У Луцьку дівчинку, яка хворіла на кір, не пускають у школу

У Луцьку дівчинку, яка хворіла на кір, не пускають у школу
У Луцьку ученицю 5 класу, яка хворіла на кір, але не має щеплення, не пускають до школи.

Хоча батьки запевняють – після перенесеної хвороби у дівчинки – пожиттєвий імунітет, - пише Перший.

Що каже родина
Донька Сергія Берчука навчається у п’ятому класі Луцької ЗОШ №11. Після канікул дівчинка прийшла до школи, однак згодом батькам сказали більше не приводити її до навчального закладу, поки не зроблять щеплення від кору.

Хоча, батьки запевняють – у 2012 році дитина перехворіла на кір, що свого часу підтвердив педіатр. Також дитині зробили аналіз крові на наявність антитіл до кору.

«Результат позитивний, а це означає, що вона не може бути носієм хвороби. Ми пояснили у школі, що дитина більше не захворіє, але там відповіли, що їх це не цікавить, потрібна довідка з поліклініки про те, що щеплення є», - каже батько.

«У нас своє бачення. У складі вакцин є ртуть і абортовані диплоїдні клітини ембріонів (тканини людських ембріонів використовувались для виготовлення деяких вакцин лише у 60-х роках минулого століття, – ред.) Серед офіційних побічних ефектів є анафілактичний шок (рідкісна алергічна реакція, яка проявляється удушенням, може виникнути через ліки, їжу, укуси комах, - ред.). Якщо порівнювати дитячу хворобу кір і анафілактичний шок, то мені краще, щоб дитина отримала пожиттєвий імунітет природним шляхом», - переконаний Сергій Берчук.

Що кажуть у школі
У школі №11 знають про те, що дитина раніше хворіла на кір. Однак, для захисту від хвороб, кажуть, цього недостатньо.

«Щеплення від кору захищає також від двох інших інфекцій – краснухи і паротиту, і до них у цієї дитини немає імунітету. Тому те, що вона перехворіла на кір, не означає, що дитина може відвідувати навчальний заклад», - пояснює директорка навчального закладу Наталія Гаць.

«Є спільний лист Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти та науки, розпорядження Волинської ОДА, в яких є зобов’язання не дозволяти відвідування закладів дошкільної освіти та загольноосвітніх закладів дітям, яким не проведено щеплень, відповідно до календаря. В цьому ж розпорядженні є пункт: «вказати керівникам освітніх установ на персональну відповідальність за дотримання санітарного законодавства». Я цього документу дотримуюсь», - наголошує освітянка.

З її слів, наразі школу не відвідують 20 дітей, в яких немає щеплень КПК (кір, паротит, краснуха), більшість з них – у молодших класах. Такі діти можуть консультуватись щодо навчання з вчителями.

Також 25 січня першокласниця, яка навчається у школі, захворіла на кір. Вона не мала повторної вакцини. Через це від навчання тимчасово відсторонили і її сестру-четвертокласницю.

Що кажуть лікарі
Головна лікарка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська каже, що дитина потребує щеплення, відповідно до національного календаря, у будь-якому випадку. Згідно з документом, перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказами до щеплення тривакциною.

З її слів, цьогоріч лише протягом січня у Луцьку на кір захворіло 104 дитини, тоді як протягом всього минулого року – 208 і дорослих, і дітей.

«Захворюваність росте лише через одну причину – низький відсоток охоплення щепленнями. Для щеплень в суботу додатково вийшло на роботу два лікарі і чотири медсестри у поліклініках на проспекті Волі і Чорновола. Всіх запросили в інтернеті, у ЗМі. В результаті прийшло лише 39 людей», - наголошує лікарка.

«Якщо не будемо робити вакцинацію, будемо жити, як країни третього світу в Африці, де під час спалахів приїздить Червоний Хрест і усіх масово щеплює», - додає медик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Правильно, так потрібно з усіма хто не має щеплення
Відповісти
а як правильно - дИбіл, чи дЕбіл? Чи може дІбіл?
Відповісти
А що робити таким, лучанам,?
Відповісти
в цій ситуації найбільш шкода Вашу дитину. Законів в нашій державі не дотримуються, хоча прагнем в Європу
Відповісти
Тато-довбо..об московського патріархату.
Відповісти
Як може бути пожиттєвий імунітет, якщо є люди які хворіють на кір двічі за життя
Відповісти
Ті, що мали щеплення і захворіли на кір дійсно можуть захворіти вдруге.

Випадок щоб повторно захворіла на кір особа яка до першого разу не мала щеплень просто унікальний. Поділіться посиланням на такий випадок. Почитаю
Відповісти
Значит нужна вакцина только от паротита и краснухи! Отдельно! Как можно делать вакцину от кори переболевшему корью! Это средневековье...врачебное.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку дівчинку, яка хворіла на кір, не пускають у школу
31 січень, 2019, 16:37