Закриваємося самі, ніхто у нас ліцензії не забирав, - ректор ЛГУ

Закриваємося самі, ніхто у нас ліцензії не забирав, - ректор ЛГУ
У липні 2013 року Луцький гуманітарний університет, випустивши чергову порцію студентів, припинить працювати.

Масштабним «ЧП» ця подія не стане: на трьох курсах, які в ЛГУ не є випускними, лишається менше 20 студентів. Та й тих керівництво вишу обіцяє прилаштувати в інші вузи на тих самих умовах.

Проте багатьом лишається незрозумілим: чому вуз, який протягом півтора десятка років готував кадри зі спеціальностей «Міжнародна економіка», «Менеджмент», «Журналістика» та «Економічна кібернетика», просто «вішає замок на двері»?

Про причини і наслідки цієї ситуації – кілька питань ректорові Луцького гуманітарного університету Андрію Журавльову (на фото).

- Державна інспекція навчальних закладів України поширила інформацію, що ЛГУ Акредитаційна комісія позбавить ліцензії у липні цього року, «взявши до уваги виявлені Інспекцією порушення і недоліки в роботі університету». Це правда?

- У цій інформації є суттєва неточність. Таке рішення комісія дійсно прийняла, але взяла до уваги мою заяву. Я був присутній на засіданні Акредитаційної комісії і там заявив, що я, як ректор і один із засновників, разом з іншими засновниками прийняли рішення про припинення з липня освітньої діяльності університету.

А «виявлені порушення і недоліки» не могли стати причиною позбавлення ліцензії. Це, очевидно, помилилася людина, яка готувала цю інформацію. Факт має місце: університет припиняє роботу з липня. А у причинах, значить, автори повідомлення не до кінця розібралися.

- Чому ви прийняли рішення припинити роботу?

- Ми прийняли це рішення з огляду на те, що третій рік маємо великі труднощі з набором абітурієнтів. Останні три роки ми випускаємо в рази більше, ніж набираємо.

- Які причини цього?

- Причина – незалежні від нас обставини. В першу чергу – це величезна конкуренція з польськими вузами. Тому що велика маса студентів, які можуть платити за навчання, воліють навчатися за кордоном, аби там лишитися працювати і жити.

А ще поляки, німці, чехи, угорці виграють тим, що у них відсутнє поняття про зовнішнє незалежне оцінювання. Там для вступу достатньо просто подати атестат про середню освіту – і ти студент.

От і маємо ситуацію, що у вузах Європи навчається близько 250 тисяч українців.

Плюс – постійно збільшується держзамовлення для українських вузів.

За таких умов ні я, ні інші засновники, ні навіть колектив не бачимо можливості суттєво збільшити набір. Навіть відтворити той, який був 4 роки тому.

Тому, коли приватний вуз має ще й доплачувати за те, що в ньому навчаються, то яка людина зі здоровим глуздом буде це робити? Ми ж від держави не отримуємо жодної копійки допомоги, а тільки акуратно платимо податки.

- До липня допрацюєте, аби віддати випускникам дипломи?

- Так. Абсолютна кількість студентів зараз навчається на випускних курсах.

Мало того, у нас в липні закінчується термін дії ліцензій на три з чотирьох спеціальностей. І повторно акредитувати ці спеціальності, коли ми не бачимо реальної можливості набору, сенсу немає.

- На який час призупиняєте роботу?

- Може бути і на рік, і на 10. Залежить від того, яка буде кон'юнктура.

- Скільки студентів вступило до вас у цьому навчальному році?

- Подали заяви близько 40 чоловік. Але потім, коли стали відомі результати, більшість забрало документи, бо вступили в інші вузи на умовах держзамовлення.

В результаті до навчання приступило три людини.

Тому й розглядалося питання ще з вересня. Обговорювали, а потім ще й провели моніторинг. Обійшли всі школи, зробили опитування, аби вивчити настрої потенційних абітурієнтів. І ми зрозуміли, що вони орієнтується або на держзамовлення, або на навчання за кордоном. Ми обробили сотні анкет, їх проаналізували, і з прикрістю змушені були дійти висновку, що далі нема можливості рухатися.

- Багато в ЛГУ студентів, які навчаються не на випускних курсах?

- У нас на першому-другому курсі разом 5 чоловік. Третій – 9 чоловік.

- Що їх чекає після липня?

- Я вже маю домовленість з ректором одного з волинських університетів про те, що ці студенти перейдуть на навчання у цей вуз – на ту ж спеціальність, на таких же умовах. Ніхто не постраждає. Про всіх домовлено.

Маю я й «перестраховочні» варіанти. До прикладу, якщо студентів-журналістів не забере до себе Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, на такий випадок є домовленість із Львівським національним. Одним словом, зможуть без проблем закінчити навчання.

Я спочатку це питання погодив, і тільки після того робив на Акредитаційній комісії заяву про припинення освітньої діяльності.

- Скільки у вас працює викладачів?

- Наразі у нас викладає 33 кандидати і доктори.

- Що їх чекає після закриття вузу?

- Протягом усіх років роботи ми ставили умову викладачам, аби вони, попри викладання в університеті мали ще якусь роботу, практику за тими напрямами, за якими вони викладають. Тому для них це значитиме залишитися без роботи.

А по-друге, я думаю що такі викладачі, які у нас зараз працюють, не залишаться без роботи – адже це справжні фахівці.

Тут я навіть не бачу потреби якогось втручання, допомоги з мого боку: інші вузи їх з задоволенням заберуть до себе.

- Про яку перевірку йшлося у повідомленні Державної інспекції державних закладів України?

- У грудні в нас дійсно була перевірка. Проте вона не виявила жодного порушення, яке могло б впливати на якість навчання. Нам в акті перевірки не закинули ані того, що ми неякісно здійснювали навчання, ані того, що у нас погані студенти, ані того, що вони погано працевлаштовувалися.

До речі, всі наші випускники, хто хоч трохи серйозно навчався, дуже успішно були працевлаштовані.

Якби знайшли справді серйозні, системні недоліки – анулювати ліцензію б відразу. Як це зробити, наприклад, з Донецьким економіко-гуманітарним інститутом, про який йшлося у тому ж повідомленні.

- Які ж все-таки порушення виявили?

- Порушення, як я кажу, «блошині», дрібні. Не зовсім за правилами вівся журнал реєстрації вступників.

Або звіряли обсяг навчальної бази з тією, яка передбачена ліцензією. Вийшло, що у нас менше. Але і студентів у нас менше! У нас ліцензований обсяг, наприклад, 600 чоловік, а навчається 180. То на ці 180 студентів у нас і професорсько-викладацького складу, і бібліотечного фонду, і матеріального фонду, і комп’ютерів, і навчальних площ – всього навіть забагато. Але по формальних показниках, які записані в ліцензії – замало.

Мені за ті недоліки не соромно. Це ж не значить, що я щось «перехімічив».

Розмовляв Юрій РИЧУК (ВолиньPost)

Довідка

Приватний вищий навчальний заклад Луцький гуманітарний університет (до березня 2004 року – Вища школа «Луцький гуманітарний університет») був заснований у 1998 році за сприяння Волинської обласної ради, Волинської облдержадміністрації та Луцького міського виконавчого комітету.

Вагомою у створенні університету була допомога Благодійного некомерційного Фонду імені Ярослава Мудрого, дійсними членами якого є провідні підприємства Волинської області: ПАТ «Волиньхолдинг», ПАТ «Луцькавтодор», ПАТ «СКФ Україна», ТзОВ «Волинькультторг» та інших.

Згідно з ліцензіями Міністерства освіти та науки України, університет готує фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст» і «магістр»



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта, ЛГУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чомусь такі заяви нагадують слова кіногероя Юрія Яковлева з "Иван Васильевич меняет профессию": "Не задержали! Не задержали!!! Я сам пришел!"
Відповісти
А навіщо такі публічні виправдання, та й ще так рано? 14 студентів на трьох курсах - це абсурдність існування, Сизіфова праця. Це якби виправдовувалась мишка за те, що в неї хвостик шилом. А те все, що витікає з цих цифр, теж так популярно пояснювати немає потреби. Сьогодні задумуватись про причини закриття такого рівня вузу рівнозначне роздумам про те, чи є життя на Венері.
Відповісти
1-го листопада на сайті Міносвіти і науки РФ з’явився документ, в якому опубліковані так звані «неефективні» вузи і що впродовж 3-х років в Росії 20% вузів і 30% їх філій будуть ліквідовані. І мова там не йде про якісь приватні вузи, де на першому курсі навчається троє студентів. До неефективних зараховані вузи з традиціями, знамениті, з міцною матеріальною базою і викладацьким складом, яким не по 10 чи 15 років. Серед таких: Російський державний гуманітарний університет (Москва, лідер гуманітарної освіти в Росії!!!!), архітектурний інститут (Москва), Ленінський педагогічний (Москва), Воронезький педагогічний університет, Орловський аграрний, Державний театральний Москва), Московський поліграфічний (єдиний!!!), Академія водного транспорту (Москва), навіть є замах на єдиний в Росії і на колишніх теренах СРСР – літературний ім. М. Горького. Про існування багатьох периферійних вузів - агро-, зоо- і вет-, театральних, музично-педагогічних і інші галузевих від хутора Михайлівського до Владивостоку навіть ніхто не веде мови: всі вони в «неефективному» списку. Оскільки Україна усе переймає в «старшої сестри», то з такими змінами не забаряться й українські табачники. То ж чи варто сьогодні бідкатись про закриття «вузу», де на 3-х курсах навчається 14 студентів? Якби сьогодні в Україні закрити 30% державних вузів і 99% приватних, держава від цього тільки б виграла. Вони вузи випускають неуків, які на горбу в батьків п’ять років стоять в черзі за дипломом і (за рідким виключенням - 5-10%), йдуть з ним на ринок торгувати цвяхами і обценьками. Люди не знаходять свого місця в житті, чим породжується і накопичується соціальне невдоволення, яке завжди поганим закінчується. Терміни «ринок», «ринок освітніх послуг» некрасиво асоціюється з терміном «освіта»: на тих, хто сів за студентську лаву, має бути гарантоване замовлення держави і середнього та крупного бізнесу. «Ринкові послуги» - це послуги перукаря, офіціанта і масажиста.


Відповісти
Юра, плизззз, объясните смысл фразы:"Останні три роки ми випускаємо в рази більше, ніж набираємо"? Я сломал мозг, пытаюсь понять логику "ректора". И по самой теме. Господин "ректор" прав, когда вспоминает рыночные отношения в системе образования. Его структура просто не конкурентноспособна, вот основная причина. Но, господин "ректор" лукавит, когда говорит про европейское образование, что там мол очень просто поступить. Просто поступить на платную форму обучения, но учиться там приходится с полной отдачей и усердием. На бесплатную форму обучения там конкурс. И никто не будет смотреть на вашу форму обучения, отчислят за не успеваемость, без всяких оговорок. Могут давать отсрочки и переносить экзамены, но учить и сдавать все равно придется. И вообще, все интервью соткано из сплошных противоречий, я конечно не Ю. Рычук,:) но я бы на этих противоречиях загнал бы господина "ректора" в тупик.
Відповісти
Це не інтерв"ю. це просто коментар ректора з приводу закриття вузу. який я брав у Журавльова по телефону. просто вирішив подати у формі питань-відповідей, як на мене - так легше читати.

а щодо випускають більше як набирають - що незрозумілого? останні три роки випускають курси, які набирали раніше. Студентів там більше. А на перший курс набирають менше десяти. По-моєму якраз тут має бути все зрозуміло...
Відповісти
Уже разъяснили, сенкс. Просто по самому тексту это ну, не совсем понятно. Добавить два-три слова и все становится на свои места.
Відповісти
о, круто, по 2,5 викладачі на 1 студента - мрія не лише провідних Європейських вузів! ха, виправдання цього горе-ректора - смішні, примітивні! він створював цей "інститут" як засіб заробляння грошей, накопичення власного капіталу, це факт! а тепер - ніби то "неконкуретноздатний", "самі закриваємось"...жителі міста і області давно знають цю лавчоку! а викладачі залишаються без роботи, бо в інших вузах свої проблеми - скорочення кадрів!
Відповісти
Якось смішно все виходить. Журавльов в вихідний день, ще до 9-ї ранку, розшукує редактора, аби ще раз підкреслити, що ліцензії ніхто не відбирає. Як у тій руській говірці: "Я нє такая, я жду трамвая...". А цо це міняє і яка була необхідність будити редактора? Що міняє, наприклад, те, що ліцензія сьогодні не в корзині для сміття Міносвіти, а в шухляді Журавльова? Чому такі акценти на цей папірець, чи він в вузі був на місці ікони? ? Суть же одна: вузу немає, бо немає студентів. "Приплили", - як на полотні Рєпіна. І в доступному для огляду часу, як і в віддаленій перспективі, вона Журавльову не знадобиться. Вуз загнаний в глухий кут, тому, (для ясності), можна злегка підправити заголовок: Закриваємося самі, ніхто у нас ліцензії не забирав, бо вона нікому не потрібна". Журавльов не журналіст, а готував "журналістів", не кібернетик, а готував "кібернетиків", не економіст-міжнародник і не менеджер, а готував "менеджерів". Куди йдемо, товаріщі? Таке може бути тільки в Україні і в Гондурасі.
Відповісти
Які не були б причини закриття ЛГУ, шкода, що так сталося. Я закінчувала в 2004. Враження про вуз і викладачів тільки позитивне. Маю досвід і можу порівняти з навчанням у державному вузі. В ЛГУ було більше можливостей реалізувати себе в навчанні та дозвіллі. Ставлення до студентів було на багато краще. Я і мої одногрупники маємо роботи, багато хто займає крівні посади. Ми зустрічаємось, нам дійсно шкода. Андрій Андрійович хоча і не журналіст, кібернетик, менеджер і так далі, але він порядна, мудра людина. Напевно, щоб вижити на сучасному освітньому ринку потрібно мати інші якості?!
Відповісти
Все, що говорить ректор Величезна БРЕХНЯ - університет закрили, бо було за що і правильно зробили. Потрібно ще посадити за "хімічення" в університеті. Я навчалася в університеті і дуже шкодую за потрачені роки і гроші батьків, бо влаштуватися на роботу після закінчення вузу мені було дуже важко. Студенти, які навчалися, а потім і викладали в цьому університеті знань ніяких не давали, а всі кандидати і професори це для "бумажки", вони не викладали... Якщо ЛГУ такий "класний" університет, то чому внук ректора вчиться в ЛНУ ім. Івана Франка на державній формі, діти інших викладачів цього ж ВУЗу в Київських університетах на державній формі. Ніхто з них не захотів вчити своїх дітей в своєму університеті!!!! Виходить іхні діти розумні і мають навчатися на державному замовленні, а діти чужих батьків "дурні" і їм одна дорога в приватний вуз... Ректору ЛГУ не гроші рахувати треба було, а освітню базу піднімати потрібно!!!
Р.S.: На рівні держави таких "університетів" не повинно існувати!!!
Відповісти
Останні новини
Закриваємося самі, ніхто у нас ліцензії не забирав, - ректор ЛГУ
03 лютий, 2013, 09:02