Різдвяні листівки повстанців. ФОТО

Різдвяні листівки повстанців. ФОТО
Спеціально до різдвяних свят Інформаційне агентство Волиньpost знайомить вас із колекцією листівок вояків Української повстанської армії періоду 1940-1950-х років.

Такі листівки є важливим елементом у свідченні існування українського народу у період свого бездержав'я та боротьби за Вільну Україну. Листівки вказували на національну ідентичність в часи радянської влади.

Не дивлячись на партизани Української повстанської армії намагалися жити повноцінним життям, святкували релігійні свята, у тому числі Різдво. Такі листівки можна було переслати рідним, щоб вони знали, що вояк живий і пам’ятає про них.

Якщо ви придивитесь до колекції, то побачити, що якість друку бажає бути кращою, це й не дивно, адже листівки загалом друкувалися підпільно у криївках на друкарських машинках, які вдавалось дістати. Подарунком було, якщо хтось із вояків мав художній талант, тоді листівку можна було намалювати і вона набувала різних барв та кольору.

Третім варіантом виготовлення листівок УПА, було замовлення їх закородном, але тут теж все питання впиралось в кошти, якщо були зайві, чи хтось це міг про спонсорувати, то робилось, якщо ні, то використовували власні ресурси.

Крім того під час Другої світової війни та боротьби УПА проти радянської влади в Західній Україні набули поширення декілька варіантів колядок на мелодію «Нова радість стала». Тексти двох із них, «На столі на сіні» та «Сумний Святий Вечір», написав поет-підпільник Михайло Дяченко-«Боєслав». Як це виглядало, пропонуємо вам послухати.



Фото - https://reibert.info
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Різдвяні листівки повстанців. ФОТО
18 грудень, 2017, 08:46