Під Волинською ОДА мітингує понад сотня лісівників. ФОТО

Під Волинською ОДА мітингує понад сотня лісівників. ФОТО
Під стінами Волинської обласної державної адміністрації зібралася понад сотня працівників лісової галузі області, аби висловити своє невдоволення новою стратегією розвитку господарства. Лісівники звернулися до місцевої влади із проханням направити до відповідних органів звернення про недопущення впровадження стратегії, у якій не врахували їх потреб.

Акція відбулася 28 листопада.

15 листопада Кабмін схвалив Стратегію розвитку лісового господарства на 2018-2022 роки, яка передбачає чимало новацій у галузі. Натомість пропозиції лісівників не враховано, тож стратегію вони вважають недолугою та такою, яка може призвести до кризи. Тож 23 листопада відбулися загальнонаціональні збори представників профспілок лісової галузі, під час яких ухвалили резолюцію стосовно неможливості кулуарного прийняття подібних рішень. На 28 листопада запланували провести низку акцій по всій країні.

«Ми не протестуємо, ми прийшли заявити про себе», - кажуть лісівники. Тож понад сотня працівників галузі із низки державних підприємств приїхали до Луцька, аби заявити про свою позицію.

У стратегії йдеться про єдиного власника і перетворення державних підприємств у підприємства із корпоративними правами. Лісівники наголошують, що на рівні держави цього допускати не можна, адже навіть прибуткові лісогосподарські підприємства можуть визнати неприбутковими, аби «приватизувати».

«Ця стратегія передбачає ліквідацію усі державних підприємств і створення одного державного підприємства у Києві. На місцях будуть створені філії, які не матимуть юридичної сили. Лісівники будуть звільнені і невідомо, чи будуть вони прийняті на роботу чи ні», -зауважила голова профкому Шацького лісового господарства Марина Семерей. Відтак, мета стратегії – просто отримати лісові ресурси, натомість вона не враховує природоохоронних, екологічних та інших функцій.

Лісівники зауважують, що галузь платить чималі податки. Якщо ж усі доходи акумулюватимуться у Києві, не відомо, як отримуватимуть кошти «на місця».

Голова обласної організації профспілки лісового господарства Павло Матіюк зауважив, що Держлісагенство запропонувало стратегію, розроблену фахівцями, яка пройшла тривалі обговорення.

«Але 15 листопада Кабінет Міністрів кулуарно схвалив іншу концепцію, яка лишає нашу «армію» без шматка хліба… Розробники не погоджували її з жодним профільним міністром, а їх спеціалісти написали, що не потребує узгодження із громадськими організаціями та територіальними представництвами. Як таке можливо?» - обурююється Матіюк.

Побоюються лісівники й звільнення працівників галузі, а це як мінімум 3000 людей на Волині. До того ж, у деяких районах бюджети фактично формують податки від галузі. Натомість як працюватиме механізм у разі впровадження нової стратегії – невідомо.

Тож ОДА та Волиньраду прохали прийняти звернення до державних органів, аби вказаний проект стратегії не приймали. Натомість просять врахувати проект, розроблений представниками Держлісагентства, аби зберегти ліс для держави та підтримати галузь.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чи хтось з ОДА підняв свій геморойний пердильник і вийшов до людей? Чи, просто, був створений загальний шумовий фон: лісівники поїдуть,а влада буде далі скрипкою цвяхи забивати?
Відповісти
За це як ви знищили і дальше продовжуєте нищити волинській ліс, вас треба пожиттєво лишити права в ньому працювати та притягнути до кримінальної відповідальності... думаю, що час цей скоро настане...
Відповісти
знищили-100%
Відповісти
Останні новини
Під Волинською ОДА мітингує понад сотня лісівників. ФОТО
28 листопад, 2017, 13:43