Волинські лісники їздили в Фінляндію за досвідом

Волинські лісники їздили в Фінляндію за досвідом
Делегація волинських лісівників на чолі з керівником обласного управління ЛМГ Олександром Кватирком побувала у Фінляндії та поділилася цікавими фактами про лісове господарство північної країни.

Менеджер з практичної діяльності Південно-Карельського лісового товариства Пену Петтіл та менеджер з догляду за лісом цієї організації Томас Кахо, розповідають, що розподіл власності лісів (за статистичними даними Південно-Карельського лісового товариства) досить різний: буває, 160 користувачів володіють загалом 100 га лісу, а трапляється, що 200 га розподілені між 20 користувачами, - повідомили у ВОУЛМГ.

Власниками лісів у Фінляндії є ті, кому переважно від 50 років і більше. Самі фіни кажуть, що то для них це не вік. Підтвердженням цьому є вже той факт, що поважного фіна можна зустріти біля ігрових автоматів, у ресторанах, де спеціально для них організовані заходи. Зазвичай фінський пенсіонер уже має житло, машину, все необхідне для життя і при цьому виконав усі кредитні зобов’язання перед державою. Тож може сміливо приділити свою увагу і час тому, що любить. А найбільше фіни, звісно, люблять ліс. Тому просто купують його, якщо лісова ділянка не перейшла у спадок від батьків.

Усі власники лісів об’єднуються у регіональні Товариства. Щорічний внесок кожного члена Товариства власників лісів Південної Карелії становить 50 євро. До Південно-Карельського лісового товариства входить 6380 членів. З цих коштів іде фінансування на зарплати, оренду офісів, інші організаційні моменти. Крім того, їх роботу додатково дотує держава.

Придбати ліс у Фінляндії не проблема. Для зручності всіх охочих стати власником лісової ділянки створено спеціальний сайт. Там – найрізноматніші пропозиції з детальним описом ділянки і насаджень.

Купити лісову ділянку може будь-хто, навіть нерезиденти. У вільному продажі ви не знайдете лише тих лісів, які межують із кордоном. Така стратегічна політика держави напрацьована в тому числі у результаті багаторічної боротьби Фінляндії за свої території і незалежність.

Вартість лісової ділянки коливається в межах від 10 до 100 тис. євро, залежно від географічного розміщення, цільового призначення, віку та повноти лісу.

Якщо ж придбали ліс, маєте належно господарювати. За умови, що у своєму лісі ви не плануєте проводити будівництво, сплати у державу будуть незначні. Фактично всі необхідні платежі і податки відбуваються одразу при купівлі. А потім держава просто не заважає. При цьому ще й повертатиме кошти на основні лісогосподарські заходи, тобто заліснення і догляди.

Податки доведеться сплатити також при реалізації деревини – 30% з прибутку.

Середній запас деревини у фінських лісах становить 300 куб. м. у віці 120 років, у 60-річному віці – до 150 куб. м на 1 га.

Варто зазначити, що у 70-х роках кількість та категорія власників лісових територій у Фінляндії суттєво відрізнялася від нинішньої. Це були переважно фермери, які здійснювали господарську діяльність. Тепер це частіше люди, які проживають у містах. Масова урбанізація створює умови, при яких людина все більше прагне спілкування з природою.

Вести лісогосподарську діяльність і бути власником лісів у Фінляндії значно легше, ніж займатися сільським господарством.

Основні лісоутворюючі породи у фінському лісі – сосна, ялина і береза. Вони наповнюють 97% усіх лісів. Вік стиглості фінської сосни – 80-100 років, ялини – 70, берези – 60.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські лісники їздили в Фінляндію за досвідом
19 листопад, 2017, 21:35