Як євреї у Ковелі відзначали Пурим століття тому

Як євреї у Ковелі відзначали Пурим століття тому
Нещодавно півпланети гучно відзначали свято Хелловін, яке за останні роки стає все популярнішим серед молоді та навіть дітей. Питання чи можуть його святкувати православні до кінця ще не вирішене, і в багатьох це викликає сумнів.

Стало цікаво, чи святкували це свято на Волині? Почала шукати фото хоча б міжвоєнного періоду? Фото нема, листівок теж, напевно тодішня церква була суворіша в таких питаннях. Скоріше сьогодні просто «модно», про глибокий зміст ніхто не думає.
Натомість знайшлись яскраві фото з волинського міста Ковеля періоду 1920-х років. Це не «Halloween party», а «Purim party». Справді існує таке свято як Пурим існує, воно як виявилось суто єврейське і має глибокий зміст.

Пурим, Пур (від давньоперського пур — жереб) — єврейське свято, установлене на згадку порятунку перських євреїв від винищування їх Аманом, улюбленцем перського царя Ахашвероша (Ксеркса, в V ст. до н. е.).

На це свято діти традиційно ставлять театральну виставу – Пуримшпіль. У Пурим прийнято пригощати друзів як мінімум двома стравами, відправляти подарунки бідним людям; напередодні свята поститися. Прийнято дарувати щось їстівне: наприклад, яблуко. Усе це ніби символізує зміцнення зв'язків у єврейському народі. Ще треба дати бідним «доку» – це милостиня, гроші. Звичайно ще дітям дають гроші – вони бігають між дорослими.

Пурим святкують 14 числа місяця адара за єврейським календарем. Ця дата припадає у різні роки на дні між 20 лютого і 25 березня.

У дні, відведені під святкування Пуриму, прийнято влаштовувати гучні ходи, що нагадують бразильські карнавали (Пуримшпіль). Костюми можуть бути будь-якими, але традиційно це вбрання героїв книги Естер: перського царя Ахашвероша, покинутої дружини царя Вашти, цариці Естер, Мордехая і Амана.

Пурим обов’язково супроводжується пишною трапезою. Традиційним частуванням цього свята є солодкі трикутні пиріжки хоменташ («вуха Амана»), які печуться з маком, горіхами, сухофруктами і варенням.

Сьогодні Пурим найгучніше проходить у великих і малих містах Ізраїля, де проходять святкові ходи переодягнених у карнавальні костюми людей. Найбільш яскравий парад відбувається в Тель-Авіві, де все відбувається під гучну музику кращих ді-джеїв, а люди одягнені в найнеймовірніші костюми.

Зараз напевно в Ковелі вже таке свято не святкують пишно, як колись, проте світлини з 1920-х років вражають яскравими костюмами.

Purim party в Ковелі, 1920-ті. www.yadvashem.org
Purim party в Ковелі, 1920-ті. www.yadvashem.org
Роуз Маркітер на Purim party в Ковелі, 1926 р. www.yadvashem.org
Роуз Маркітер на Purim party в Ковелі, 1926 р. www.yadvashem.org


Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як євреї у Ковелі відзначали Пурим століття тому
04 листопад, 2017, 19:13