Кватирко пояснив, чому ідея «комунальних» лісів схожа на популізм

Кватирко пояснив, чому ідея «комунальних» лісів схожа на популізм
Ліси завжди були, є і залишаться власністю громади, незалежно від того, хто там господарює, однак для догляду за ними необхідні фахові знання. Тож заяви по зміну ситуації в лісах, якщо вони стануть комунальними, скидаються на популізм.

Про це під час круглого столу з головами ОТГ розповів начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко, інформує прес-служба лісівників.

Зустріч, організована Асоціацією місцевого самоврядування Прибужжя та Вишнівською ОТГ, відбулася у селі Замлиння Любомльського р-ну з ініціативи народного депутата України Ігоря Гузя.

Розпочинаючи зустріч, Олександр Кватирко озвучив основні виробничі та фінансові показники діяльності області загалом та Любомльського, Володимир-Волинського й Іваничівського р-нів зокрема, коротко розповів про основні завдання, поставлені перед лісівниками. Далі розмова тривала у форматі запитання-відповідь.

Очевидно, що питання повернення до комунальної форми господарювання у лісі є одним із найбільш обговорюваних. Саме з нього учасники круглого столу розпочали розмову. Голови ОТГ запевняли, мовляв, це буде вигідно громадам і таким чином вони зможуть самостійно контролювати ситуацію із вирубкою деревини та отримуватимуть додаткові надходження у бюджети. У відповідь Олександр Кватирко чітко пояснив, що така картина є нереалістичною, як і популістськими є заяви про якісь додаткові вигоди для громади. Адже ліси завжди були, є і залишаться власністю громади, незалежно від того, хто там господарює. Крім того, ведення лісового господарства – це далеко не лише заготівля деревини. А перш за все, необхідні заходи з лісовідновлення, догляду та збереження лісу. І для ефективного ведення лісового господарства потрібні фахівці, чималі кошти та спеціальна техніка.

Незрозуміло також, зазначив головний лісівник області, чому на місцях склалося таке враження, нібито нинішні лісівники не є представниками тієї ж громади. Адже у лісогосподарських підприємствах працюють переважно місцеві люди. Вони тут живуть із родинами, отримують заробітну плату та платять податки. У тому числі – до місцевого бюджету.

Тож Олександр Кватирко закликав самостійно аналізувати всі популістські заяви, які озвучуються окремими політичними силами, та робити висновки лише виходячи із нинішніх реалій та законодавства.

Ще одне озвучене під час зустрічі питання, яке також останнім часом постійно на слуху, – пошкодження доріг місцевого значення лісовозною технікою.

Щодо цього Олександр Кватирко зазначив: «Фактично у кожній громаді лісівниками були ініційовані зустрічі, присвячені вирішенню саме цієї проблеми. Таких загалом відбулося більше 300. Ми відверто заявили: не уникаємо проблеми і готові локально долучатися до її вирішення. Якщо є така потреба – такі зустрічі і надалі відбуватимуться. Кожен із тут присутніх також може звернутися безпосередньо до керівника лісогосподарського підприємства і обговорити варіанти співпраці у цьому напрямку».

Не менш активно обговорювалося питання всихання соснових насаджень у зв’язку з поширенням шкідників. З цього приводу прозвучали пропозиції щодо відновлення практики проведення виїзних семінарів із залученням громад та розширення інформаційної кампанії. Проте ситуація також швидше нагадувала результат впливу популістських заяв «природолюбів», які, свідомо дискредитуючи лісівників, поширюють вигідну їм інформацію про надуманість проблеми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
повинні бути у власності держави! Без обговорення.
Відповісти
Звичайно в держави в неї легше красти попробуй вкради в хазяїна)
Відповісти
Останні новини
Кватирко пояснив, чому ідея «комунальних» лісів схожа на популізм
14 травень, 2018, 06:24