«Прорабська архітектура»: архітектор розкритикував реконструкцію парку в Луцьку

«Прорабська архітектура»: архітектор розкритикував реконструкцію парку в Луцьку
Під час реконструкції Центрального парку культури та відпочинку не було єдиної концепції та бачення, як надалі має виглядати зелена зона. Саме тому нині у парку немає єдиного цільного простору.

Про це 26 грудня під час круглого столу стосовно обговорення концепції реконструкції парку імені 900-річчя Луцька заявив архітектор-урбаніст Роман Литвин.

На думку фахівця, позитивно, що для реконструкції парку імені 900-річчя Луцька розробляють єдину концепцію. На жаль, цього не сталося, коли відбувалася реконструкція Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки.

Архітектор вважає, що у цьому випадку не врахували загальної картини. Тому згодом з’явилися окремі, аж ніяк не пов’язані між собою частини.

«Добре, що щось робилося, але знову ж таки, у нас в країні дуже багато речей робляться за принципом «краще ніж було». Ота маразматична алея страшних драконівських ліхтарів, де кожен живе своїм життям, незрозуміла алея парасольок, які то світяться, то не світяться. Це, розумієте, був такий конкурс «прорабської» архітектури, коли кожен хоче собі на маленькій діляночці самоствердитися… Конкурс побутового самоствердження на території публічного простору», - додав Литвин.

Адже правильніше, якби спочатку затверджували єдину концепцію, - вважає він.

На думку чоловіка, безумовним плюсом є те, що у парку з’явилися доріжки для бігу чи прогулянок. Але є й негативний бік питання – негоже, що різні доріжки викладені різною бруківкою.

«Питання закрите та місце втратило можливість бути кращим», - вважає фахівець. Мовляв, у Європі, до якої апелювали доповідачі під час обговорення, не дозволили б кожному робити все на свій смак – стелити різну бруківку чи встановлювати «там такий ліхтар, а тут інший».

Натомість перший заступник міського голови Григорій Недопад сказав, що це суб’єктивна думка архітектора. Мовляв, є багато позитивних відгуків. Гості із Польщі та Литви, які приїжджали на День міста, «були у захваті» від парку.

«Те, що, можливо, вам не до вподоби – це не факт, що воно комусь не подобається»,- сказав посадовець. Мовляв, коли підприємці щось роблять за свої кошти, важко їх ставити у дуже конкретні рамки.

Проте архітектор повторив, що має бути комплексне проектування. «Це не ми придумали, це придумав світ», - підсумував Литвин.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Архітектор-урбаніст Роман Литвин, якщо прописати так в гугліт,То по статтях цьому чурбану нічого не подабається,а якихось взагалі здобутків взагалі немає)))
Відповісти
Ну добре там урбаніст якійсь, ну навіщо Волиньпост цю дурь публікує? То археолог в нас є, що подвір'я в центрі міста не може до ладу привести, то урбаніст. Луцьк - місто урбаністів та археологів, які "собачої будки в житті не побудували"))
Відповісти
Ті парасольки і справді як свині сідло.
Відповісти
розсадник комарів у вашому парку! Натурально.
Відповісти
Аргумент "гостям подобається" залізний. Особливо, якщо це гості мерії, яких приймають за наш кошт.
Відповісти
Парасольки,це сигнал того,що ти захищений. Парасолька-це символ захису, який не просто так розміщений у сьогоденному урбанічному просторі парку відпочинку тисячі лучан. Придйе час і цей символ заміниться новим архітектурним задумом,який відповідатиме калориту соціальної атмосфери часу
Відповісти
Хто такий Недопад? Довбаний чиновник, яка різниця що кому з підприємців подобається? Пізнє донецьке бикоко теж багатьом подобається. А парасольки- це затертий плагіат, тих парасольок у кожному райцентрі як гною.
Відповісти
Останні новини
Помер відомий композитор
26 грудень, 2017, 15:40
«Прорабська архітектура»: архітектор розкритикував реконструкцію парку в Луцьку
26 грудень, 2017, 15:38