Українців можуть позбавити пільг на безплатний проїзд

Українців можуть позбавити пільг на безплатний проїзд
Пенсіонерів та малозабезпечених можуть зобовʼязати платити за квитки, замінивши пільги адресною допомогою.

У найближчі два тижні Кабмін може зробити перший крок до скасування пільг на безплатний проїзд у транспорті для пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, чиновників, депутатів та працівників правоохоронних і силових структур, ‒ пише Сегодня з посиланням на джерела в уряді.

Їх повинні замінити адресною допомогою ‒ щомісяця людям видаватимуть певну суму, яка має покрити витрати. Компенсацію отримають малозабезпечені, ветерани, інваліди та пенсіонери. Про це йдеться в програмі розвитку конкуренції країни на десять років. Проблема в тому, чи буде вистачати у країни грошей на компенсації, і наскільки вчасно вони будуть приходити. Затвердити зміни повинна Верховна Рада.

Реалізацію концепції, найімовірніше, відкладуть до кінця 2014 року.

«Спочатку потрібно створити єдиний реєстр пільговиків. На це Світовий банк вже виділяв Україні 100 млн євро, і база існує. Але на її модернізацію і запуск необхідно ще 50 млн грн. У пілотному варіанті до кінця року реєстр запрацює у Вінницькій області. А до кінця наступного ‒ по всій Україні», ‒ розповіла міністр соцполітики Наталія Королевська.

Приблизну суму компенсації на одну людину в Кабміні поки не прораховували.

«Кожен регіон називає свою суму. Я вважаю, потрібен єдиний держстандарт. А перед цим концепцію повинні обговорити з людьми», ‒ додала Королевська.

Дізнавшись про впровадження єдиного реєстру пільговиків, у Харкові захотіли приєднатися до пілотного проекту.

«Ще кілька років тому я першим заявляв про монетизацію пільг, ‒ сказав заступник губернатора Харкова Ігор Шурма. ‒ Ніде в світі немає такої кількості пільговиків, як у нас. Можна, наприклад, надати можливість пенсіонерам їздити в тролейбусі і трамваї чотири рази на день і видавати на це по 100 грн на місяць».

Витрати на створення єдиного реєстру ‒ це не все, на що доведеться витратитися. За попередніми прогнозами, потрібні мільйони гривень на фінансування такої адресної допомоги малозабезпеченим. Для цього Рада має змінити бюджет.

«Ще будучи міністром соцполітики, я не раз пропонувала монетизацію пільг. Тільки вдумайтеся, з 46 млн українців 26 млн ‒ це пільговики! ‒ каже депутат від «Батьківщини» Тетяна Денисова. ‒ Ми підтримуємо реформу. Але де на це грошей взяти?»

«Після введення реформи ми не тільки заощадимо, але і позбудемося заборгованості перед перевізниками», ‒ вважає регіонал Олександр Стоян.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Покращення....
Відповісти
Хто не вірить у покращення - той фашист
Відповісти
Обома руками за. Тоді хоч транспорт розгрузиться від пенсіонерів. А то наразі щоб зекономити при купівлі 20-30 копійок пенсіонер ладен півдня безкоштовно їздити по магазинах.
Відповісти
Нарешті! Хоч тролейбусники з боргів повилазять.
Відповісти
нехай роблять монетизацію, ой як за януковича на виборах пенсіонери проголсують))) в знак вдячності за монетизацію пільг)))
Відповісти
"" Проблема в тому, чи буде вистачати у країни грошей на компенсації, і наскільки вчасно вони будуть приходити. Затвердити зміни повинна Верховна Рада "" -- ще нічого не зробили а вже є проблеми....
Відповісти
Останні новини
Українців можуть позбавити пільг на безплатний проїзд
16 травень, 2013, 11:06