Луцький замок зруйнується вже навесні, - фахівці. ФОТО

Луцький замок зруйнується вже навесні, - фахівці. ФОТО
Шматок стіни Окольного замку в Луцьку скоро може впасти через руйнування фундаменту, - заявив головний спеціаліст управління містобудування та архітектури з питань охорони і реставрації пам’яток історії та архітектури Волинської ОДА Петро Троневич.

Про це він розповів 2 квітня під час обговорення стратегії розвитку туризму у Луцьку.

За словами фахівця, таке вже сталося у 1979 році, коли шматок стіни Окольного замку, який знаходився біля вежі Чарторийських, просто завалився.

Троневич розповів, що залишки Окольника оголосили спадщиною у 1977 році, а коли в 1979 році помітили загрозу руйнування, виділили багато державних коштів, але робіт із укріплення не зробили як слід. Зрештою частина стіни просто завалилася і її розібрали на будматеріал.

Спеціаліст вважає, що вина всьому - розриття валу й оголення фундаментів, які на відкритому повітрі стали руйнуватися і осипатися.

"Сто років тому люди розрили вал, засипали рів і зробили там городи. А фундамент став руйнуватися", - зазначив посадовець.

За його словами, тоді, у сімдесятих, робіт із укріплення залишеної частини так і не зробили, і фундамент стіни з орнаментною кладкою XVI століття продовжив руйнуватися.

За словами Троневича, зараз ситуація критична, і шматок стіни от-от завалиться. Проблему з фундаментом і розритим валом ускладнюють гаражі, які збудовані поруч. Мовляв, із даху гаражів стікає вода, яка вимиває ґрунт біля стіни.

Троневич заявив, що вже цієї весни стіна завалиться.

"9 з 10-ти, що цієї весни стіна обрушиться. Як може ця стіна вистояти", - нарікає головний спеціаліст із реставрації.

Троневич вважає, що державні структури просто не спроможні врятувати стіну, бо вони довго реагують на проблеми. За його словами, до порятунку має долучитися громадськість.
Стіна з орнаментною кладкою XVI століття
Стіна з орнаментною кладкою XVI століття
Фундамент стіни
Фундамент стіни

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У нас на це владі наплювати. Вони ж родом не з Луцька і їм це не болить.
Відповісти
Це просто крик відчаю порядної людини... Однієї з небагатьох, які при владі, але не при достатній, щоб вирішити цю проблему! =((
Відповісти
Завдяки цьому "порядному" ми втратили десятки пам'яток по Волині. Саме його порядність добре знають бізнесмени, як неодноразово підкріплювали її банкнотами.
Відповісти
Селюхам у владі покласти великий болт на те, що впаде древня стіна.
Відповісти
А треба спитати у Пархомюка та Гоцалюка, чому вони будучи при владі нічого не робили для збереження нацпам'яток. А зараз їх прорвало на ініциативу. І до виборів начеб то далеко...
Відповісти
Пустовіт, не гони на Пархомюка. Боїшся, що він займе посаду секретаря?
Відповісти
А при чому тут Пустовіт? Він же, невловимий Джо. Чому невловимий? Бо нах... нікому не потрібен.
Відповісти
Троневич був заступником в Рабана. Він вже десяток років головний спеціаліст з питань реставрації в ВОДА... Саме за його некомпетентності ми і має проблеми в заповіднику. Заметушився бо відкрито ряд кримінальних проваджень в яких фігурує саме він...
Відповісти
а вот интересно - есть ли у него недвижимость за рубежом, а?
Відповісти
Люди бійтесь Бога, що ви пишете про Троневича. Та це просто жах.... Людина яка все життя віддана своїй справі,бездоганно знає історію Луцька, працює за мізерну зарплату, і посада в його була і є(яка нічого не вирішує),а ви пишете такий брєд!дуже соромно за вас "Волинський щит і тараскин" безтолкових і незнаючих...український менталітет...
Відповісти
Лучанка браво! Це дійсно так!
Відповісти

Ні, шановна громадо: в першу чергу громада має дбати про збереження пам*яток, і не сподіватися на владу. Так підняли не одну дерев*яну церкву. Без спільної і дружньої взамодії не допоможу жодна влада. Нема чого чекати від неї ласки - не одержимо!
Відповісти
Останні новини
Луцький замок зруйнується вже навесні, - фахівці. ФОТО
02 квітень, 2013, 17:31