Рожищенський сирзавод закрили: сотні людей – без роботи

Рожищенський сирзавод закрили: сотні людей – без роботи
Через закриття сирзаводу сотні мешканців Рожища залишилася без роботи, а здавачі молока - без грошей.

Та це не єдина проблема для рожищан. Справа в тім, що мережами водопостачання та водовідведення сирзаводу користувалося чимало мешканців міста, пише Віче-інформ з посиланням на газету «Рожищанин».

У разі припинення роботи каналізації і полів фільтрації мешканці чотирьох двоповерхових будівель на вулиці Чайковського, а також дитсадок, школа і лікарня, 145 будинків приватного сектора можуть зіткнутися із проблемою нестачі питної води та водовідведення. У підприємства, де працює нині лише адмінперсонал, є чималі борги за електроенергію.

Вже в четвер, 14-го лютого, якщо кошти не будуть погашені, заводу погрожують відключенням електрики. Відтак насосна станція, що перекачує воду, може зупинити свою роботу.

За словами Рожищенського міського голови Афгана Алієва, більше року минуло відтоді як робилися розрахунки можливого під'єднання будинків та соціальних об'єктів, що розташовані поблизу сирзаводу, до центрального водогону. Ціна питання - понад два мільйони гривень. Таких грошей у міському бюджеті немає.

Тому депутатський корпус Рожищенської міської ради звернувся до районної ради та адміністрації, керівництва Волинської області щодо виділення коштів із обласного й державного бюджетів для прокладання водопроводу з центральної частини міста до Застир'я.

Це питання обговорять депутати облради під час чергової сесії. Сьогодні, 13 лютого, його мають розглядати на бюджетній комісії Волиньради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Покращення" в полный рост! Сидите дома!
Відповісти
Яскравий приклад "прихватизації" по-українські, за безцінок скупити акції, ні копійки своїх коштів не вкласти в модернізацію, для обігових коштів набрати кредитів, викачати з підприємства все що можливо і неможливо і гудбай. Сотні безробітних, тисячі, в черговий раз обдурених, селян і т.д. Шкода, що в нашій країні такого роду власники залишаються безкарні - немає юридичних підстав, а влада як завжди занадто зяйнята, щоб вести контроль за такими "прихватизаторами", та і юридично також безсила, тільки з трибун та сцен вміє "класно" та "супер" виступати. Відверто шкода підприємства і людей які там працювали, та нажаль, мабуть, сирзавод так і залишиться "живим пам'ятником" безгосподарності власників та безпомічності влади, на околиці Рожищ, як і тисячі інших підприємств по всій Україні.
Відповісти
Шкода, що Ви, vest, не знаючи достеменнно ситуації, беретесь її коментувати... ПАТ "Рожищенський сирзавод" модернізований за останнім словом науки і техніки і це було економічно активним підприємством, яке давало робочі місця, сплачувало обовязкові платежі до бюджетів усіх рівнів, розвивалось, нарощувало свій потенціал - було "градообразующим предприятием" райцентру. Продукція заводу в свій час експортувлась в Москву, Петербург, Казахстан, Білорусь... і мала свою ЗАСЛУЖЕНУ популярність та визнання. Однак, сталось як сталось... Коли Т.Юмошенко порвала усі торгові звязки з Росією, експорт вітчизняної продукції наших молокоперобних підприємств на основний ринок збуту заборонили. Це відомий факт. Щодо власників заводу - це дуже порядні люди, які вкладали душу і серце у виробництво твердих і плавлених сирів, продуктів переробки молока на Рожищенчині. Ігор Миколайович та Микола Акимович Кліщі можуть гордитись за те, що вони зробили з заводу, як перетворили його з великозатратного і низькотехнологічного підприємства у сучасне, потужне та модернізоване. Хіба винний голова правління В. Літвінчук (в народі ЛІКВІДАТОР), що усе, за що б він не брався - перестає існувати? - господарство в Пожарках, льонозавод, завод "Рожищесільмаш" і багато інших стратегічно важливих для району обєктів?!... Хіба винний голова адміністрації Масалов, який ні сном ні духом не знає про ситуацію в районі? ХІБА ВОНИ ВИННІ??? Риторичне питання... Один на дачу возить усе, що можна ще вкрасти на заводі і здає на металобрухт, інший робить з адміністрації якийсь режимний обєкт, зтягуючи туди усіх військових пенсіонерів... Оце справжня біда, а завод дійсно шкода і його треба рятувати і ВЛАСНИКИ над цим працюють - це факт. Ось такі справи...
Відповісти
так яка справжня причина банкрутства? (мені також шкода,усіх,хто там працював,адже мали роботу не в Луцьку,а в своєму містечку. і сир був дуже смачний,з локальним Комо- і не порівняєш.
Відповісти
Банкрутства ще немає і не доведи Боже до цього діла!.. Причина банальна, але дійсно реальна для цього підприємства... - відсутність ринку збуту. Уявіть собі таку ситуацію, коли підприємство усі вільні обігові кошти вкладає у модернізацію, виплату заробітніх плат, сплату податків, енергоносіїв, а для розрахунків за сировину (молоко), залучає кредитні ресурси. Державні часткові відшкодування відсоткової ставки відсутні, графік погашення кредиту - це графік погашення кредиту і його обовязково дотримуватись, а виробленої продукції на теренах України продати не можна у тому обємі, який виробляється, значна кількість вироблених сирів здається комерсантам під реалізацію, от і виходить, що яким би ти геніальним менеджером не був, а бувають умови, коли граєш ти, а коли грають тебе...
Відповісти
ну ну, керівництво святе, зп всім працівникам виплачена вчасно і в повному обсязі, а борги... головне все спихнути на попередників)))

розказуйте казки де інде...
Відповісти
Я працювала на сирзаводі в Рожищах і трішки знаю про справжні причини ситуації на підприємства.... А Володимир Арсентійович Прекрасна і дуже грамотна людина. Це вкотре його підставляють, бо за той період, коли він головує "розікрасти" і довести до банкрутства таке потужне підприємство просто неможливо. А все тягнеться вже не один рік і хто в цьому розбирається той буде зі мною згідний. Як банально це не звучить, але попередники Літвінчука "Молодці"
Відповісти
Наталі - ""ФОРЕВА""!!!
Є такі рифмовані рядки...:
Народ не піде на поталу,
Він розпізнає всякий чин:
І хто є син його по праву
І хто по праву СУЧИЙ СИН!!!
Це я до того, що мабуть не дарма прозвали твого коханого Володимира Арсентійовича ЛІКВІДАТОР!.
Відповісти
ну,звісно,в нас на базарі і маректах експортний польський сир продається,а свій немає де збувати.прикрість сучасності.
Відповісти