Музей, ремонт шкіл та ЦНАП: як живе Устилузька ОТГ

Музей, ремонт шкіл та ЦНАП: як живе Устилузька ОТГ
Устилузька міська територіальна громада з’явилась на Волині одна із перших. У жовтні 2015-го року Устилузька міськрада об’єдналась із сільськими радами, утворивши ОТГ. Наразі об’єднана громада має стратегічний план розвитку регіону, який їм допомагали писати поляки.

Представники влади кажуть, що для них дуже важливо залучати кошти від європейських інвесторів.

Заступник устилузького міського голови Світлана Дубицька розповідає, що після об’єднання в бюджет новоспеченої ОТГ почало надходити більше коштів.

«Після об’єднання в наш бюджет пішли колосальні кошти. У 2015-му році загальний дохід у бюджет був 11 мільйонів по всіх радах. А в 2016-му - 45 мільйонів. Це і власні надходження, і всі субвенції. Оці всі кошти треба було ефективно реалізувати. На той час ми просто аналізували, який реальний стан в нашого об’єднання, і що з ним робити. Не маючи стратегії, ми намагались ці кошти використати ефективно. Хоча ми розуміли, що нам необхідний план та стратегія, з якою треба в подальшому працювати. Наша робота не повинна бути хаотичною.

Досвіду стратегічного планування у виконавчому комітеті не було. Тому дуже доречним став той факт, що Устилузька міська рада стала однією із 22 громад України, для яких допомагали писати стратегію розвитку поляки. Це було в рамках канадсько-польського проекту. Приїжджали представники, збиралась громадськість. Протягом року ми працювали спільно, щоб ця стратегія була такою, як нам потрібно.

В результаті спільної роботи ми написали стратегію розвитку Устилузької міської ради на 2017-2025-ті роки. Вона затверджена рішенням сесії і включила в себе всі питання, які потрібно розв’язати, щоб наша громада стала такою, якою ми хочемо її бачити», - розповідає Світлана Дубицька.

Світлана Дубицька
Світлана Дубицька



Чиновниця каже, що для успішного розвитку та вдалого залучення коштів ОТГ повинно мати свою «родзинку». У них це Устилузький народний музей імені Ігоря Стравінського. За словами Світлани Дубицької - це культурно-історична спадщина регіону, яка допомагає залучити кошти європейських інвесторів.

«Будинок-музей Ігоря Стравінського ми активно використовуєм. Наша стратегія розроблена за допомогою європейських консультантів, дає нам переваги в тому, що є європейського спрямування. Вона написана так, що європейські інвестори розуміють, що ми хочемо. В ній треба було прописати не лише щось локальне, таке, що є у всіх. А таке, чого немає ні в кого. Тут нам дуже допоміг наш музей імені Ігоря Стравінського. Адже це наша культурно-історична спадщина, яку ми використовуєм, де можемо, аби залучити кошти. І з державного бюджету, і з бюджету європейських коштів. Але наша ціль - залучати саме європейські кошти. І ми розуміємо, якщо ефективно не працювати, то вони не прийдуть.

В нас гарне приміщення всередині Устилузької міської ради. І центр надання адміністративних послуг. І це було зроблено за кошти уряду Німеччини в сумі 940 тисяч. Ці кошти нам дали на реконструкцію. І завдяки цьому у нас вийшов гарний європейський ЦНАП. Надає він тепер 99 послуг різних напрямків», - розповідає чиновниця.

Будинок-музей Ігоря Стравінського
Будинок-музей Ігоря Стравінського


Частину залучених коштів потратили на розвиток шкіл та дитячих садочків у всій ОТГ. Кажуть, що за останній рік ремонтували кожен навчальний заклад.

«Дуже багато вже зроблено. Найбільша сума коштів в нас пішла на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, закладів соціальної сфери (це заклади освіти, і заклади культури). Адже десятиліттями в школах та садочках нічого не робилось. Протягом минулого року не було такого навчального закладу, де б не відбулись капітальні ремонти. Реконструйовувались фасади, дахи. У всіх школах громади замінені вікна на енергозберігаючі.

В результаті ремонту у садочках змінили режими функціонування цих закладів. Тобто один дошкілький навчальний заклад був короткотривалого перебування, після обіду дітки вже йшли додому. Адже не було можливості харчувати. Після реконструкції дітки можуть перебувати цілодобово. Інший садочок був сезонним через проблему із системою опалення. Після реконструкції режим роботи змінили на цілорічний.

Тепер кожне село відчуло позитивні зміни від децентралізації. Люди мають зрозуміти, що об’єднання - це добре. Адже нам прийшло багато коштів. Розвиваємо наш будинок культури. Трохи відремонтували його і проводимо там цікаві заходи, дискотеки. Адже розвиток культури - це також дуже важливо. Розвиваємо дорожню інфраструктуру. Минулого року робимо капітальні та поточні ремонти доріг. Але без проблем можемо робити ремонти комунальних доріг. А дороги місцевого значення не можемо ремонтувати, адже це не наша власність», - розповідає жінка.

«Ще провели реконструкцію систем водопостачання у багатьох населених пунктах. Там, де є водонапірні башні, замінили обладнання. Щоб воно було більш економне, щоб використовувалось менше електроенергії. Поставили нові насоси. Три школи перевели на твердопаливне опалення. Це допомагає нам економити», - додає вона.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Музей, ремонт шкіл та ЦНАП: як живе Устилузька ОТГ
16 листопад, 2017, 12:12