Ці підприємства вдихнули в мене оптимізм, – Савченко до волинських аграріїв

Ці підприємства вдихнули в мене оптимізм, – Савченко до волинських аграріїв
Голова Волинської обласної держадміністрації Олександр Савченко побував «у полі» та ознайомився із роботою ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» із групи компаній «Вілія» та СГПП «Рать». Посадовець залишився враженим рівнем розвитку та потужностями підрпиємств.

Візит до волинських аграріїв відбувся 17 квітня.

Спершу Савченко завітав на вулицю Мамсурова, де розміщений головний офіс групи компаній торгової марки «Вілія» та ТзОВ «Волинь-зерно-продукт». Торговою маркою об’єднані 11 юридичних осіб, на яких працює понад 1300 працівників. Свій виробничий комплекс «Вілія» побудувала із одного підприємства. Нині група компаній має сім елеваторів, борошномельні комплекси, власну лінію із переробки зерна, насіннєвий завод, сучасну техніку та власну торгову марку представлення продуктів переробки.

За словами засновника групи компаній «Вілія» Євгена Дудки, нині є 3 пріоритетні напрями роботи – торгівля, виробничий комплекс та аграрний бізнес.

«Головне в нашій роботі – гарно продати», - зауважив аграрій. За його словами, «Вілії» вдалося стати є містком для великих аграріїв і невеликих фермерів.

«Ми є містком між фермерами і великими глобальними компаніями. Ми навіть умудрилися не стати їхніми дистриб’юторами та мати кращі ціни, ніж вони», - зауважив Дудка. Тож компанії працюють і над постачанням добрив, і засобів захисту, палива тощо.



Щодо аграрного бізнесу, то тут, за словами Дудки, «Вілія» може претендувати на лідерство в Поліському регіоні. Мовляв, на піскових грунтах підприємства стабільно вирощують хороші врожаї.

«Це все роблять люди, які працюють, моя команда, яку я просто обожнюю», - каже підприємець. До слова, із 20 тис га, які використовують арграрії, 6,5 тис га лежать у Рівненській області.



Стратегічними партнерами «Вілія» вважає дрібних та середніх фермерів, які мають площі до 1500 га, хоча співпрацюють із великими холдингами. На питання щодо подальших перспектив Євген Дудка відповідає чітко - добросовісна обробка землі, купівля корпоративних прав, освоєння нових земель. Мовляв, тільки в 2017 році вдалося залучити 1, 5 тис га, які ще нещодавно були болотами чи зарослими чагарниками територіями. Окрім того, на підприємствах групи постійно працюють над оновленням техніки та розширенням потужностей. За словами Євгена Дудки, цьогоріч вийдуть на потужність елеваторів у 300 тис тонн, триває їх добудова.

Так, наприклад, на ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» саме розширяють елеватори. Зараз тут можна зберігати 50 тис тонн зерна, та нині будують нові силоси, аби до початку жнив довести потужність до 70 тисяч тонн. Керівник технічного департаменту ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» Олександр Попов розповів, що з 2003 року на підприємстві кожного року модернізують виробництво.

Олександр Попов
Олександр Попов


«Прогресують технології не тільки на нашому виробництві, а й в полі. Тому збільшується кількість збіжжя, яке потрапляє до нас на елеватор. Для того, аби все зберегти та прийняти швидко, ми збільшуємо продуктивності», - пояснив Попов. Загалом по елеваторах «Вілії» добудовують силосів на 60 тисяч тонн збереження.



Незабаром також планують побудувати сучасний тваринницький комплекс на 1200 голів у селі Мирне Горохівського району. До слова, наразі надій на існуючих фермах наздогнав європейський показник в 9 тисяч літрів на рік, і на цьому зупинятися не збираються. Молоко здають на переробку на молокозаводи ТМ «Молокія» та «Галичина».

Євген Дудка розповів, що триває будівництво на 4-ох об’єктах. До слова, працівники компаній можуть похвалитися і гідними доходами – середня зарплата за минулий рік з урахуванням премій становила 11, 7 тис грн, а компанії сплатили до бюджету 124 млн грн.



Відтак, після зустрічі із засновником групи компаній «Вілія», Олександр Савченко вирушив оглянути СГПП «Рать» у Луцькому районі. Це підприємство засноване у 2000 році волинським аграрієм Віктором Шумським і є ще одним яскравим прикладом того, що аграрний бізнес може бути успішним. Наразі у розпорядженні СГПП – майже 4000 га землі, яку орендують у восьми селах. СГПП «РАТЬ» спеціалізується на вирощуванні зернових культур, цукрових буряків, ріпаку. Окрім того, тут вирощують велику рогату худобу та свиней. Підприємство також розвиває овочівництво і має яблуневий сад. Нині на СГПП «Рать» працює майже 200 людей.

Голова Волинської обласної держадміністрації оглянув поля підприємства та ознайомився із роботою сучасної сівалки, яку нещодавно придбали для підприємства. Сівалка «Challenger» поки єдина в області, і ,за словами агронома СГПП «Рать» Олександра Шумського, є апаратом найвищого класу із прекрасними технічними характеристиками.

Олександр Шумський
Олександр Шумський


«Наразі ми вже закінчуємо посів кукурудзи, адже цукровий буряк, ярі зернові ми вже посіяли. На цьому полі ви бачили сівалку Challenger, яку ми придбали буквально 4 дні тому і яку ми зараз самі вивчаємо та радіємо її результатам. Там стоять висівні апарати Precision Planting, як на даний момент, на мою думку, номер один у світі. Вони дають дуже хорошу однакову розкладку зерна і завдяки цьому рослина має велику площу живлення», - розповів агроном.



Головний інженер підприємства Андрій Денисюк додав, що більшість техніки – із закордону.

«Техніка у нас в основному із-за кордону, сучасна. От ви щойно звернули увагу, у нас працює тут трактор John Deere з сівалкою Challenger, яка може за світловий день закрити до 100 гектарів посіву. Тобто цифри говорять самі за себе. Раніше у нас працювала техніка, яка закривала до 10-ти гектарів посіву», - розповів інженер. Це ще один доказ того, що на підприємстві намагаються йти в ногу з часом, тому сучасною технікою тут забезпечені, за словами самих аграріїв, на 120%.



Після візиту та оглядин підприємств волинських аграріїв очільник ОДА зізнався, що вражений.

«Я дуже радий, що нарешті ми зможемо показати волинянам, а, можливо, побачить і вся країна, що не все так погано у нашій державі», - зауважив Савченко. Мовляв, приємно, що землю обробляють якісно та користуються сучасними технологіями.

«Це вже 21 століття. Такого не було, до такого люди не звикли. Абсолютна автоматика. Ніхто із наших селян ніколи не мріяв, що може бути така автоматика в полі - виявляється, може. Цим треба пишатися. Я ще раз переконався, що крок, і мій в тому числі, правильний, що я потрапив на Волинь. Тут можна жити, можна людям робити добро, покращувати потенціал Волині, і ці підприємства, які сьогодні презентували їхні керівники, вдихнули в мене оптимізм і віру в те, що ми справимося з усім», - підсумував очільник ОДА.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
майбутнє моїх внуків - стояти з вилами і відкидати кізяки з-під корови... Декомунізація.
Відповісти
Поки їхали на Вілію по Мамсурова не звернули увагу на стан дороги на цій вулиці?
Відповісти
Останні новини
Ці підприємства вдихнули в мене оптимізм, – Савченко до волинських аграріїв
18 квітень, 2018, 12:05