Чому на Волині досі не створили національний парк «Цуманська пуща»

Чому на Волині досі не створили національний парк «Цуманська пуща»
На Волині протягом трьох років так і не спромоглися створити Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща», хоча відповідний указ Президент України підписав ще 22 лютого 2010 року. Себто де-юре він створений, проте тільки на папері: немає створеної юридичної особи, адміністрації, не ведеться відповідна дослідницька та природоохоронна робота.

У Волинському управлінні лісового та мисливського господарства стверджують, що просто держава досі не визначилася з тим, кому ж буде парк підконтрольний. Проте природоохоронці впевнені: лісники самі чинять спротив створенню парку на території, де ростуть унікальні дуби: дугласії або «хвойні дуби», висота яких може сягати мало не 100 метрів.

В указі йшлося: парк створений з метою збереження, відтворення і раціонального використання цінних природних комплексів і історико-культурних об’єктів Волинського Полісся.

Згідно указу, територія парку «Цуманська пуща» включає 33 тисячі 475,34 га землі, зокрема 3 тисячі 471,54 га землі, яка надається парку в постійне користування, зокрема з вилученням у землекористувачів, і 30 тисяч 3,8 га земель, які включаються в його склад без вилучення.

Тоді ж Кабінету Міністрів Президент доручив забезпечити створення адміністрації природного парку, вирішення протягом 2010 року питання про надання в постійне користування парку землі. Проект організації території парку мав бути розроблений у 2010-2012 роках.

Крім цього, Ющенко доручив уряду передбачити при доопрацюванні проекту державного бюджету на 2010 рік кошти, необхідні для функціонування «Цуманської пущі»..

Депутат говорить про саботаж

Як повідомив під час сесії облради депутат від ВО «Батьківщина» Анатолій Грицюк, у березні 2011 року Кабмін розробив та схвалив план заходів зі створення парку. Передбачалося, що до 1 грудня 2011 року мала бути створена адміністрація парку, взята під охорону територія парку, встановлені межі території, вироблені державні акти на право постійного користування земельними ділянками, розроблений проект організації території парку та вирішене питання його фінансування.

«Цим планом заходів були визначенні і конкретні виконавці, серед яких значиться і Волинська облдержадміністрація. Якби цей план заходів був виконаний у визначені строки, то до кінця 2012 року Ківерцівський національний парку «Цуманська пуща» мав би вже функціонувати, як повноцінний національний природоохоронний об’єкт. Проте цього не сталося», - заявив Грицюк

Грицюк нагадав, що держава стурбована проблемою збільшення площ природно-заповітного фонду у Волинській області. Так, перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова у листі до голови Волинської облдержадміністрації зазначала, що на Волині мають бути збільшені площі природно-заповідного фонду: з 11% у 2011 році до 15,5% у 2015 році.

«Хотілося б почути від вас, Борисе Петровичу, що зробила Волинська облдержадміністрація і Ви особисто для виконання згаданого Указу Президента та плану заходів, який затвердив Кабінет Міністрів? Як будуть виконуватися на Волині вимоги Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України до 2020 року»?», - запитав Анатолій Грицюк у голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука.

«Чи не вас мав на увазі Віктор Янукович, коли на днях на засіданні новопризначеного Кабінету Міністрів говорив про саботаж в питаннях виконання окремих державних програм недобросовісними головами облдержадміністрацій?», - додав Грицюк.

Невідомо, кому підпорядкують, - лісники

Заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Шеремета каже, що поки що не визначене відомче підпорядкування території, яка повинна відійти під парк. Тобто, невідомо, якій установі воно буде підконтрольне.

Коли ж для парку передбачать фінансування і зареєструють юридичну особу, тоді і визначатимуть адміністрацію заповідника.

«Є указ Президента України про створення парку. В ньому немає визначення, кому буде підпорядковуватися парк після того, як він буде створений. Просто оголошено про створення. Те, що стосується лісівників, то ще у 2005 році ми надали всі погодження що стосується території, яка мала заповідатися», - зазначив Шеремета.

Раніше, у 2010 році Анатолій Грицюк вже звертався до Мінприроди, аби Ківерцівський національний природний парк, створений Указом Президента України від 22.02.2010 року №1056/2009, підпорядковувався Міністерству охорони навколишнього природного середовища України. Тоді йому відповіли, що питання потребує узгодження.

«Тихий саботаж»

Член Українського товариства охорони природи Сергій Григоренко стверджує, що лісники не зацікавлені у створенні парку «Цуманська пуща».

«Ще на стадії зародження ідеї створення парку Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства чинило шалений спротив цьому. Я вважаю, усе через те, що на території цього парку ростуть найдорожчі за якістю дуби. Такі в Україні є тільки тут і на Житомирщині», - каже Григоренко.

«Тому звичайно, начальнику управління Богдану Коліснику і його команді, яка орієнтована на максимальну експлуатацію лісів, на отримання прибутку сьогодні, а не завтра, не вигідне створення цього парку. Тому що статус національного парку передбачає суттєве обмеження лісокористування», - каже Григоренко.

«Тому вони чинили спротив, збирали підписи в людей, перед тим розповсюджуючи неправдиві чутки, що людей не будуть пускати в ліс», - стверджує Григоренко.

«Зараз обласне управління лісового та мисливського господарства є користувачем цих угідь. Тому вони мають їх передавати і максимально сприяти створенню парку Але знову триває тихий саботаж. Хоч пройшло вже три роки», - каже Григоренко.

«Знаменита Цуманська пуща і своїми дібровами та чагарниками. Зокрема, в Цуманських лісах ростуть унікальні для України дугласії або "хвойний дуб", висота яких може сягати мало не 100 метрів», - пише Інформаційний центр «Полісся».

* * *

Лише на два місяці раніше – 11 грудня 2009 року – Віктор Ющенко підписав інший указ про створення ще одного парку - Дермансько-Острозького національного природного парку на території Здолбунівського та Острозького районів Рівненської області. Проте зараз там діє повноцінна організація – з визначеним підпорядкуванням і адміністрацією у місті Острозі. На Волині ж досі «чогось» чекають?

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про яке створення може йти мова, коли на святую святих замахнувся сам Клімчук разом з Колісником, написавши слізного листа в Мінекології про те, що такий парк тягар для лісового господарства і він не потрібний. Цей лист був тут надрукований.
Відповісти
Ще гірше, коли на це замахуються григоренки, які взагалі нічого не тямлять у природоохоронній галузі.
Відповісти
Ти поганий депутат. Від григоренків шкода чи користь відносна, але якщо на природу замахуються перші особи області і пишуть листи міністрам на підтримку, то варто задуматись.
Відповісти
Хлопці, бережіьт ліси!
Відповісти
Нашо нам заповідники нашо парки нам треба все зрубать попилять а Колісник порахує гроші і купить собі нову чергову автівку
Відповісти
Бачив той Колісник: і закон, і владу, і прокуратуру , і президента в одному місті.
Відповісти
Колісник нищить багатство Волині - ліси. Але від забув, що в інший світ він із собою ніякі долари не забере, а остання його домівка буде метер на два, з його ж покрадених лісів. А доля "віддяче" його нащадкам по заслугах!
Відповісти
Пане Колісник і пане Шеремета! Щось на протязі останнього часу
Ви заробляєте багато штрафних очок.Зупиніться і схаменіться, бо буде недобре.
Відповісти
На посаді начальника управління за 13 років Колісник примножив 300 тисяч гектарів лісу. В січні 2000 року від прийняв 300 тисяч га., сьогодні управління є користувачем понад 600 тисяч га лісу.
Відповісти
Головним саботажником є Колісник,а Клімчук танцює під його
музику. Дуб же треба десь брати, бо інакше де набереш "рисаки" іномарки, царські палаци, королівські полювання і т. д. А поки Колісник є то обом вистачає. Перед виборами всю вину звалили на Грицюка, а він один і обстоював створення Цуманської пущі
Відповісти
Нехай би Грицюк свого часу ківерчан обстоював, а не обкрадав. Ідейний знайшовся!
Відповісти
Не берусь оценивать эту статью, но могу утверждать..., что Ющенко, проводя свою политику заповедания, проявил себя как добрый, но не компетентный, подверженный влияниям и дезинформированный человек. У меня есть запись совещания по ПЗФ в Шацке ( помнится тогда Президент упрекал губернатора Днепропетровской области за то что он по площади и доходам от НПП отстал от Эфиопии и поручал Максимовичу заняться популяцией медведей...) и я знаю о чем говорю. М.П.
Відповісти
Останні новини
Чому на Волині досі не створили національний парк «Цуманська пуща»
01 лютий, 2013, 13:49