У лісах Волині загадково зникають зубри, - природоохоронці

У лісах Волині загадково зникають зубри, - природоохоронці
На Волині у лісах зникло троє зубрів, спеціально завезених сюди з Вінничини, - стверджують у Волинській обласній організації Українського товариства охорони природи.

Голова президії обласної ради УТОП Віктор Комаров 17 грудня надіслав листа головному державному економічному інспектору України Павлу Жилі. У листі охоронець природи заявляє, що на Волині провалили виконання регіональної програми зі збереження та відновлення поголів’я зубрів.

В рамках цієї програми волинські лісники збудували вольєр і у 2010 році завезли сюди 2 самців та трьох самок зубра.
«Зараз в вольєрі знаходиться 2 зубри, інші троє - загинули. Тільки загибель однієї самки підтверджена документально, а два – невідомо де поділися. Хоча лісівники стверджують, що вони їх випустили в угіддя, що підтверджують їхні відомчі акти. Проте випуск був здійснений без присутності працівників територіальних контролюючих органів охорони навколишнього природного середовища, чого вимагає закон», йдеться у листі Комарова.

Будівництво вольєра і завезення зубрів – усе, до чого звелася згадана регіональна програма, кажуть природоохоронці.

Вони кажуть, що тривалий час не можуть з’ясувати, скільки ж зубрів мешкає в угіддях «Звірівського мисливого господарства». Громадськість упродовж останніх двох років зареєструвала 15 тварин, хоча лісівники стверджують, що зубрів - 27.

«Звертаємося до Вас з проханням зобов’язати обласну державну екологічну інспекцію сприяти, з залученням громадськості та ЗМІ у прозорому встановленні реальної чисельності зубрів в ДП «Звірівське МГ», за що будемо дуже вдячні», - пишуть природоохоронці у листі до головного державного екологічного інспектора України.

Дійдуть до Януковича

Член УТОП, громадський інспектор охорони природи Сергій Григоренко пояснив, що цим листом УТОП хоче черговий раз привернути увагу до катастрофічної ситуації, що склалася із поголів'ям зубрів на Волині.

«Чисельність цього рідкісного червонокнижного виду з 1992 року, коли їх у Цуманській пущі було понад 200 голів за 20 років знизилася удесятеро! При цьому як самі лісники, так і контролюючі служби, зокрема Державна екологічна інспекція на Волині, фактично нічого не роблять у цьому напрямку», - каже Сергій Григоренко.

«У 1990-х та 2000-х роках я неодноразово як громадський інспектор охорони природи брав участь в обліках зубрів у Звірівських лісах. Всі ці обліки закінчувалися пиятикою, яку для перевіряючих організовували лісники, щоб отримати максимально вигідні для себе, суттєво завищені показники чисельності зубрів», - заявляє він.

«Ті кілька зубрів, які були завезені у 2010 році на Волинь, є нічим іншим як окозамилюванням з боку пана Колісника (начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник - ред.) Мовляв дивіться, ми щось робимо. Хоча навіть з цих завезених тварин вже кілька здохли», - стверджує Григоренко.

Він запевняє, що лісники мали усі можливості збільшити поголів’я зубра на Волині. «У 2008 році я їздив у Росію, у національний парк «Орловське Полісся». Його керівники погодились безкоштовно віддати волинянам 5-6 зубрів (єдине, треба було організувати перевозку тварин з Росії, це десь 1100 км). Я про це повідомив керівника волинських лісівників, але його інформація абсолютно не зацікавила. В мене взагалі складається враження, що Колісника цікавить тільки ті речі, на яких можна отримати прибуток до кишені - вирубка лісу і експорт необробленого кругляка за кордон вузьким колом визначених самозваним «генералом» фірм, організація «царських» полювань для своїх друзів і покровителів, влаштування родичів на керівні посади у лісовій галузі тощо», - каже Григоренко.

«Тому якщо на наш лист не буде реакції протягом місяця ні з боку лісників, ні Державної екоінспекції на Волині, якщо у цей зимовий період не буде організований облік зубрів із залученням ЗМІ та екологічних активістів, ми будемо звертатися до Президента України щодо відповідності Колісника займаній посаді і його особистої відповідальності за катастрофічний стан поголів'я червонокнижних тварин на Волині», - каже Сергій Григоренко.

«З усім справляємося» – лісники

Прес-секретар Волинського управління лісового та мисливського господарства Оксана Чурило вважає, що не можна звинувачувати лісників у провалі «зубрової» програми.

Адже їх компетенція у ній – обмежена: ВОУЛМГ відповідає тут тільки за спорудження годівниць і живоловильниць і за забезпеченні утримання зубрів. Усе це вони сумлінно роблять – каже Оксана Чурило.

«Виконавців програми - кілька. Волинське обласне управління лісового і мисливського господарства – тільки один з виконавців. А є ще цілий ряд обов’язків, покладених, зокрема, на структури Міністерства охорони навколишнього природного середовища. Зокрема – на обласне управління екології і природних ресурсів. Так наприклад, саме вони відповідають за облік зубрів, як і решти тварин, занесених до Червоної книги. Ми знаємо, скільки зубрів мігрує територією, але облік червонокнижної тварини – компетенція екологів», - каже Оксана Чурило.

«І навіть закупівля п’ятьох зубрів на Вінничині не була нашим прямим обов’язком згідно з програмою. Просто ще раніше у нас була домовленість з вінничанами. Та й заплатити за цих зубрів повинно було Міністерство охорони навколишнього природного середовища. Але гроші не надійшли, тому наші державні підприємства лісового господарства платили власними коштами», - каже прес-секретар ВОУЛМГ.

Вона підтвердила, що після того, як у 2010 році на Волині перевезли п’ять зубрів з Вінничини, одна особина загинула. «Була спека, і тварина погано через це перенесла транспортування. Її смерть з об’єктивних причин підтверджена цілим рядом контролюючих і природоохоронних відомств», - пояснює Оксана Чурило.

Решту ж вінницьких зубрів після адаптації випустили з вольєра, і тепер вони вільно живуть у лісі, змішавшись з місцевими тваринами. Ідентифікувати, що це саме «вінницький» зубр зараз ніхто не зможе. Всього ж, каже Оксана Чурило, на території Звірівського мисливського господарства більше 20 зубрів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
колісник - друг Клімчука і один з відомих корупційних діячів ВОлині. на лісі нажилися вони непогано. не дивно, що зубрів стало менше.
Відповісти
Колісник Хабарник і корупціонер
Подивіться на яких машинах їздить і в яких маєтках мешкає
Це все за скромну зп?
Відповісти
Колісник і його прихвосні завели державні лісгоспи на межу банкрутства
А їхні фірми збагачуються
Де прокуратура?
Де правоохоронці?
Чи вони в долі?
Відповісти
ми всі в долі і допомагаємо один одному
Відповісти
Люди, які працювали у системі лісового господарства, кажуть, що зубриха, яку везли на Волинь, здохла. бо вона мала дитятко-зубренятко, ще його годувала молочком своїм. Молоко "згоріло", а зубриха здохла від маститу і зараження...
Відповісти
Молодець Сергій, він людина молода, але розумна і справедлива хоча іноді робить зайві кроки "по-молодості".
Відповісти
Аха ха)))
Н да..., їх всіх засадити довічно і з головою ОДА! ДОВІЧНО!!!
Відповісти
Губернатор має покласти край цій корупції в лісовому господарстві
Тінь цієї корупції падає і на нього
Відповісти
Сергію Григоренку характерний поверхневий, «літературний» підхід до проблем поголів’я і популяції зубрів. Тут звучать акценти, що винна невістка (як в українському фольклорі). А ще автор не скриває принципу "дай того, чого немає". Зубр зникає в Європі вже 900 років – починаючи з Англії, Іспанії, Франції, Німеччини, Прибалтики. Нині йде активна суперечка між вченими світу про його подальшу долю і абсолютна більшість з них схиляється до думки, що велетень європейських лісів вичерпав свій генетичний код і може зникнути навіть у нинішньому столітті. Звір нажив купу хвороб, серед яких –хвороби сечо-статевої системи, рання втрата зубів (це для тварини, яка в день вживає до 80 кг зеленої маси!). Серед інших причин – «технічних» - зменшення пасовищ, браконьєрство, важка зимівля, урбанізація тощо. Не такий вже й рай для цього звіра в Біловезькій пущі , в Орловському, як і в Приокському заповідниках Росії. Представники фауни зникали завжди і навіть тоді, коли ще наші предки ходили на четвереньках і нічим не загрожували її існуванню. На цю тему можна глибоко дискусувати, тому в Новому році розшукаю Сергія і обов’язково переконаю його в іншому.


Відповісти
З таким господарем, як Колісник і його опричники -не те що зубри ,а зайці зникнуть
Відповісти
Від Колісника і його опричників зникли не тільки зубри, а й люди які робили в лісовому господарстві. Погляньте, що вони витворили та витворяють з Волинським лісом. Не потрібно бути спеціалістом, щоб лише за розвал в лісовій галузі "посадити на палю" Колісника разом з його покровителями Клімчуком та Карп’юком.
Відповісти
Коліснику останні пару років - не до зубрів і не до лісу. Дорогу йому перетнула рижа і конопата, але ще не стара лосиха. На двох ногах. Сивина - в бороду, а біс - в ребро.
Відповісти
А от про це детальніше будь ласка;)
Відповісти
А финансы поют романсы
Тендеры по продаже леса вот чем надо занятся
Відповісти
Так, так Чурило оправдовує свого шефа, але це саме загнивше управління на Волині, в якому все прогнито, пропито, прокорупціонерено разом з "Зубром лісової галузі Колісником". Лише пускають туман в люди ніби ловлять браконьєрів, насаджують ліс, а самі тим часом тирять ліс і продають за кордон. Коли вже звідтам попруть Колісника? Він вже за н-кількість років всім осто......
Відповісти
Всі всьо знають а воно як було так і буде і ніхто нічо не зробить
Відповісти
Повстань моя рідна земля, повстань моя рідна Вкраїно! Змети тую нечисть зі своїх плечей! В резервацію помістити Колісника та його челядь. Вони всі запорчені "корупційною системою", тому нехай заготовляють сіно для зубрів, а не возять тюки від Заремби. Посильною фізичною працею нехай виправляють свої провини перед тваринами та людьми.
Відповісти
Останні новини
У лісах Волині загадково зникають зубри, - природоохоронці
27 грудень, 2012, 09:01