У Ковелі думатимуть, як захистити велосипедистів

У Ковелі думатимуть, як захистити велосипедистів
Депутати Ковельської міської ради на сесії 25 квітня одноголосно проголосували за прийняття Концепції розвитку велосипедної інфраструктури міста, розробленої спільно з Асоціацією розвитку туризму Волині та Волинським інститутом права.

Документ офіційно декларує наміри міської ради створювати умови для велосипедистів та містить схему майбутніх велосипедних шляхів, ‒ повідомив голова Асоціації розвитку туризму Волині Юрій Моклиця.

Під час сесії один із депутатів оприлюднив запит до представників органів державної влади, в тому числі до голови обласної адміністрації Бориса Клімчука, щодо забезпечення відповідних умов для безпечного руху пішоходів та велосипедистів на ділянці міжнародної траси «Київ – Ягодин» (М-07), яка проходить територією міста. За статистикою, саме на цій ділянці ковельських доріг існує найбільша небезпека для її учасників.

Позиція депутата та одностайність колег підтверджують актуальність теми розвитку велосипедного руху у Волинських містах та створення міського середовища, комфортного для життя. На Волині це третій документ подібного характеру (інші два вже затверджені у Луцьку та Рожищах).

Важливо зауважити, що Ковель – одне з небагатьох міст України, яке вже зробило практичний крок у напрямку розвитку велосипедної інфраструктури. Близько 500 метрів велосипедної доріжки було створено на вулиці Театральній, на ділянці між вулицями Незалежності та Сагайдачного. Цю велодоріжку навряд чи можна назвати ідеальним елементом дорожньо-транспортної системи, однак в її існування закладений дуже важливий аспект – зміна свідомості мешканців, які поступово звикають до нових елементів міської інфраструктури.

В плані розміщення, велосипедна доріжка виконана правильно, оскільки зроблена в частині тротуару і при цьому максимально захищена від автомобілів. Також вона має зручне покриття (асфальт) і зручні понижені бордюри на перетинах з іншими вулицями. Натомість, вона завузька ‒ширина складає лише 1 метр при тому, що оптимальна ширина для двосторонньої доріжки – 2,5 метра. Найефективнішим рішенням для покращення якості велоінфраструктури на цій вулиці може стати створення аналогічної смуги на протилежному тротуарі вулиці і створення таким чином двох велодоріжок з одностороннім рухом кожна. При розширенні кожної з них на символічних 20-30 сантиметрів, ми отримаємо якісний зразок велосипедної доріжки.

В найближчих планах Ковеля – вдосконалення нормативно-правової бази міста в стосунку до велоінфраструктури, а також пошук позабюджетних ресурсів для втілення велосипедних проектів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
" Близько 500 метрів велосипедної доріжки було створено на вулиці Театральній,..." Не знаєш плакати чи сміятись з такого. Аж 500 метрів, а вже "зміна у свідомості мешканців". Та якби всюди були такі доріжки, то ними б просто користувались і без кардинальних змін у свідомості.
Відповісти
Останні новини
У Ковелі думатимуть, як захистити велосипедистів
25 квітень, 2013, 18:53