Дві сотні юнаків і дівчат «зникли» у волинських лісах на три дні. ФОТО. ВІДЕО

Дві сотні юнаків і дівчат «зникли» у волинських лісах на три дні. ФОТО. ВІДЕО
Дві сотні учасників теренової гри «Звитяга-2013» 9 травня вирушили до Цуманських лісів – змагатися, виживати в польових умовах, наблизившись до умов життя воїнів УПА.

Саме у тих лісах, недалеко від села Цумань, приблизно за 60 кілометрів від Луцька, де 9 травня розкинули табори учасники теренової гри, у 40-вих та 50-вих роках минулого століття перебували війська УПА, а у 1953 році зимував останній командир УПА Василь Кук.

Зі слів голови ГО «Національний альянс» Майї Москвич, цьогорічна гра приурочена 70-тій річниці Колківської республіки. Це повстанська республіка, що утворилася у квітні 1943 року на визволених упівцями від нацистів територіях. До її меж входили чотири райони Волинської та один район Рівненської областей. Республіка проіснувала півроку.

Гра відбувається увосьме. Цьогоріч учасників - помітно більше, аніж у 2012-му: близько 200 проти 150 минулого року.

Є тут представники Волинської, Рівненської, Івано-Франківської, Чернігівської областей, Києва та республіки Білорусь.



Олександр, який прибув з Білорусі, розповідає, що добирався на гру дві доби автостопом. Він переконаний, що ні погода, ні фізичне навантаження його не зламають, а приїхав випробувати свої сили.



У таборі чимало дівчат. Втім поблажок для них – обмаль. Хіба дозволяють опиратися під час віджимань від підлоги, опираючись на долоні, а не кулаки, або й узагалі присідати. Втім, як каже Москвич, усі були попереджені, що йдуть не у звичайний табір.



«Ви не їдете на дискотеку, не на танці, не на розваги. Ви їдете відчути умови армії УПА», - говорить головний очільник суддівського органу «Звитяги» Ради вищих спостерігачів Ігор Гузь.



Майя Москвич додає, що гра не має на меті лише подарувати задоволення від природи, змагання, відпочинку чи зустрічі з друзями. Гра повинна змінити її учасників та виховати їхню любов до нації та відданість державі у разі необхідності.



Традиційно учасники поділилися на два табори – «сотні». Як і минулого року їх назви – «Сотня Перця» та «Чорна сотня». У кожній призначений командир сотні, бунчужний, інтендант, чотові та ройові.



Кожен учасник має псевдо. Перед офіційним відкриттям гри їх вчать швидко шикуватися. Якщо «звитяжівці» у час не вкладаються – усі змушені віджиматися від землі.

Після напутніх слів організаторів, благословення священика та виконання гімну, спочатку одна, а за півгодини і інша команда вирушають шукати місце для табору. Там вони готуватимуть собі їжу, шукатимуть воду, берегтимуть стяг сотні.



Справжня гра почалася лише опівночі. Тоді, коли намети та прапор сотні встановлені, команди маю право посилати своїх розвідників у ліс, шукати табір суперника. Викрадення прапору означатиме перемогу, тому щоглу для прапора, яка сягає 3 метрів, нерідко мастять маслом чи кетчупом.



Кожен учасник має кольорову пов’язку на руці. Вона означає «життя». Якщо пов’язку зривають або вояк її втрачає - він вибуває з гри.

У випадку коли команди викрали, але не втримали два прапори (свій і чужий) протягом усієї гри, то перемога рахується за кількістю «живих вояків».



Гра триватиме три дні. За порядком тут слідкують медики, є представники міліції та навіть два працівники спецпідрозділу «Беркут».



Фінсується гра частково за рахунок луцького міського бюджету. Адже молодіжний проект теренова гра «Звитяга» переміг у конкурсі, виборовши 10 тисяч гривень. Зі слів Москвич 90% бюджету - це транспортні витрати.




На відео: команди вперше міряються силами





На відео: учасників інструктують як оборонятися аби не дісталися пов’язки

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Звитяга
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 29
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Був там колись.Діти у дитячому садку.Ганьба
Відповісти
Було б краще коли б ці хлопці та дівчата сиділи по кабаках чи на панелі, попивали горілочку, і задовбувались норкотою - оце було б круто? Так як робить зараз більшість!
Відповісти
Молодці. Здоровий та спортивний відпочинок.
Відповісти
СБУ треба звертати увагу на такі збіговиська, особливо під керуванням Гуся! Йде відкрита підготовка молодиків-бойовиків!!!
Відповісти
Краще СБУ зверне увагу за тобою...
Відповісти
Згідний з тобой MI6
Відповісти
а потім вони в тернополі бійки влаштовують, закривши лице медичними масками, організовано так працюють, подивіться фото і відео, малолєтки одні, ясно звдіки беруться.
увагу звернути всеж треба.
Відповісти
націонал-патріоти в уніформі німецьких солдат, молодці!
Відповісти
Таку форму твої депутати за яких ти відав голос на виборах, ввозять з китаю, а люди купують що є в магазинах та базарах!!!
Відповісти
а ти голосував за нінзь-чебурашок, чи вже пакращення відчуваєш, раз таке пишеш?:)
Відповісти
З таким народом і президентом подібним тобі, пакращення всі відчувають)
Відповісти
Їх помітно більше тільки тому, що останні півроку Майя моталася Україною і відчайдушно намагалася відкривати осередки НА. Якимось дурникам задурила мізки, ось вони і приїхали. Але з тою гнилою системою менеджменту та вождізмом Гузя, ця організація скоро зійде на пси остаточно.
Відповісти
Ви молодці, щиро рада, що робете таку корисну справу)))Успіху!!!
Відповісти
У попередньому повідомленні слід читати "робите". І як тут можна власні комертарі редагувати??!!
Відповісти
А що, оті маленькі дітки вже й до лісу пішою ходою не змогли добратися??? я в 3 класі вигравав призові місця з спортивного орієнтування, та й то ходив-бігав по 5-15 км за добу.
СНУ слабаки, ну впринципі як і їх наставник... отой балакливий і крикливий , що по партіям бігає де більше заплатять!. думаю догадливі, додумались про кого я!
Відповісти
Шкода що не ийшло поїхати. Національний Альянс та Ігор Гузь молодці! Хто заздрить, заздріть мовчки.
Відповісти
Половина грошей, що їх влада виділила на теренівку вже пішла на тюнінг гузівського Хюндаю. Гузь криса відома і гроші крав завжди.
Відповісти
Навіть просто переглядаючі фотозвіт з події можна помітити-яка каша в головах маленьких підгузників. Почнем з того, що начебто "українські" націоналісти чомусь не вдягаються у однострій українського війська. Мабуть гидують? Їм миліше німецький та англійський б-у комок ще й неспоротими пропорцями на раменах?
Також дивує коли прихильники правих поглядів чомусь тягають на собі футболки "Панк нот дет" та арафатки. Ви праві, чи ліваки-анархісти?
Ну а чувак у німецьких штанях та брунатній сорочині вже точно читач "Майн Кампфу" та прихильник німецького націонал-соціалізму. Штурмовік блеать!!!
Відповісти
Ображений підгузник написав про камуфляж: "Таку форму твої депутати за яких ти відав голос на виборах, ввозять з китаю, а люди купують що є в магазинах та базарах!!!"

От тут він точно забрехався, бо тільки британський "ДПМ" та німецький "флектарн" є таборовими одностроями "нацальянсу". Аж ніяк не український "дубок".
Отакі вони патріоти і націоналісти!!!
Відповісти
Питання чому не носять український камуфляж?
Відповідь: тому що від армії більшість відкосили.
Які вони тоді патріоти?
Висновок вони ряжені,та ще й у камуфляж придбаний на секонд хенді.
Потрібно практично доказувати свої погляди, раз назвався патріотом, іди відслужи. Тим самим будеш мати моральне право вдіти форму.
Відповісти
Ой вей, то начальник тилової служби пише?
Відповісти
Не вгадав.
Проходив строкову службу у боєздатній військовій частині, посада снайпер.
А от знайомі члени Національного альянсу усі до єдиного під будь-яким приводом відкосили.
До речі Ігор Гузь також не скористався почесним правом Служби у Збройних Силах України.
Я веду до того, що зараз багатьом людям кортить надіти форму на день другий, щоб потішити своє Я. Поговорити про жертовнісь, самопожертву, аскетизм, мужність біля нічної ватри.
А от якби у свої 20-30 років не гратися у війнушку зображуючи із себе героїв партизанів, піти в армію ось це я розумію вчинок патріота.
А так ці ваші звитяги, це бутафорний патріотизм, і імітація військового вишколу в одностроях іноземної армії пидбаного на секонд-хенді.
Відповісти
Вже є такі собі ряжені казацькі генерали з купою орденів, весь бойовий досвід яких, в кращому випадку,-інтендантська служба. Тепер на Волині водяться пластикові повстанці і бляшані українські вояки з числа підгузників.
Відповісти
треба було ще комсомольців та комуністів нинішніх запросити, щоб спробували себе у ролі працівників нквд. з перегляду відео складається враження, що на звитязі можна добряче покалічитись...
Відповісти
Свідома молодь - майбутнє батьківщини !
Відповісти
Я Вам заздрю,дівчата!
Де мої 16...
Відповісти
лохотрон -гроші гузь косить
Відповісти
Попри усі "+" та "-" Нацальянсу - ВОНИ ЩОСЬ КОНКРЕТНЕ РОБЛЯТЬ (а Звитягу організовують систематично впродовж останніх років).
Паплюжникам - ЗРОБІТЬ КРАШЕ! і всі помітять різницю. А так, добре що на Волині є подібний захід і + Бандерштат.
Організаторам - спасибі за активність та наполегливість у пропагуванні здорового способу життя та національної ідеї.
Відповісти
це взагалі нормально люди нічого вии не розумієте
Відповісти
Останні новини
Дві сотні юнаків і дівчат «зникли» у волинських лісах на три дні. ФОТО. ВІДЕО
10 травень, 2013, 08:18