Додати запис

Мій звіт

ЗВІТ
депутата Луцької міської ради VI скликання


Звітний період: 01.01.2012р. – 31.12.2012р.

Повне ім’я, дата народження, місце роботи: Осіпов Андрій Олексійович, 11.04.1977р.н., адвокат, Волинська обласна колегія адвокатів.

Контактні дані депутата:

- контактний телефон: 0991186226, 0955876444
- електронна пошта: а[email protected]
- адреса приймальні: м. Луцьк, вул. Ковельська, 3, Площа Возз’єднання. Прийом громадян здійснюється у вівторок з 10 до 17 год. Планую відкрити громадські приймальні в інших районах міста Луцька, про що окремо буде повідомлено у місцевих засобах інформації.

Партія, від якої був обраний: Всеукраїнське об’єднання „Батьківщина”

Дата вступу в партію:
жовтень 2000 року.

В інших політичних партіях не перебував.

Дата обрання депутатом Луцької міської ради: 15.11.2010р.
Членство у фракціях (групах): фракція ВО „Батьківщина” у Луцькій міській раді, заступник голови фракції.

Назва комісії, до якої обраний депутат та назва посади в комісії: постійна комісія міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту. Заступник голови комісії.

За звітний період відбулось 18 сесій ради, 41 засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту. За звітний період, з поважних причин, пропустив одну сесію. Загалом відбулось 16 сесій Луцької міської ради.

З метою захисту інтересів виборців мною було ініційовано 8 депутатських запитів; подано 58 депутатських звернень; проведено 32 прийоми громадян; прийнято 381 громадянина; проведено 12 зустрічей з виборцями ( в т.ч. з трудовими колективами).

Публічне представлення Звіту відбудеться 25 квітня 2013 року у Палаці культури м. Луцька. Початок об 19.00 год. Запрошую усіх бажаючих.

У 2012 році Луцька міська рада розглянула 1178 питань та ухвалила 1247 рішень.

Я є автором 30-ти Рішень, які розглядались на засіданнях постійних депутатських комісій, сесіях міської ради. У своїй діяльності дотримувався чинних правових норм, вживав заходів до запобігання проявам правового нігілізму, боровся із порушенням законних прав громадян та адміністративним свавіллям.

Характер та зміст моєї діяльності пояснюється певними проблемами, які впливають на якість роботи депутатського корпусу Луцької міської ради. А саме:

А) Відсутність стратегічного плану розвитку міста, що спричиняє спонтанність дій Луцького міського голови та депутатів. Фактично вся активність депутатів й голови спрямована на вирішення нагальних питань. Це веде до матеріальних перевитрат; створює умови для корупції та використання службового становища; неякісного виконання робіт; породження подальших проблем через непродуманість мети, методів та засобів виконання ухвалених рішень.

Б) Відсутність програми пошуку та залучення додаткових коштів до міського бюджету. Міський голова, депутати покладаються на державний бюджет, в крайньому випадку – субвенції, які не відповідають потребам міста.

В) Відсутність партійних програм розвитку міста, що додає неплановості діям депутатів-членів політичних партій. В більшості випадків депутатські фракції, при прийнятті рішення керуються не програмними, а ситуативними міркуваннями. Здебільшого всі дискусії з приводу того чи іншого питання відбуваються між прихильниками та опонентами міського голови.

Г) Міській голова в своїх діях, передусім через фінансові причини, орієнтується не на міську громаду, а на голову Волинської обласної державної адміністрації. Це завдає значної шкоди місту, оскільки голова облдержадміністрації, за посадою, є виконавцем загально-стратегічних питань, що часто густо здійснюється за рахунок розвитку місцевих громад.

Ѓ) Нераціональна кадрова робота, через яку на відповідальні посади приходять некомпетентні працівники. Результатом цього є факти корупції, нефахового виконання завдань, необґрунтоване збільшення виконавчого апарату, що додатковим фінансовим тягарем лягає на плечі платників податків.

Д) Нерозвинутість громадського руху в місті. Лучани більшою мірою покладаються не на органи місцевого самоврядування, а на Верховну Раду України, Президента України. Завдяки цьому депутати міської ради, голова знаходяться поза громадським контролем.

Е) Домінування серед депутатів думки, що міська рада повинна займатись виключно місцевими питаннями, не долучатись до обговорення питань, які мають загальнодержавне, загальнополітичне значення. Це унеможливлює участь депутатського корпусу в загальнополітичних процесах, розвитку демократії на місцях, що безпосереднім чином стосується поступу місцевого самоврядування.

Моя діяльність у 2012-му році, як і в попередні роки значною мірою була пов’язана із подоланням зазначених причин, які нівелюють, зводять нанівець роботу міської ради.


1.Бюджет Луцька на 2012 рік.

Я був одним з небагатьох депутатів, який закликав не голосувати і не голосував за проект рішення про бюджет міста на 2012 рік. На моє глибоке переконання держава зобов’язана покрити усі гарантовані видатки (медицина, освіта, культура тощо), оскільки це прямий обов’язок держави, ці виплати гарантовані Конституцією України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Я категорично проти скорочень чи будь-якої економії на освіті. Це антинародна, антидержавна політика, яка тягне українське суспільство у прірву невігластва, безкультур’я. Неосвічений народ не здатний розвиватись, долати будь-які перешкоди, стає легкою здобиччю різного роду «вітчизняних» та іноземних шахраїв. Депутати місцевих рад зобов’язані добиватись приведення фінансування освіти до її поточних потреб.

Щоб якось перешкодити розвалу освіти в Луцьку через її недофінансування, а це школи, дитячі садочки, я ініціював і добився створення Тимчасової контрольної комісії Луцької міської ради.

2. Тимчасова комісія з контролю за бюджетним фінансуванням закладів освіти міста Луцька.

Комісію створено Рішенням Луцької міської ради від 25.01.2012 року. Окрім ініціювання створення самої комісії, мною було докладено зусиль, аби комісія мала міжпартійний характер, тим самим позбулась політичної заангажованості, що могло зашкодити її діяльності.

До складу комісії увійшли представники усіх партійних фракцій. Окрім цього комісія співпрацювала з представниками громадськості, профільною профспілкою. Все це забезпечило ефективність її діяльності.

В результаті вдалось запобігти негативним наслідкам недофінансування в освіті та охороні здоров’я (зменшенню зарплат, відправленню у відпустки без збереження заробітної плати тощо). Діяльність комісії оцінюю як надзвичайно важливу та успішну. Докладніше про роботу комісії в звіті, що схвалений рішенням Луцької міської ради від 29.11.2012 року №34/93 (http://www.lutsk.ua/prescription/pro-zvit-timchasovoyi-kontrolnoyi-komisiyi-miskoyi-radi-z-kontrolyu-za-byudzhetnim).


3. Протистояння «медичній реформ», запровадженої в Луцьку Рішенням міської ради від 18.12.2012 року №35/20.

Дії з реструктуризації медичних установ міста є прикладом спонтанності та непродуманості, як з боку виконавчої влади, так й депутатів. Депутати через зазначену неорганізованість стали співучасниками нищення медицини в місті.

З мого боку було вжито наступних дій: я голосував проти ухвалення зазначеного рішення; звернувся з позовною заявою з приводу того, що рішення було ухвалено незаконно, оскільки рішення фактично підтримали 22 депутати, тобто менше половини від загального складу ради; ініціював створення громадського руху за скасування протиправного і незаконно ухвалення рішення.

4. Дії щодо виконання в місті Закону України «Про дошкільну освіту».

Головним проявом невиконання Закону є відсутність в місті належної кількості місць в дитячих садочках та переповненість діючих виховних груп.

Окрім зазначених дій, які пов’язані із збереженням фінансування дошкільної освіти, я розпочав реалізацію проекту «До майбутнього з освітою». Метою проекту є залучення громадськості до вирішення проблеми створення в місті належної кількості місць в садочках, їх облаштування у відповідності до сучасних вимог.

5. Дії щодо правового упорядкування діяльності Луцької міської ради.

Цей напрям діяльності пов'язаний із недосконалістю чинного регламенту Луцької міської ради, а також непоодинокими випадками використання службового становища Луцьким міським головою. Це порушення права депутата на виступ, на внесення пропозиції, порушення порядку ведення пленарного засідання, переважне право на репліки на промови, які незаконно присвоїв собі голова.

Окрім цього міській голова надав собі право вносити до порядку денного питання, без їх попереднього оприлюднення, включення питань до порядку денного без наявності самого проекту рішення, що заборонено законом.

Такий порядок роботи ради порушує рівність прав депутатів, з однієї сторони, та депутатів і міського голови – з іншої. Порушення рівноправності веде до узурпації влади однією або групою осіб, що унеможливлює діяльність ради як колегіального органу. А це означає, що рішення приймаються не на користь міській громаді, а на догоду невеличкій групі людей.

Щоразу, в разі виявлення порушення я робив зауваження, які мали робочий характер. В окремих випадках я був змушений звертатись до органів прокуратури і суду. Окрім цього мною внесено проекти рішень, які стосуються вдосконалення Регламенту міської ради.

Результатом цієї діяльності є те, що станом на сьогоднішній день міській голова та депутати набагато менше, порівняно з попередніми роками, порушують Регламент Луцької міської ради.

6. Дії щодо охорони природного середовища міста.

Питання збереження природного середовища міста має подвійних характер. З одного боку – це питання збереження здоров’я лучан, а з іншого – належної організації роботи зі збереження та збільшення зелених насаджень в місті. Зразком безгосподарності є Комунальні підприємства Зелене господарство м. Луцька та Парки і сквери м. Луцька, які не виконують своїх завдань, тримають місто в бур’янах, а одночасно є фінансовим тягарем.

В порядку експерименту з пошуку раціональних форм збереження зелених насаджень мною було ініційовано звільнення дерев від омели білої. Суть задуму полягає в тому, що міське керівництво, яке відповідає за екологію вважає, що омелу потрібно знищувати разом із деревами. Власним коштом, я і дехто з моїх колег депутатів винайняли обладнання, за допомогою якого від омели було звільнено дерева, які ростуть вздовж дамби що між Стиром та центральним міським парком. Експеримент дав позитивні результати і може бути поширеним на все місто.

Далі мною було підготовлено проект рішення про боротьбу з омелою білою. Цей проект рішення, який було схвалено радою, передбачає комплексні заходи боротьби за збереження зелених насаджень. Нажаль його виконання на сьогодні саботується.

7. Дії щодо запобігання фактам порушення прав людини

На моє переконання будь-яка місцева рада не повинна залишатись байдужою до фактів порушення прав людини в нашій країні. Права людини узаконені в Конституції України, захист прав людини є обов’язком кожного, без винятку, органу влади, яким є Луцька міська рада.

В цьому напрямку роботи мною було підготовлено низку проектів рішень Луцької міської ради, яка в межах своєї юрисдикції мала долучитись до протистояння репресіям та свавіллю в нашій країні. Це проекти, які стосувались виборчого права, незаконного звинувачення Тимошенко Ю., Луценка І., Іващенка В., ігнорування Президентом України звернень депутатів, захист української мови, відповідальності суддів перед законом. Окремим пунктом можна згадати пропозиції щодо покращення українсько-польських відносин.

8. Внесені проекти рішень.

Протягом 2012 року мною самостійно, а також у співавторстві із іншими депутатами, було внесено на розгляд Луцької міської ради 30 проектів рішень, зокрема: «Про надання інформації начальника управління освіти Луцької міської ради Гребенюком О.В.» (20 сесія),
«Про заборону окремих заходів економії в закладах освіти міста Луцька», «Про звернення до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України з приводу недофінансування з державного бюджету закладів освіти міста Луцька», «Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 17.12.2010 № 2/2 “Про затвердження Регламенту Луцької міської ради VI скликання» в частині змін ст. 17 Регламенту». «Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 17.12.2010 № 2/2 “Про затвердження Регламенту Луцької міської ради VI скликання шляхом викладення в новій редакції», «Про скасування окремих рішень виконавчого комітету Луцької міської ради з питань соціальної реклами» (21 сесія);
«Про звернення Луцької міської ради до територіальної громади міста Луцька щодо загальної політичної ситуації, стану дотримання прав і свобод та бюджетного забезпечення діяльності комунальних установ міста Луцька», «Про звернення Луцької міської ради до Президента України Януковича В.Ф.» (22 сесія); «Про українсько-польські діалоги», «Про подолання окремих проблем діяльності дошкільних навчальних закладів та розширення їх мережі», «Про звернення Луцької міської ради до українських суддів» (23 сесія);
«Про звернення Луцької міської ради з приводу небезпеки життю Юлії Тимошенко та Юрія Луценко» (24 сесія);
«Про звернення Луцької міської ради до територіальної громади міста Луцька щодо стану дотримання прав і свобод людини і громадянина», «Про заяву Луцької міської ради з приводу недофінансування з державного бюджету коштів на оплату праці працівників бюджетної сфери міста Луцька» (25 сесія);
«Про забезпечення у місті Луцьку законності в процесі підготовки до виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012», «Про виконання в місті Луцьку конституційних положень щодо функціонування державної української мови» (27 сесія);
«Про звернення Луцької міської ради до територіальної громади міста Луцька щодо загальної політичної ситуації та стану дотримання прав і свобод», «Про звернення депутатів Луцької міської ради щодо стану дотримання політичних свобод в Україні» (28 сесія);
«Про звернення Луцької міської ради до територіальної громади міста Луцька щодо загальної політичної ситуації та стану дотримання прав і свобод», «Про комплексне вирішення проблеми застарілого житлового фонду на підставі аналізу причини обвалу будинку на вул. Рівненській,109 (29 сесія);
«Про внесення змін до Регламенту Луцької міської ради VI скликання», «Про внесення змін до Регламенту Луцької міської ради VI скликання», «Про звернення Луцької міської ради до Президента України щодо ігнорування ним рішень органів місцевого самоврядування», «Про вжиття заходів боротьби з омелою білою» (32-33 сесії),
«Про звіт тимчасової контрольної комісії міської ради з контролю за бюджетним фінансуванням закладів освіти міста Луцька», «Про Звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з приводу недофінансування з державного бюджету закладів освіти та охорони здоров’я міста Луцька», «Про Звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України сьомого скликання стосовно ухвалення Закону України «Про встановлення кримінальної відповідальності за невизнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу» (34 сесія).

9. Оскарження дій службових осіб та владних рішень.

Протягом 2012 року мною було подано низку звернень до органів прокуратури, а також подано позови до суду. Зокрема мною оскаржували дії Луцького міського голови, начальників управлінь та відділів, подано позовні заяви на рішення Луцької міської ради та її виконавчого комітету, зокрема в частині забезпечення права на мирні зібрання та свободу поширення своїх поглядів і переконань.

Більш детальна інформація щодо моєї депутатської діяльності буде надана під час зустрічі з виборцями, яка відбудеться в Палаці культури м. Луцька (м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 1) о 19.00 год. 25 квітня 2013 року.

Окрім цього, будь-які запитання з приводу моєї депутатської діяльності, а також діяльності Луцької міської ради можна спрямовувати за поштовою і електронною адресами, що зазначені на початку звіту.

Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.