Без спортзалу та їдальні: Савченко відвідав «багатостраждальну» волинську школу

Без спортзалу та їдальні: Савченко відвідав «багатостраждальну» волинську школу
Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко у рамках робочого візиту побував у селі Башлики Ківерцівського району, де як школу використовують приміщення місцевого клубу. За результатами зустрічі проект школи, яку планують будувати, доручать переглянути фахівцям, аби його удосконалити та здешевити.

Візит відбувся 16 квітня.

До Савченка на особистий прийом неодноразово приходили люди, які просили зарадити у питанні будівництва школи у селі Башлики, тому саме вона стала першою «зупинкою» у рамках робочого візиту на Ківерцівщину. Так, нещодавно очільника ОДА під час прийому попросив відвідати школу сільський депутат Григорій Лінник.



«Село обділене всім – ні дороги, ні газу, ні школи», - каже чоловік. Попри те, що тут вже не перший рік добиваються принаймні будівництва школи, питання досі не зрушило з місця. Між тим, у Башликах - чимало молоді та майже сотня багатодітних родин, постійно зводять нове житло. Лінник розповідає, що на будівництво школи вже навіть виготовлена документація, однак далі справа не рухається.

«Ми просили, щоб він приїхав, нашу школу подивився ну і він своє обіцяне виконав», - каже Лінник. Тепер чоловік сподівається, що Савченко допоможе зрушити питання із «мертвої» точки.



Відтак, у Башликах голова ОДА разом і головою Ківерцівської РДА Валерієм Ткачуком та його заступницею Яною Царкевич, головою Дубищенської сільради Іриною Шульгач та місцевими мешканцями завітав до школи.

У Башликах 242 дитини навчаються у приміщенні клубу, який з такою метою викорисстовують ще з 1997 року. Однак будівля погано пристосована до навчального процесу – тут взагалі немає спортивного залу, їдальні, а за бібліотеку править комірка без вікон.



«Тут по плану – підсобне приміщення. У нас у школі 242 дітей, підручників вистачає. Ще б приміщення більше чи принаймні з вікном»», - розповіла вчитель географії та бібліотекар Ніна Арендарчук. Директор школи Людмила Філюк додала, що наступного року питання для села стане ще гостріше. Нині в школі є 7 класних приміщень, у яких навчається 13 класів, тож школярі ходять на навчання у дві зміни. Однак із 1 вересня кількість учнів знову збільшиться, тож є ризик, що їх просто ніде буде розмістити.

«Обіцяють нам школу побудувати, однак ніяк це не зрушиться з місця. Проблема номер один – це будівництво школи, дітям нема де навчатися. Школярам наступного року не буде де вчитися навіть у дві зміни», - додала директор.



Олександр Савченко завітав до класів та поспілкувався із дітьми. Скарги малюків у різних класах однакові – діти просять кращих побутових умов.

Учениця 8 класу Євгенія Боровицька розповіла, що чи не найбільше любить фізкультуру, бо можна принаймні трохи побігати. Однак взимку такої розкоші діти не можуть собі дозволити – школа взагалі немає спортивної зали, тому у холодну пору року займаються у класі. Учениця 6 класу Софія Назарчук додала, що взимку всі змушені сидіти в курточках.



«Нам хочеться нормальних умов, зимою крепко холодно. В курточках всі сидять, нема де побігати - бігаємо в класі, резинки скачемо, літом то надворі. Немає їдальні – ми тільки снідаємо вдома, а потім їмо, аж коли вертаємося зі школи», - каже школярка.

Тріщини на стінах, маленька учительська - це не єдині проблеми сільської школи. Тут немає повноцінного транспорту, аби возити дітей на конкурси чи футбольну команду на змагання. Між тим, у селі є тенденція до зростання кількості населення, тому ці проблеми треба вирішувати.



Після оглядин школи Савченко залучив до обговорення перспектив будівництва голову РДА та сільського голову. Посадовець зауважив, що готовий підтримувати процес. Мовляв, треба починати переходити до справ, тому наразі треба опрацювати документацію.

«Я буду втручатися в процес. Ми вже говорили, що проекти застарілі, занадто дорогі - 70, 80, 100 млн, коли люди будують по 40 млн. Зрозуміло, що будемо спрощувати систему, переговоримо сьогодні-завтра, чи можна зробити типові проекти для сільських шкіл», - зауважив голова ОДА. Нині мова йде про те, аби використовувати нові технології, які дозволять здешевити школу. Таким чином, вдасться швидше знайти кошти та реалізувати сам проект.



Опісля посадовець зауважив, що шукатиме порозуміння з обласною радою, аби отримати кошти для будівництва. Проте він чекає і на співпрацю із боку сільської ради – мовляв, левову частку доходів витрачають на оплату роботи апарату. Треба працювати над тим, аби ефективно наповнювати місцевий бюджет та залучати більше коштів, частину із яких можна буде спрямувати й на будівництво школи. Наприклад, переглянути «земельні» договори, аби ефективніше використовувати землю та отримувати більше надходжень, залучати кошти від оренди ставків тощо.

«Є недоопрацювання, я це чудово розумію, тому всі повинні брати участь», - наголосив очільник ОДА. Тож за підсумками він зауважив, що готовий допомагати, збирати відповідальних людей, аби ефективно працювати.

Опісля Савченко зізнався, що навіть не здогадувався, в яких умовах навчаються діти, тому відгукнувся на прохання приїхати в село.

«Я повинен був переконатися, наскільки це критично - так, дійсно критично… Санітарні умови не пристосовані, аби діти «гризли» граніт науки… Ті домовленості,які ми сьогодні обговорили, у мене впевненість на 100 % , що їх можна здійснити та виконати», - підсумував очільник ОДА. Він заважив, що зустріч обернеться конкретними розпорядженнями та завданнями на нараді, яка вже завтра відбудеться в ОДА. Окрім того, свої «завдання» отримали й представники районної та місцевої влади, про реалізацію яких теж звітуватимуть очільнику ОДА.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.