На Волині – конфлікт у школі через втечу учениці інклюзивної форми

На Волині – конфлікт у школі через втечу учениці інклюзивної форми
Інцидент трапився в опорному освітньому закладі "Навчально-виховний комплекс "Загальноосвітня школа І-ІІІ ст.-гімназія" смт Голоби".

Загалом в опорному закладі – 755 вихованців. Серед них – 8 дітей з індивідуальною та 9 дітей з інклюзивною формою навчання.

У школі функціонує 5 класів з інклюзивною формою навчання. Там з дітьми працює вчитель початкових класів і додатково разом з ним - асистент вчителя, в обов'язки якого входить догляд за інклюзивними дітьми та допомога вчителю.

У понеділок, 5 листопада, учениця другого класу, яка власне і є однією з інклюзивних діток, залишила територію школи та пішки пішла додому. До слова, живе дівчинка за 10 кілометрів від навчального закладу. Те, що школярка відсутня помітили вже під час посадки дітей у шкільний автобус. Тоді, зателефонувавши до мами дівчинки, педагоги виявили, що дитина знаходиться вдома, куди дісталася пішки, пройшовши майже 10 кілометрів.

За словами директора школи Наталії Хом’як, за фактом інциденту вона наклала дисциплінарне стягнення на вчителя, яка у той час працювала з класом. Зокрема, її покарали доганою. Педагог свою провину не заперечувала і з покаранням погодилася.



Разом з тим, директор провела роз'яснювальну роботу з вчителями, аби таких випадків не траплялося.

Попри це, уже через день історія повторилася. Цього разу разом з класоводом на уроці мала бути присутня і асистент.

Дівчинка, відпросившись попити води, знову пішки направилася додому. Наздогнали її вже на виході з Голоб і повернули до школи. За словами асистента вчителя, вона запізнилася на урок через те, що заїхала додому випити ліки, а тому не змогла вчасно прослідкувати за дитиною, аби та не покидала територію школи.

Проте у школі запевняють, що жінка не запізнилася, а була відсутня до тих пір, поки до неї не зателефонували.

Розклад занять асистента вчителя
Розклад занять асистента вчителя


“Коли ми телефонували до асистента вчителя, була 10:49, хоча урок розпочався о 10:30. Вона приїхала за 5-7 хвилин. У відповідності розкладу, асистент вчителя повинна була здійснювати супровід дитини на третьому уроці і відповідати за збереження життя і здоров'я дитини”, - розповіла Наталія Хом’як.

За цим фактом директор також наклала дисциплінарне стягнення (догану) уже на асистента. Вчитель погоджується, що була відсутня деякий час на уроці, проте з таким покаранням не погодилася, оскільки вважає, що воно є занадто суворим. Вона вважає, що, зважаючи на її професійні досягнення та роки педагогічної діяльності, керівництво могло обмежитися і усним попередженням.



Журналістам інформаційного агентства ВолиньPost вдалося поспілкуватися з дочкою вчительки. Вона переконує, що її маму покарали у школі несправедливо. Більше того, саме цей інцидент став причиною того, що педагог потрапила до лікарні. Її просто зі школи без свідомості забрала "швидка".

“Я думаю можна було обійтися усним попередженням, бо є ж і легші способи покарань за таке порушення. Це було всього лиш запізнення”, - констатувала пані Ірина.

Натомість у закладі переконані - покарання чесне, оскільки через вчинок педагога дитина могла постраждати.

“Як не крути, але на уроці вона мала бути. Якщо я буду закривати очі на такі факти, то що у мене завтра буде”, - зауважила директор школи.

За словами директора, зараз у школі тривають перевірки за обома фактами порушень.

“Є наказ гуманітарного відділу про проведення службового розслідування з метою перевірки цих фактів і створили комісію, яка опрацювала ці всі факти”, - повідомила Наталія Хом’як.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 28
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Виглядає на те, що директор має зуб на них або пробую таким шляхом розпрощатися і замінити на своїх слуг. Хоть і вчителька має провину також....якби це була її дитина вона б наглядала краще.
Відповісти
Чомусь я вірю вчительці а не керівництву школи...
Відповісти
Директор знайшла вчительку якою хоче приховати свій "косяк"
Відповісти
Директорша знайшла крайню винну і вирішила переклсти на вчительку усю відповідальність, а далі совкововатне мислення підказало їй все виправляти заднім числом, як і заведено в таких випадках. Але вона не врахувала реакцію родичів учительки і сили Інтернету). Це керівницту повинна бути догана за цю ситуацію з дитиною, а ще звільнення з роботи за підлість..
Відповісти
Дирекція школи прикривається зараз доганами, які видала заднім числом. Про те, що дитина втекла 5.11. взагалі змовчали. Ніхто навіть не помітив цього. Станом на 15.11. ніхто покараний не був за це. Всю вину вирішили звалити на вчительку-асистента. Сором керівництву закладу! За службову халатність і безвідповідальність Ганьба.
Відповісти
Ну подумаєш - вчителька,якій ПЛАТЯТЬ гроші за те,щоб вона наглядала за дітьми,не була на роботі.І дитина,яку батьки відпустили в школу,бо були впевнені,що вона під постійним наглядом,сама пішла додому....За шо ж тут карати вчительку?Пальчиком погрозити та й все...А якби дитину авто збило,або ще щось сталося,то можна було погрозити пальчиком і насупити брови. Директор все зробила правильно. Де ти ходиш в той час,коли маєш бути на роботі? Хочеш випити ліки-попередь принаймні керівництво,щоб тебе хтось підмінив. Щоб та доця заспівала,якби таке з її дитиною сталося???На весь світ би кричала.Та на місці директор у мене б така вчителька вилетіла б з роботи за дві хвилини.Ще й по статті.Уявляю,що та вчителька витворяє,якщо отримавши догану влаштовує концерти з втратою свідомості.Тим більше,що дівчинка вже один раз тікала...І те,що вона може знову це зробити,для вчительки не новина.Але ні,педагог наплювала на дитину і її безпеку. А тепер аяяяй,як же мене карати,я ж стільки років працюю і т.д.
Відповісти
І це ще треба мати нахабство!!! Образилася мадам,що догану їй дали. Ти ж не на завод запізнилася...Ну почнеш працювати за станком на пів години пізніше - нічого страшного. Ти за дітьми маєш наглядати,ти відповідаєш за їх безпеку! І за таке серйозне порушення ще дути губки і качати права! Нє вінаватая я... Безсовісне!
Відповісти
от ви всі тут такі мудрі, директора засуджуєте.... а щоб зробили б ви, якби це була ваша дитина?чи потрібно було закрити очі на це? отже вчителі можуть робити все що заманеться, а винен керівник, який покарав?????
Відповісти
Це не інклюзивна дитина а спецпризначенець. В другому класі відмахати 10 км пішки це щось надзвичайне. Для прикладу це відстань від ЦУМу до Гаразджі. Щось не віриться.
Відповісти
Там же ясно написано, вчителька маэ право оскаржити у встановл порядку. Хай це і зробить, а там встановлять, хто винен і як його покарати. Догана - це найменше, що тут може бути
Відповісти
Учитель мала бути на уроці і це ФАКТ, але була відсутня. Якщо їй стало зле і потрібно було прийняти ліки - завжди можна повідомити як не адміністрацію, то колег. Але, як розумію, цього не було. Директор погана, бо дала догану?! - а було потрібно потріпати за щічку і погрозити пальчиком? Директор послідувала протоколу, як і повинна була. Чи вимагала б вчителька "усне попередження", якби з дитиною щось трапилось?! Здається, тоді тон коментарів був би інший...
Відповісти
На мою думку Вчитель зробила
правильно до слова вона попередила класного керівника про те що вона може спізнитись
Відповісти
Де ви взяли, що попередила?
Відповісти
Я вчителька цієї Голобської колонії, де правлять звірі - Хом`як і Щур. Постійне пліткарство, образи, цькування. Керівництво скаженіє, бо одна вчителька насмілилася підняти голову, розкрити рота і себе захистити. Я знаю цю Вчительку як високоосвічену особистість, як Людину, яка все своє життя віддала служінню учням і рідній школі. Тільки колись це була школа радості, де було приємно працювати, а тепер панує диктат. І не даремно ці події відбуваються в річницю Майдану, бо карають тих, кого бояться. Таких людей багато. І їх не подолати!
Відповісти
Які обов'язки має асистент вчителя? Він є асистентом саме вчителя, а не дитини. Це означає,що він не прив'язаний до однієї конкретної дитини, а працює з усім класом, допомагаючи учителю. За дитину,в першу чергу,відповідає вчитель! В цій ситуації директор не права.Дитина повинна бути на уроці у вчителя,це він відпустив її попити води.При чому тут асистент?
Відповісти
Не було у нас кращого директора, як Юрій Петрович Поліщук. Порядний, людяний і СПРАВЕДЛИВИЙ! За його керівництва дійсно хотілося працювати, хотілося йти до школи.Не те, що зараз.Один піар...Він не допустив би подібної ситуації, тим більше,не впав би так низько,щоб БРЕХНЕЮ вигороджувати директорське Я,взявши під ноги свого вчителя.Нинішній директорці ще ВЧИТИСЬ! ВЧИТИСЬ!ВЧИТИСЬ! І ГАНЬБА!!!
Відповісти
Особа під ніком "Я", підіть, попрацюйте хоча б один день в школі і, хоча б з абсолютно здоровими дітьми, інклюзивних залишимо в спокої! Знаю точно, ви почали би пити ліки або просто зловили би себе на думці, що хочете їх прибити! Діти тепер безконтрольні! Вчитель, за яку ви написали дійсно не здорова людина і не артистка, як це прекрасно виходить у керівництва школи, але вчитель змушена працювати, бо на пенсію ще не заробила та й на неї не проживеш! Писати такі речі "влаштовує концерти із втратою свідомості", дяка Богу, що у вас все прекрасно із здоров'ям, нервами! А голобські вчителі, асистент, взагалі, для мене неймовірні люди: працюють в підлих умовах з боку керівництва, яке закриває очі на промахи "своїх", отримують смішну зарплатню ще й на них керівництво вішає обов'язки, які в посадових обов'язках належать людині на іншій посаді! Але терплять, бо це селище, де обмаль роботи! А чому ніхто не пише за транспорт, на якому їздять діти? Транспорт далеко не відповідає вимогам, діти в мороз в холодному автобусі, літом в пилюці! Навіть для них нелюдські умови, але цим транспортом не їздять діти, внуки керівництва, тому - байдуже, головне, якось там автобуси їздять, постійно ламаються, із-за цього діти запізнюються на уроки! Завуч вже дістала всіх, скільки її знаю - це людина без гальм і сорому! А директор? Людина, яка отримала вищу освіту заочно, як може бути директором гімназії?!! В неї немає адекватних навиків роботи із дітьми, все, що гарно виходить, це позувати на камеру! Дуже прикро за цю історію, бо вчитель - не приватна нянька, а за все, що трапляється із нашими дітьми, винні тільки ми - батьки!
Відповісти
Особа під ніком "Я", підіть, попрацюйте хоча б один день в школі і, хоча б з абсолютно здоровими дітьми, інклюзивних залишимо в спокої! Знаю точно, ви почали би пити ліки або просто зловили би себе на думці, що хочете їх прибити! Діти тепер безконтрольні! Вчитель, за яку ви написали дійсно не здорова людина і не артистка, як це прекрасно виходить у керівництва школи, але вчитель змушена працювати, бо на пенсію ще не заробила та й на неї не проживеш! Писати такі речі "влаштовує концерти із втратою свідомості", дяка Богу, що у вас все прекрасно із здоров'ям, нервами! А голобські вчителі, асистент, взагалі, для мене неймовірні люди: працюють в підлих умовах з боку керівництва, яке закриває очі на промахи "своїх", отримують смішну зарплатню ще й на них керівництво вішає обов'язки, які в посадових обов'язках належать людині на іншій посаді! Але терплять, бо це селище, де обмаль роботи! А чому ніхто не пише за транспорт, на якому їздять діти? Транспорт далеко не відповідає вимогам, діти в мороз в холодному автобусі, літом в пилюці! Навіть для них нелюдські умови, але цим транспортом не їздять діти, внуки керівництва, тому - байдуже, головне, якось там автобуси їздять, постійно ламаються, із-за цього діти запізнюються на уроки! Завуч вже дістала всіх, скільки її знаю - це людина без гальм і сорому! А директор? Людина, яка отримала вищу освіту заочно, як може бути директором гімназії?!! В неї немає адекватних навиків роботи із дітьми, все, що гарно виходить, це позувати на камеру! Дуже прикро за цю історію, бо вчитель - не приватна нянька, а за все, що трапляється із нашими дітьми, винні тільки ми - батьки!
Відповісти
Не кривди жодну на землі людину... І без різниці-молода,стара. Адже вона також чиясь дитина, Чиясь бабуся,мама і сестра. . Вона також у чомусь особлива, . Сприймай її,як рідну,і прости. . Роби усе,що робиш, справедливо . Щоби колись за це відповісти! Яка б на долю не прийшла година, Яка б досада не збивала з ніг- Не скривди жодну на землі людину, БО ЛЮДСЬКА КРИВДА - ТО СТРАШЕННИЙ ГРІХ...
Відповісти
Від себе хочу подякувати всім за підтримку. Для моєї мами найбільшою цінністю і найвищим професійним досягненням є вдячні учні, які постійно їй телефонують. Двері лікарняної палати не зачиняються від їхніх щоденних візитів. Колеги турбуються про стан здоров`я мами. Голобчани проходу не дають, питають як там мама. Кажуть, що ми все зробили правильно. Так, не всі прочитають статтю, не всі напишуть коментар, не всі підтримають нас, але ПРАВДА - вона одна. І вона на нашій стороні. І всі, хто був на педраді 14.11. в школі, чули, що директор казала про одну догану. А тепер вона виставляє на вселюдський осуд свою підлу брехню, прикриваючи "липовими" наказами своє те місце, яким ще поки сидить в директорському кріслі. "Ще поки" - бо не має ніякого морального права обіймати цю посаду після свого ганебного лицемірства. А вам, безіменна я, яка не тільки імені, а й совісті не має, відповім: на місці Олиної мами, я б відразу, в той самий день, коли дівчинка прийшла сама додому, коли, до речі, моєї мами за розкладом і не мало бути на той момент в школі, я зробила б усе, щоб зараз в цій історії розбиралися правоохоронні органи. Отоді б ніякими доганами дирекція не прикрила б свою вину. І від себе я щиро бажаю вам, безіменна, опинитися в такій ситуації, щоб від удушливої несправедливості ви втрачали свідомість, а ваше керівництво і далі розігрувало б свою клоунаду, роблячи вигляд, що так і має бути. До сліз пройняли слова Р. в коментарі - "Людська кривда - то страшенний гріх". Бог бачить все. І кожен, коли прийде його час, постане перед Ним. І перед Ним буде відповідати за кожен свій вчинок. А зараз тут ми відповідаємо самі перед собою і перед своєю совістю. Варто задуматись. Щоб потім не горіти в пеклі "там".
Відповісти
Директор зробила правильно. Вчитель повинен сумлінно виконувати свої обов'язки, бо відповідає за життя і здоров'я дітей.
Відповісти
Чомусь дочка асистента мовчить що в її мами це не перший "косяк" на роботі Не дивлячись на заслуги вона собі дозволяла бити учнів після чого мала проблеми з батьками цих дітей Скільки можна закривати очі???
Щур В. І. "звір" та "пліткарка" (за "вчитель школи")? Саме цим учителем школа стоїть стільки років і така ваша дяка? Думаю це писали прибічники асистента які на емоціях інколи не контролюють своїх слів та дій бо я цю Людину знаю лише такою яка живе по совісті та честі завжди з розумінням ставиться до всіх і намагається виправити все мирним шляхом за що нажаль і поплатилася
Дай Боже В. І. витримки та здоров'я на всіх ідіотів що оточують її
Відповісти
Тут скрізь приховується правда
Відповісти
Скільки б не вилили бруду на директора школи і на вчительку,яка отримала догану- проблеми це не вирішить!!! А проблема в тому, що ДИТИНА ВТІКАЄ!!! Правильно підмітив Активіст, що це не інклюзивна дитина, а якийсь "спецпризначенець"??? Це неадекватна дитина з тяжкими психо-неврологічними розладами.На районній комісії батькам чітко вказали оформити дитині групу інвалідності, проте мати НЕ ХОЧЕ з певних причин ??? В сім'ї виховується семеро дітей,майже всі діти хворі, а батьки на це закривають очі... Дівчинка,що втікала зі школи - постійно втікає із дому, але все це приховується... А також вона постійно краде і в сусідів , і в школі ,навіть крала у вчительки, що отримала догану. Як на це реагує її мати???-- просто постійно лупцює, а дитина стає ще більш агресивною.Запитайте людей у селі - діти 7 і 8 років по 3 дні не ходять до школи,бо пасуть корів!!! Законом передбачена кримінальна відповідальність за порушення посадових обов'язків для педагогів, але шкода,що такої відповідальності нема для батьків,які не виконують свої прямі обов'язки, за побої й моральні приниження дітей!!! Це не можна залишити просто так . Я не вірю , що у школі не знають про цю сім'ю. В першу чергу треба притягти до відповідальності матір !!!
Відповісти
Я знаю, що у цій школі панує авторитарний і диктаторський режим, який очолюють директор і завуч школи зі своїми прислужниками і блазнями. Тут увесь колектив ділиться на "чорних" і "білих", і зрозуміло що одні живуть і працюють нормально, а інші "відгрібають по повній". На превеликий жаль, саме ця Вчителька і опинилася серед "чорних", яку й довели до лікарні. Директор цієї школи присікає будь-які спроби написати чи навіть сказати щось негативне в її строну як директора і коли хоч хтось наважився розповісти про те, що насправді тут робиться, звичайно вона буде вигороджувати себе всілякими способами, аби вийти сухою із води.
Ви знаєте, інколи хочеться просто плакати від безвиході і своєї безпорадності перед тим хто стоїть вище тебе по кар'рній сходинці, але аж ніях не по Совісті і Людяності, якої нажаль немає і уже не буде у цих "кровопивць". Я хочу побажати Вчителю і її дочці терпіння і витримки і не опускати рук. Тому що ця історія не може залишитися безнаказаною. Досить терпіти!
Відповісти
Цікаво виходить,тобто вчительці(якій влупили догану) можна кричати по-навіженому на дітей, можна кидатись крейдою, можна вести себе так, як їй хочеться, 'дуже педагогічно', і це нормально. Оці розповіді про великий стаж роботи, багаж знань,це все до одного місця,з такими методами та способом спілкування з учнями все трималося на волосині вже давно.Вважаю, якби ця ситуація набула більшого розголосу, особи, які мали честь навчатися в класі вказаної вчительки могли б розповісти аяяяй скільки цікавих історій, пресі було б цікаво почути про дані методи виховання.І ще,аналізуючи цю ситуацію хочу додати, що повезло, що не якась інша матір дитини потрапила б в таку ситуацію, а то було б непереливки зовсім вчительці.
Відповісти
Правдиво сказано
Відповісти
Ставте підпис Віка і моя молодая команда
Відповісти
Останні новини
На Волині – конфлікт у школі через втечу учениці інклюзивної форми
22 листопад, 2018, 11:50