Чисто, як вдома: лучани влаштували велику толоку в парку 900-річчя. ФОТО

Чисто, як вдома: лучани влаштували велику толоку в парку 900-річчя. ФОТО
Весняні прибирання у місті тривають. Цього разу лучани причепурили парк імені 900-річчя Луцька.

Здавалося б, вихідний – час для себе та рідних, однак, це не завадило кільком сотням мешканців міста вийти на традиційну толоку. На годиннику 10 ранку, а в парку вже активно працюють пензлики та граблі. Один із найкрасивіших парків міста робили ще кращим у суботу, 21 квітня, - пише Район.Луцьк.

Щороку територію прибирання ділять між собою люди, що живуть поруч, а також працівники підприємства «Modern Expo». Працюють на території і прихожани автокефальної православної церкви, яку звели поруч із парком.

Зранку дехто тут ділить рукавиці та інвентар, а хтось вже активно включився в роботу. Подружжя Байда злагоджено фарбує одну із лавочок парку. Журналістам вони посміхаються і кажуть, що звикли все робити разом.



«Ми прийшли сюди, аби зробити наше місто ще кращим. Щоб було приємно ходити алейками парку. Він зараз дуже актуальний серед мам, молоді, тому ми хочемо, аби тут завжди було гарно і затишно. А головне – чисто. Адже ми гуляємо тут щоразу, як маємо вільну хвилину. Це місце змінилося кардинально, і щороку ми змінюємо його знову, вкладаючи свою лепту і свій труд», – розповідає пані Раїса, голова ОСББ на Відродження, 7.

«Ми сюди ходимо вже другий рік поспіль, адже є прихожанами церкви поруч. Знаєте, цей парк зароджувався при мені і садився моїми руками на комсомольських суботниках. Тут були пустирі і огороди. Зараз тут все краще і краще. Це історія, яка змінюється разом зі мною», – доповнює дружину Петро Байда.

Поруч із ними від минулорічного листя газони прибирає депутат Луцької міськради Петро Нестерук. Тут його виборчий округ, і мешкає він неподалік. На весняну толоку чоловік прийшов разом із сином, та організував це кількадесят мешканців міста, закупивши для толоки фарбу та інвентар.



«Прибираємо парк разом з «Modern Expo», представниками ОСББ поруч, місцевими мешканцями та представниками школи №17. Збираємо старе листя, сміття, гілля, фарбуємо лавочки, які встановили минулих років. Хочемо все привести до ладу, аби протягом року воно мало гарний вигляд.

Коли це прибирання тільки започаткували, у парку на квадратний метр треба було людей 5 ставити, так багато роботи для них знаходилося. З часом порозчищали основні чагарники, і зараз просто ми підтримуємо належний стан. Звісно, це теж потребує людей», – каже депутат.

Тим часом люди збирають купи опалого листя на шматки брезенту, і виносять їх у спеціальні автомобілі. Вони розповідають, що авто тут завжди не вистачає, тому сміття наступного дня забирають ще й комунальники.



«Толоку вважаю завжди за потрібне. Було би добре проводити її частіше, аніж раз в рік, бо ж люди смітять постійно. Цього разу я взяв з собою двох дітей, аби вони знали, що місто треба прибирати. Особливо там, де ми відпочиваємо.

Вдячний Петру Нестеруку за організацію, адже він підтримав і профінансував це все, зібрав людей. Ми помітили ще багато проблем. Деякі лавочки пошкоджені, і ми їх скоро відремонтуємо. Люди зацікавлені в тому, щоб навколо ставало краще. Вони працюють з гарним настроєм. Дехто навіть пританцьовує», – каже лучанин Сергій Романчук.

Біля церкви також активно відбуваються весняні роботи. Частиною закупленої фарби учні недільної школи фарбують дитячий майданчик та відновлюють кольорові малюнки на стінах. Вони кажуть, що це важливо, адже у красивому місці хочеться проводити час. І робити це стає набагато приємніше.



За якихось кілька годин з-під куп опалого листя показується красива зелена трава, а розмальовані вандалами лавки блистять на сонці свіжою фарбою. Парком гуляють люди з дітьми, і насолоджуються результатами роботи сотень рук.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Навіщо в парку гребсти листя??? Це ж гумус
Відповісти
Останні новини
Чисто, як вдома: лучани влаштували велику толоку в парку 900-річчя. ФОТО
22 квітень, 2018, 13:48