Підприємство, яке прославляє Волинь: Савченко відвідав «дітище» відомого аграрія

Підприємство, яке прославляє Волинь: Савченко відвідав «дітище» відомого аграрія
У промисловому районі Володимира-Волинського зводять потужний елеватор на 65 тисяч тонн, який планують завершити вже до середини осені цього року.

Елеватор - проект відомого аграрія Валерія Діброви, а поряд, на території Устилузької ОТГ знаходиться сучасний насіннєвий завод ТОВ «П'ятидні», відкривати який приїжджав Президент України. У рамках робочого візиту до Володимир-Волинського району 3 травня голова Волинської обласної дераждміністрації Олександр Савченко побував на будівництві та заводі.

Будівництво потужного елеватора розпочали декілька місяців тому. Директор ТОВ «П'ятидні» Валерій Діброва розповів, що комплекс, окрім силосів та бункерів, включатиме в себе дві потужні зерносушарки, які зможуть сушити 2,5 тонни кукурудзи за добу. Аграрій також додав, що вивчав європейський досвід, тож найліпшим варіантом для цієї технології є застосування газу.

«Ми вирішили питання газопроводу і електрики, лишилося питання дороги… Для зручності транспортування зернових на елеватор, господарство власним коштом планує побудувати від Володимир-Волинської об’їздної дороги 1 кілометр бетонного покриття, що дасть можливість розвантажити міські шляхи від проїзду великовагового транспорту. Так що, якщо закінчимо, то і Президента можна буде запросити», - зауважив Діброва. За його словами, будівельники вкладаються в графіки виконання робіт.

«Ви бачите майданчик, хід будівництва певних об’єктів. 2 місяці тому якби ви сюди приїхали, то ще того абсолютно не було», - додав аграрій. Він розповів, що на будівництві щоденно працює 60-80 будівельників.

«Якщо такий графік буде виконуватися, у жовтні ми цей елеватор відкриємо на прийомку і сушіння кукурудзи», - підсумував Діброва.

Вартість будівництва – 8 мільйонів доларів, і це один із наймасштабніших об’єктів не лише в місті і районі, а й на Волині. Поряд із елеватором розміщена залізнична колія, тож уже придбали власний тепловоз та підписали договір із Крюківським вагонобудівним заводом на купівлю 54 вагони-зерновози. Обсяг інвестиції в залізничний транспорт становитиме 92 млн грн. Крім того господарство придбало п’ять нових автомобілів-зерновозів шведського виробництва та підписаний контракт ще на придбання п’яти автомобілів-зерновозів. Таким чином, за добу зможуть завантажувати весь ешелон та відправляти або у порти, або ж на Захід, у Європу.

У планах аграрія – згодом отримати землю за залізничними коліями та у подальшому розвивати бізнес.

Голова ОДА залишився задоволеним побаченим.

«Я думаю, враження в нас сьогодні однакові – масштабності, корисності і головне, що з кожним днем руйнується твердження, що занепадає все, що в Україні нічого не робиться, що вона вся в Польщі. А вона, виявляється, будує на перспективу, на десятиліття вперед», - зауважив очільник ОДА. Вражений він і планами аграрія на майбутнє.

«Дуже тяжко в нас отримати землю. Я тут не стільки щоб насолодитися руками українського господаря від землі Валерія Григоровича, скільки хочу переконатися, як у нього справи», - зауважив посадовець. Нині чи не найскладніша проблема - з отриманням землі.

«Сьогодні землю треба «пробивати», вона вся роздана клаптиками, їх хтось скуповував, от найбільша проблема - отримати землю», - додав Савченко. Мовляв, «збивати» своє господарство довелося із окремих шматочків землі.

«Плюс від ОДА буде залежати під’їздний шлях, бо дороги - це наша зона відповідальності. Якщо я ще до цього розумів, що треба будувати дорогу в напрямі Адамович-Світязя, то сьогодні я вже думаю: а може тут корисніше, тут користь вже зараз буде. А там ще заповідника не зробили, а ми вже будуємо дорогу для десятків туристів… Уже в мене сумніви з’являються, після кожної поїздки є сумніви, але не в тому, що ми дарма їздимо, а тому, що можливо я щось неправильно думав до цього. Я з кожної поїздки виношу щось реальне конкретне і більш корисне, ніж до того. Оптимізму не позбавляюся»,- підсумував очільник області.

До слова, після оглядин елеватора, Діброва запросив Савченка оглянути і насіннєвий завод ТОВ «П’ятидні».

Сучасне підприємство може похвалитися просторими приміщеннями і чудовими умовами, новою технікою, потужностями виробництва, власною лабораторією.

Насіннєвий завод – повністю автоматизований, а для запуску роботи досить натиску однієї кнопки.

«Дуже радий знайомству із цим великим підприємством «П’ятидні»… Цей насіннєвий завод працює не тільки на Україну, а й на Європу, зокрема Польщу, Німеччину. Ми бачили високоякісну сільськогосподарську техніку і навіть були в центрі навчання персоналу. Тут навчають не тільки персонал товариства «П’ятидні» а й з інших сільгосппідприємств, які використовують техніку для роботи полів… Сама технологія роботи заводу – все комп’ютерзовано. Це сьогоднішній день і він ще й завтра буде сучасним. А так, як ставиться керівник підприємства до новацій, то ми розуміємо, що на цьому він не зупинитися і це одне з підприємств, яке прославляє волинський регіон по всій Україні», - зауважив очільник ОДА.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вот и встретились два одиночества
Відповісти
От скажіть, якого милого він катається за державний кошт по комерційним об'єктам. З моменту призначення я окрім його туристичних маршрутів по області і бажання трусити незалежних голів ОТГ нічого більше не читав і не бачив. Нащо нам цей гастролер совковий, пане президенте?
Відповісти
Останні новини
Підприємство, яке прославляє Волинь: Савченко відвідав «дітище» відомого аграрія
04 травень, 2018, 18:54