Волинський Чорторийськ на фото часів Першої світової війни

Волинський Чорторийськ на фото часів Першої світової війни
Раніше в публікації «Коли фінанси співають романси: як волинське князівське місто стало селом» ми вже знайомили читачів Волиньpost з давньою історією та славним минулим містечка Чорторийськ на Волині.

Сьогодні ж хочемо поділитись новою знахідкою – колекцією світлин, що були зроблені в районі Чорторийська в часи Першої світової війни (1914-1918). Раніше ці фото не були відомі на Волині, бо зберігаються вони за межами нашої країни, в фондах Австрійського державного архіву. Ретрофото стали доступні загалу, лише коли були оцифровані і викладені працівниками архіву в мережу Інтернет.

На світлинах можемо побачити відому пам’ятку Маневиччини, один із шедеврів бароко на Волині – домініканський костел в Чорторийську, який досі існує. Сьогодні це Хрестовоздвиженський собор однойменного монастиря. Час зведення пам’ятки орієнтовно 1741-1753 роки. Проект костелу належить видатному архітектору, єзуїту Павлу Гіжицькому.

Більшість світлин показують побут та військові будні австрійських солдат на Волині в часи Першої світової війни, поблизу Чорторийська.

Фото будуть цікаві усім, хто цікавиться історією рідного краю та історикам, які вивчають період Першої світової війни на Волині.



Фото - Österreichisches Staatsarchiv
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вперше бачу ці фото.
Відповісти