Колки на ретрофото початку ХХ століття

Колки на ретрофото початку ХХ століття
Сьогодні хочемо поділитись світлинами Колок (сьогодні селище міського типу Маневицького району Волинської області) часів Першої світової війни. Усі фото знаходяться в Австрійському державному архіві, датуються 1914-1918 роками.

У роки Першої світової війни солдатам по дві сторони барикад доводилося битися в дуже непростих умовах. Одні армії мали проблеми з харчуванням, інші не могли зводити якісні фортифікаційні споруди, втрати третє збільшувалися через хвороби і антисанітарії.

Дуже часто на австрійських фото часів Першої світової війни можемо побачити цілком нормальні умови проживання солдат та перебування їх в окопах. Для прикладу хочемо привести спогади солдата російської армії, який розповів про взяття австрійських окопів в 1916 році: «Я оглянув взятий окоп і очам не повірив. Невже ми взяли це укріплення? Адже це ж не окоп, - це справжня фортеця. Скрізь – залізо та бетон.

Зрозуміло, що сидячи за такими твердинями, австрійці вважали себе в цілковитій безпеці. Жили в окопах не по-домашньому лише, а по-сімейному. У десятках окопів, ми познаходили в кожному офіцерському відділенні багато жіночих парасольок, капелюхів, ошатних модних пальто і накидок. В одному полковому штабі взяли полковника з дружиною і дітьми. Ось така історія».



Фото - Österreichisches Staatsarchiv
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Колки,Луків Турійського,навіть Любешів - в них є щось загадкове, не до кінця досліджене і несправедливо відсунуте на другий план, а все це звичайне роспіз....ство і неповага до історії яка б вона не була. Зараз у честі тільки криївки, схрони, УПА та подібне....
Відповісти
Давно мріяв побачити фото Колок зроблені австрійцями в період з вересня 1915 року по 22 травня 1916 року.Дякую
Відповісти
Останні новини
Колки на ретрофото початку ХХ століття
12 лютий, 2018, 08:21