«Це справа не лише моєї честі, а й «Айдару»: нардеп Лапін виграв суд у «Волинських новин»

«Це справа не лише моєї честі, а й «Айдару»: нардеп Лапін виграв суд у «Волинських новин»
Нардеп з Волині Ігор Лапін виграв суд про захист честі, гідності та ділової репутації у видань «Волинські новини», «Волинь24», сайту 0332.ua та очільника партії Надії Савченко в області Ігора Рицка, які опублікували недостовірну інформацію останнього.

Судове засідання відбулося у вівторок, 29 січня, в Апеляційному суді Волинської області.

На суд прийшли Ігор Лапін та його адвокат Олексій Ющенко. Жоден із відповідачів на суд не з’явився. Однак їх належним чином повідомили про судове засідання, тож служителі Феміди вирішили розглядати справу за їх відсутності.

До слова, підтримати народного депутата прибули його бойові побратими – бійці батальйону «Айдар».

Розглядали справу судді Лілія Шевчук, Світлана Киця та Валентина Данилюк. Так, 25 жовтня 2018 року Луцький міськрайонний суд відмовив у задоволенні позову, тому Ігор Лапін подав апеляцію на це рішення.

За словами Ігоря Лапіна, впродовж 27-30 березня 2017 року інтернет-ресурс «Волинські новини» опублікував три частини матеріалу «Нардеп чи самозванець», - ветеран «Айдару» про Лапіна», де Ігор Рицко навів неправдиві факти не лише про самого нардепа, а й про дії батальйону. Цю ж інформацію розмістили «Волинь24» та 0332.ua.

«Це не можна розглядати як оціночні судження. Вони мають ознаки конкретних звинувачень і називають конкретні місця, місце, час, конкретні звинувачення мене у вчиненні тих чи інших дій, починаючи зі школи, і закінчуючи останніми роками мого життя, яке тісно переплітається з багатьма людьми на Волині і не тільки», - розповів нардеп.

Ігор Лапін навів ряд конкретних фактів і надав усі необхідні докази, зокрема, відео та ряд відповідей на відповідні запити, що спростовують зазначене у публікаціях.


«Я розумію, що публічних осіб часто-густо можна поливати брудом, але є речі, які вважаю святими. Якби я міг це робити, то міг би це робити лише з присутніми тут бійцями. Це все, що залишилося від моєї роти. Ще 10 людей спочивають на кладовищі у Гаразджі. Дискредитувати Лапіна – одна ситуація, дискредитувати батальйон – зовсім інша ситуація. Потім ці публікації використовували російські ЗМІ для дискредитації добровольчого руху в Україні», - відзначив Ігор Лапін.

Самого ж Ігоря Рицка на місці всіх описаних подій ніколи не було, що й підтвердили свідки під час розгляду справи 25 жовтня, каже нардеп. Також під час розгляду справи у міськрайонному суді «Волинь24» і сайт 0332.ua пропонували укласти мирову угоду та опублікувати спростування, проте це служителі Феміди тоді не врахували. Щодо «Волинських новин», видання визнало, що такі матеріали були опубліковані на сайті, але не вважало їх неправдивими. Абсурдність ситуації полягала у тому, що суд першої інстанції не визнав Ігоря Рицка належним відповідачем, адже це мав підтвердити засновник Facebook, котрим є Марк Цукерберг.

«Окрім того, що в цих публікаціях вказано моє ім’я, усе – речі, які паплюжать мої честь, гідність та професійну репутацію. І все, що стосується війни та «Айдару» – не лише моя справа», - наголосив Лапін.

Адвокат Олексій Ющенко відзначив основні юридичні аспекти справи. Зокрема, за його словами, суд першої інстанції дійшов хибного висновку про те, що Ігор Рицко не є належним відповідачем.

«Суд першої інстанції звернувся до пункту 12 постанови пленуму ВСУ від 27 лютого 2009 року, при цьому сам пункт базується на статті ЦПК України, що втратив чинність. По-друге, пункт 9 цієї постанови суд залишив поза увагою з якого випливає, що якщо інформація поширена з посиланням на особу, що є джерелом інформації, ця особа є належним відповідачем. У цих публікаціях усі посилалися на Ігоря Рицка», - повідомив адвокат нардепа.

У підсумку, Апеляційний суд Волинської області вирішив повністю задовольнити позов нардепа Ігоря Лапіна. «Волинські новини», «Волинь24», сайт 0332.ua та очільник партії Надії Савченко в області Ігор Рицко протягом місяця повинні опублікувати спростування неправдивої інформації про народного обранця і сплатити відшкодування за завдану моральну шкоду в розмірі 1 гривні. Таке рішення «айдарівці» підтримали оплесками.

«Журналісти, підконтрольні олігарху, перекрутили інформацію людини, яка навіть не була при всіх цих подіях, додали туди багато бруду, зробили такі публікації, проплатили їхню рекламу, щоб вискакували вище за «Вікіпедію». Коли це стосувалося Ігоря Лапіна, я їх не чіпав, але ця справа торкнулася не лише моєї честі, а й батальйону «Айдар», який почали паплюжити російські ЗМІ. Бійці прийшли послухати аргументи відповідачів, але вони не прийшли. Із «Волинь24», сайтом 0332.ua розібралися, але тоді суд це не врахував. «Волинські новини» ж мабуть таким чином відробляють гроші, адже я переміг на окрузі. Чим більше до виборів – тим більше буде бруду. Я до цього готовий. Але коли люди лізуть у війну, не будучи на війні – неприйнятно», - прокоментував Ігор Лапін.

І додав, що 1 гривня моральної шкоди – символічна сума, яка показує вартість інформації на «Волинських новинах».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Лапін, суд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Клоун и К
Відповісти
Справедливо. Волинські Новини давно відомі своїми фейками, як і Рицко...
Відповісти
Приємно, що вперше за багато років журналісти відповіли за публікацію замовного політиного фейку. Таке рідко буває,але ЗМІ Палиці навіть спростування спаплюжать і подадуть тенденційно
Відповісти
Останні новини
«Це справа не лише моєї честі, а й «Айдару»: нардеп Лапін виграв суд у «Волинських новин»
29 січень, 2019, 18:00