Граблі, мітли і нові деревця: весняна толока у луцькому парку. ФОТО

Граблі, мітли і нові деревця: весняна толока у луцькому парку. ФОТО
У Луцьку нині сотні людей, озброївшись граблями і сміттєвими пакетами, вийшли прибирати місто. Схожі на мурашок, які безперервно щось носять та перекладають, сотні небайдужих до чистоти лучан метушилися у парку на розі вулиць Конякіна та Гордіюк – прибрати зелену зону прийшли школярі, активісти із «Національного Альянсу» та десятки працівників Будівельної компанії «ЛДБК».

Масове прибирання організували 20 квітня.

Одразу при вході парк, де розміщене дитяче містечко «Карамель», працюють люди у яскраво-помаранчевих маніжках - це працівники компанії «ЛДБК» прийшли на масову толоку. Аби долучитися до очищення міста, тут пліч-о-пліч взялися замітати, згрібати сухе листя та вивозити сміття бухгалтери, офісні працівники та директори.

До цього парку у працівників компанії особливе ставлення, адже поряд зводять житловий комплекс преміум-класу «Caramel Residence» від «ЛДБК». Тому у компанії вже давно взяли шефство над зеленою зоною – ще минулоріч парк розчистили та за підтримки міської ради за власні кошти встановили чудову дитячу зону «Карамелька». Керівник «ЛДБК» Руслан Вайман зауважує, що завдяки цьому і весь 40-овий став світлішим, а парк наповнився дитячим сміхом.

«Змінився статус району, уже ніхто не каже – «на 40-вому не пропонуйте», навпаки. Тепер абсолютно інший підхід, жити тут гарно і зручно, а поруч знаходиться парк на 8 га… Коли ми будували «Карамельку», діти розуміли, що це їхнє. Я пам’ятаю, яка маленька дівчинка підходила і сказала, що це її гойдалка, вона буде тут кататися – всі чекали на таке місце… Це спільне бажання зробити місто кращим», - пригадав Вайман. Він відзначив, що за рік не зламали жодної лавочки чи карусельки – люди дуже порядно і відповідально поставилися до дитячої зони.

«Ми поставили марку, що ми дійсно є соціально відповідальний бізнес, ми очистили частину парку і взяли під опіку цей мікрорайон», - розповіла начальник відділу маркетингу «ЛДБК» Ірина Кушпель. Тому компанія співпрацює із місцевими депутатами та школою і за можливості виділяє будматеріали для ремонтів та фінансує шкільні заходи.

Відтак, для працівників навіть не стояло питання, чи виходити на толоку - всі із радістю підтримали ініціативу. «ЛДБК» вирішили не лише прибирати, а й озеленити парк – у КП «Парки і сквери» закупили понад 30 саджанців декоративних кущів, ялівців, туй та ялинок.

«Це гарний захід і для зміцнення колективу. Був період, коли люди відійшли від практики толок, всі в своїх проблемах. Але все-таки потрібно і для міста працювати, не ховатися у своєму домі. Це нормальна позиція громадянина і європейця - ставитися до загального майна, як до свого власного», - зауважила Ірина Кушпель.

Поряд активно щебечуть та загрібають троє жінок - це бухгалтери «ЛДБК». Жінки розповідають, що дуже щасливі, бо на прибирання прийшло багато людей. Окрім того, подібні акції – гарний приклад для тих, хто думає, чи варто прибирати.

«Сьогодні, я бачила, прибирають по всьому місті. Я дуже рада, бо кругом має бути чисто, прибрано і красиво», - зауважила бухгалтер Роза Теремок. Її колега Ольга Безніско додає, що неприємно вражена тим, скільки окурків довелося прибрати із трави.

Третій бухгалтер із цієї активної компанії Надія Кержаневська взагалі прийшла прибирати «сімейним підрядом»: поки жінка згрібала листя, її чоловік Ігор лагодив дитячі гойдалки. Після того, як скрізь було заметено, а старе листя повантажили, аби відвозити на смітник, працівники «ЛДБК» взялися садити деревця.

Трохи далі углиб парку «розсипалися» школярі та студенти, а також активісти організації «Національний Альянс», які також хочуть бачити Луцьк чистим. «Альянсівець» Віталій Мамець розповів, що нині він тут із друзями, та акція, на його думку – не просто прибирання, бо має ще й виховне спрямування.

«Треба, щоб наша земля була чистою. Молодь після того, як поприбирає, має розуміти, що патріотизм – це не просто одягати вишиванку, а це справді любов до своєї землі. Кожен, хто тут сьогодні, після того, як прибере цю територію, сподіваюся, більше не буде смітити та зрозуміє, якою ціною дістається чистота», - зауважив хлопець.

У парку також активно працювали школярі із 21-шої, 11-ої та 25-ої школи. Діти назбирали чимало битого скла, поліетилену та знаходили навіть використані шприци. 13-річна Христина Іляшик із 21-шої школи саме збирала уламки розбитої пляшки. Дівчинка розповіла, що на подібній акції вперше, та засмутилася побаченим.

«Добре робити природу і парк чистішими. Сміття дуже багато - різних окурків, пластикових пакетиків і так далі. Це дуже прикро, що люди залишають після себе так багато сміття», - резюмувала дівчинка.

Як би там не було, після сьогоднішнього масового прибирання парк однозначно стане чистішим, привітнішим та безпечнішим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Граблі, мітли і нові деревця: весняна толока у луцькому парку. ФОТО
20 квітень, 2018, 17:34