На аукціоні продають герб Луцька 1928 року

На аукціоні продають герб Луцька 1928 року
На польському онлайн аукціоні Allegro виставили цікавий лот вартістю 3000 злотих. Це колекція із п’яти малюнків, де зображені також герби трьох українських обласних центрів, таких як Луцьк, Львів та Тернопіль.

Авторами зображень є художник Ян Вольський. Усі картини створені у 1928 році. Колекція, до якої ще входять малюнки гербів Кракова та Варшави, зберігалась у місті Стрий, проте сьогодні виставлена на продаж.

Якщо ви звернете увагу на герб Луцька, який зображений на картині, то побачите не сучасний герб зі Святим Миколаєм.
На гербі 1928 року можемо побачити дівчину, яка тримає два вінки над двома вежами, які розташовані на човні. Ймовірно, цей символ нашого міста з’явився десь у кінці ХVIII століття. Зверніть увагу, що дівчина має корону на голові. З історії Луцька відомо, що в 1749 році тут відбулася важлива подія –коронування чудотворної ікони Луцької Богоматері у домініканському монастирі. Більше про герби міста Луцька та те як вони змінювались протягом сторіч можна прочитати в дослідженнях луцького дослідника Олександра Котиса за посиланням ТУТ.

Охочі можуть придбати раритетну колекцію, включно із луцьким
гербом за посиланням ТУТ.

До слова, сучасний герб Торчина дуже нагадує один із колишніх гербів Луцька, де зображена дівчина з вінками та вежами на човні.
Сучасний герб Торчина
Сучасний герб Торчина
Герб Луцька, 1928 р.
Герб Луцька, 1928 р.
Герб Львова, 1928 р.
Герб Львова, 1928 р.
Колекція гербів, 1928 р.
Колекція гербів, 1928 р.

Джерело фото: https://allegro.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
зберігалась в місті стрий.... а зараз в польщі....
Відповісти
Цікаво!
Відповісти
Схожість герба (а власне, проєкта герба) Луцька з сучасним гербом Торчина не випадкова. Справа в тому, що гербом "панна з вінками" (а саме так цей герб зазвичай називають у краєзнавчій літературі) Луцьк користувався з 1782 р. аж до 1911 р. (коли для міста було офіційно затверджено новий герб з зображенням витязя на вежі). Наприкінці ХІХ ст. цей герб (як герб Луцького повіту) виступав на печатках міщанських управ містечок цього повіту, зокрема й Торчина. Тож творці сучасного герба Торчина просто використали мотив печатки місцевої міщанської управи кінця ХІХ ст. Історичний же (доби Речі Посполитої) герб Торчина, відомий з печаток XVIII ст., є цілком іншим (чотиричастинний щит, у першій частині якого - герб роду Фальчевських "Тромби", у другій - єпископська митра, у третій - герб Королівства Польського, у четвертій - герб Великого князівства Литовського. Що ж стосується герба "Святий Миколай", то останнє його використання на печатці Луцького магістрату датується 1781 р. (уже наступного року він поступився місцем "панні з вінками").

З повагою Володимир Панченко, кандидат історичних наук, м. Київ.
Відповісти