тим, що народні депутати голосували за закриття нововолинських шахт, що ліцензії на видобуток місцевим шахтам за надуманими причинами не продовжують, а якщо і продовжують, то на півроку, щоб тримати на такому собі «гачку», що ТЕЦи не переобладнуються під наше, газове вугілля, а везуть антрацит Ахметова і Медведчука з окупованої зони!

Говорили по суті, і в кінці розмови самі ж шахтарі запропонували зібрати якісь кошти на теплі та побутові речі для блокувальників торгівлі на крові. Коли це відбудеться, то розповім про це окремо. Можливо навіть, хтось із хлопців виявить бажання поїхати на схід України підтримати фізично Блокаду, тож обмінялись контактами.

Потім ми навідалися до в. о. Генерального директора ДП «Волиньвугілля» Олександра Зоріна. Говорили багато і предметно, обмінювались, так би мовити, і досвідом, і завзяттям.

Обговорювали з ним ставлення до подій в державі, в енергетиці України, проблеми конкретних шахт, як громадяни і як інженери. Я, як інженер-фізик, колись проходив дипломну практику на Рівненській АЕС, тож порозумітись було неважко.

Зараз на волинських шахтах проблем із збутом вугілля нема.

Та виявляється, що шахта №9 і шахта «Бужанська» можуть наростити видобуток! вугілля, якщо вкласти гроші.

Обговорили, як так може бути, що військове КЕВ у Володимирі-Волинському отримує для опалення приміщень 14-ї бригади вугілля з окупованої частини Донбасу (хоч і з «правильними» документами), а тут є своє вугілля під боком. Чому котли не переробляють під наше газове вугілля? Бо збоку виглядає так, що наша 51-а і 14-а бригада залишають на сході життя своїх молодих побратимів, а матері синів, а нам взамін терористи надсилають антрацит.

Цікава була «розкладка», хто що «кришує» або намагається бути «смотрящим» на місцевих волинських шахтах. Не тільки на вугіллі, а й у всіх навколовугільних «тємах» пацани з обладміністрації та Києва за певних обставин непогано «мутять». До речі, із покинутих шахт окупованого Донбасу дістають обладнання і неконтрольованими потягами воно також приїжджає сюди. Терористи отримують гроші, а пацани у вишиванках нормально заробляють. По серійних номерах обладнання це чітко відслідковується.

Розмірковували, чому сухогрузи з вугіллям, які йшли в Україну з Південноафриканської республіки, розвантажувались не в Одесі, а в російському Таганрозі…

Чому впродовж років енергетична електрична схема України «закільцьовувалась» із Росією, а не з енергосистемою Польщі, Словаків, Європи?.. Кому це вигідно було? Інженери завжди говорили про таку необхідність! А зараз оголошують віялові вдключення електрики! І щоб додатково збурити народ і показати, які антидержавні блокувальники, відключають підприємства, потайки вночі вивозячи, наприклад, вугілля із Запорізької ТЕС. Щоб потім сказати, що воно закінчилось, а винна у всьому Блокада.

Ми дійшли глибокого переконання, що ні Ахметов, ні Тарута, ні інші антиукраїнські приватні власники ТЕЦ, фабрик і заводів ніколи самі не будуть переобладнувати котли з антрацитового вугілля на газове, яке ми видобуваємо та багато де можна купити. І ніяк ми їх формально не заставимо. Тож таким чином, ці люди повністю узалежнюють 40-мільйонне населення України від себе «любимих», несучи величезну енергетичну небезпеку державі.

Тому ми зробили висновок, що необхідно збирати РНБО, Верховну Раду і вирішувати не як знести з рейок учасників Блокади торгівлі на крові, а як швидко НАЦІОНАЛІЗУВАТИ енергетичні та дотичні до них підприємства Ахметова, Медведчука, Януковича та інших прислужників Росії, місце яких, як мінімум, в тюрмі.

Ось такий корисний був візит до шахтарів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Проблема не в націоналізації, яка, як ми добре знаємо, не завжди і не обов'язково приводить до гарних результатів. Проблема в характері влади, зокрема в тому, що країну очолює головний олігарх, який вирішує справи керуючись не державними інтересами, а інтересами свого бізнесового клану. Питання вугілля з окупованих територій, як і всі інші питання, які стосуються великих грошей, вирішуються не в кабміні і не у ВР, а на сходняках олігархів, де править Порошенко.
Відповісти
Владу перетопити на мило!!!!!!!!!!!
Відповісти
атавізм і манданізм не лікуються! Тільки викорчовуються!
Відповісти
В огороді бузина, а в Києві дядько.
Відповісти
правда: молдавани і волиняки - кревні брати!
Відповісти
Антрацит в рази якісніший за ДГР - яке видобувають в Нововолинську. Так, у нас є поклади свого Антрациту, саме після виявлення яких і почали будувати нову шахту. Та от біда - будують до сих пір... тому що руки з заду... тому що якщо Ахметов заробляє на шахтах Донбасу, хтось заробляє тут... Тому і не вигідно приватизовувати наші Волинські шахти, щоб власник взяв і довів до толку вуглевидобувну галузь, краще ще з півстоліття відмивати державні гроші на будівництві шахт... ну і піаритись звісно на цій темі...
Відповісти
А якби не блокада,то зінкевич так і не дізнався б такої корисної інформації про волинські шахти) Популізм.Говорити дуже просто.а ось виконати це все - нєа.100%переконана,що все це так і зишиться на письмі.
Відповісти
експромтом - щоб раніше за Саакашвілі вскочити...
Відповісти
Пане депутате, займіться своїм Володимиром і не лізьте до Нововолинська.
Ви вкотре показали, що не розбираєтесь в шахтній специфіці.
Візьміть печеньку і проходьте повз.
Відповісти