Відтепер щеплення можна зробити не лише у лікарнях та поліклініках

Відтепер щеплення можна зробити не лише у лікарнях та поліклініках
Донедавна щеплення можна було отримати лише в кабінеті профілактичних щеплень лікувально-профілактичного закладу. Проте, Міністерством охорони здоров’я України внесено зміни до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, котрі затверджені Наказом № 280 від 1 лютого 2019 року. Повідомляють в ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Відтепер лікарі фізичні особи – підприємці (ФОП), що мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, також можуть робити щеплення за місцем надання медичних послуг.

Крім того, змінилися вимоги до пунктів вакцинації: вони відповідають сучасним нормам і не містять зайвих обмежень.

За даними Центру громадського здоров’я, 100 лікарів — ФОП по всій країні вже уклали угоди з Національною службою здоров’я. Відповідно до угоди, вони мають надавати весь перелік послуг первинної медичної допомоги, зокрема — вакцинувати пацієнтів, котрі підписали з ними декларації.

В Наказі також викладено вимоги до оснащення постійних та тимчасових пунктів щеплень (де вакцинують лише впродовж 24 годин).

Норми, викладені у Наказі Міністерства охорони здоров’я України від 31 грудня 2009 р. № 1095 «Питання організації роботи кабінетів щеплень», скасовано.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, врегульовано вимоги не до окремих кабінетів, а до трьох базових факторів:

- безпечності медичного імунобіологічного препарату;
- інфекційного контролю (захист пацієнта і медичного працівника);
- дотримання правил поводження з епідемічно небезпечними медичними відходами.

Відповідні зміни також внесено до Державних санітарних норм і правил «Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу», затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 2 квітня 2013 р. № 259.

До інфекцій, що можна запобігти щепленнями відносяться: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит В, гемофільна інфекція, туберкульоз – це обов’язкові щеплення, котрі внесені до Національного календаря щеплень України. Крім того, існують щеплення від вітряної віспи, гепатиту А, пневмококової, менінгококової, ротавірусної папіломавірусної інфекцій та інші.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.