Луцьк: відомого кримінального авторитета взяли під варту

Луцьк: відомого кримінального авторитета взяли під варту
Луцький міськрайонний суд обрав міру запобіжного заходу кримінальному авторитету Олегу Кравчуку на прізвисько Алєня, якого підозрюють у причетності до «заборольської» справи із викраденням людей. За рішенням суду чоловіка взяли під варту на 60 днів без визначення розміру застави.

Про це стало відомо у ході засідання 6 квітня.

До слова, на початку засідання розглядали можливість зйомки та трансляції процесу ЗМІ. Сам Кравчук та його адвокат Віктор Коренга заперечили, однак суддя Ярослав Артиш, зважаючи зокрема на суспільний інтерес до справи, дозволив проводити зйомку.

Служитель Феміди повідомив, що ввечері 5 квітня від адвоката підозрюваного надійшла скарга на незаконне затримання. Згодом у ході засідання озвучували, нібито через незаконне затримання Кравчук навіть оголосив голодування 4 квітня. Однак зрештою, суд об’єднав скаргу та клопотання по обрання запобіжного заходу об’єднали в одне провадження.

Опісля адвокат просив звільнити його підзахисного із спеціального місця, поки йому не обрали запобіжний захід. Суд задовольнив клопотання та підозрюваному дозволили перебувати біля адвоката.

Відтак, сторона обвинувачення просила обрати найсуворішу міру запобіжного заходу - взяття під варту. Мовляв, 16 березня Кравчук із іншими фігурантами «заборольської справи» зорганізувалися для вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів.

За словами прокурора, Кравчук підшуковував осіб, які мають матеріальні статки, та підбирав виконавців для злочинів. Він визначив спосіб та місце вчинення злочинів стосовно 2 чоловіків, які постраждали у «заборольській справі». Прокурор озвучив, що Кравчук разом із іншими підозрюваними у «заборольській справі» причетний до викрадення постраждалого. Підозрюваний також дистанційно керував іншими учасниками групи, зокрема через телефон та використовуючи мережу Інтернет.

Тому 5 квітня йому вручили підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 187 ККУ, санкція якої передбачає до 10 років позбавлення волі. Прокурор додав, що є свідчення потерпілих, протоколи їх допиту, речові докази.

Представник обвинувачення наголосив, що у вказаному провадженні необхідно встановити місце перебування й інших співучасників справи, які досі перебувають у розшуку. Існують ризики, що підозрюваний може незаконно впливати на свідків або інших підозрюваних, знищувати докази, переховуватися від слідства чи вчиняти інші кримінальні правопорушення. До того ж, чоловіка вже неодноразово позбавляли волі, загальний строк склав понад 20 років. Кравчука лише 2 роки тому звільнили з ув’язнення. Саме тому сторона обвинувачення наполягала на взятті під варту без визначення розміру застави.

Натомість адвокат Кравчука просив допитати у ході засідання потерпілих, а також дружину підозрюваного, яка нібито може підтвердити його місце перебування у час вчинення злочинів тощо. Однак суд відмовив у задоволенні клопотання.

Під час дебатів адвокат сказав, що після аналізу доказів він не побачив доведеності причетності Кравчука. Він акцентував увагу суду на тому, що після затримання підозоюваних у «заборольській справі» Кравчук перебував у Луцьку. Тому немає підстав стверджувати, що його місце перебування не можна було встановити чи що він збирається переховуватися. Тому Коренга просив не брати Кравчука під варту. Окрім того, оскільки затримання відбулося без ухвали слідчого судді, адвокат просив задовольнити й скаргу щодо визнання затримання незаконним.

«Своє затримання я вважаю незаконним, бо жодного стосунку - ні прямого, і непрямого, до вказаних правопорушень не маю», - сказав опісля Кравчук. Мовляв, те, що він часто переписувався із іншим фігурантами, ніяким чином не доводить, що він причетний до злочину.

Зрештою, суддя оголосив ухвалу – клопотання стосовно обрання міри запобіжного заходу задовольнити. Таким чином, Кравчука взяли під варту на 60 днів . У задоволенні скарги стосовно незаконного затримання Кравчука суд відмовив.

Тож Кравчука взяли під варту до 2 червня 2018 року включно.

Нагадаємо, 4 квітня, представники управління карного розшуку ГУНП у Волинській області затримали Олега Кравчука через причетність до так званої заборолівської справи, пов’язаної із викраденням та триманням у підвалі видобувачів криптовалюти.

Як відомо, у вересні 2016 року уночі біля торгового центру «Гранд Волинь» через вибух гранати постраждало декілька автівок, одна із них – Lexus, на якому тієї ночі їздив той самий Алєня.

Також відомо, що цей чоловік був кілька разів судимий, загальний термін перебування за гратами – 24 роки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все-таки при совку в цьому плані було більш чітко стосовно різного кримінального зброду. А саме через те, що роль проституток-брехунів(адвокатів) була номінальна
Відповісти
а про проституток-суддів чи проституток-прокурорів ти не чув, заангажований ти наш Женя
Відповісти
найбільш чітко в цьому плані було в 30-их роках ХХ століття: надзвичайні трійки, які судили і відразу виконували вироки (куля в потилицю). Швидко, зручно і ніяких тобі адвокатів, судових процесів, формальностей. От тільки багато невинних людей було вбито, але то таке... Правда, Женя?
Відповісти