Тішиться, коли може стиснути комусь пальця: як почувається 2-річний малюк з Волині, що заразився поліомієлітом

Тішиться, коли може стиснути комусь пальця: як почувається 2-річний малюк з Волині, що заразився поліомієлітом
В Україні зафіксували поліомієліт – тяжку хворобу, яка призводить до інвалідності чи навіть смерті. 2-річний хлопчик заразився від живої вакцини. Дитина проходить реабілітацію, медики в прогнозах дуже обережні.

Вперше за два останні роки її виявили на Волині у 2-річного малюка, який був невакцинований, ідеться в сюжеті ТСН.

Михайлик тулиться до мами і плаче під час чергового огляду лікаря. М’ячика бере правою ручкою і дуже тішиться, коли може стиснути комусь пальця, а от пальчики лівої ручки не слухаються. Хлопчик, який іще влітку бігав, стрибав та грався зі своїм старшим братом Арсеном, тепер не може ні ходити, ні навіть сидіти – його раптово паралізувало в липні. «Тільки ніжку почало в понеділок вранці, а вже у вівторок – уже дві ніжки він не міг ходити, а в середу він навіть не міг сидіти і нас перевели в реанімацію», - каже мама Аліна Ліхван.



Тяжку хворобу, яка призводить до глибокої інвалідності і навіть смерті, і від якої немає ліків, уперше за два останні роки виявили на Волині у дворічного малюка, який був невакцинований. Занедужав він ще в липні, але лише зараз діагноз підтвердився лабораторно. Причому, з’ясувалося, що хлопчик заразився від живої вакцини, адже у селі саме щеплювали дітей.

«Поставити діагноз спочатку завжди складно», - зізнається завідувач інфекційного відділення Ратнівської районної лікарні Микола Бегаль. Дитину одразу доправили в обласну лікарню, і лише за кілька місяців було підтверджено лабораторно, спершу в Києві, а потім і в Гельсінкі – параліч у дитини є наслідком поліомієліту. «В даному разі виявився позитивний аналіз, це ні в якому разі не дикий вірус, а вакцинний», - наголосила лікар-епідеміолог Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України Валентина Новачевська.

Йдеться про вакциноасоційований паралітичний поліомієліт – це гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей, які були у контакті зі щепленими. «У цьому селі проводили щеплення оральною вакциною проти поліомієліту, живою. Виділяється вірус вакцинний після щеплення, це є норма, при контакті він може передаватися», - пояснює Новачевська. Михайлик не був щеплений від поліомієліту і, найімовірніше, заразився від когось із дітей, яких саме вакцинували у селі. Сама ж мама не проти щеплень – старший 6-річний Арсен отримав 4 дози вакцини від поліомієліту. Влітку ж його та меншого Михайлика не вакцинували, бо обоє хворіли. «Ми вже цей рік, ми цілий рік з лікарень не вилазили. В нас тільки пройде тиждень – і знову щось, я просто не могла», - зізнається Аліна Ліхван.

На сайті міністерства охорони здоров’я зазначається, що ризик у такий спосіб заразитися мінімальний – один випадок на 7-14 мільйонів. І саме через це, мовляв, в жодних заборонах і карантинах немає потреби. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду. Найвразливіші – діти до 5 років. Єдиний спосіб запобігти недузі – це вакцинація. Шістьох доз вакцини достатньо, аби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Два перших щеплення вводять ін’єкційно у два і чотири місяці. Інші чотири дози – орально живою вакциною у півроку, у 18 місяців та в 6 і 14 років.

Щодо прогнозів у випадку з Михайликом лікарі дуже обережні, хоча й спостерігають позитивну динаміку. «Наростає сила м’язів ручок, ніжок, рефлекси нормалізуються, мова нормалізується, бо навіть було порушення мови», - каже завідувач педіатричного відділення Ратнівської районної лікарні Ігор Колотюк.

Ліків від поліомієліту немає, одна надія – на реабілітацію, на яку родина витрачає усі свої заощадження. Тато, який досі їздив на заробітки, тепер змушений бути вдома, аби допомогти дружині: «Постійні зарядки вдома, масажі робимо в лікарні і дома самі, дивилися, як воно робиться». Через місяць Михайлику буде три роки.

З мамою-педагогом він вчить англійську і знає багато віршів. Найбільша мрія батьків – щоб синочок знову став на ніжки. Медики ж вкотре закликають, аби не було таких жахливих наслідків – вакцинуватися.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Тішиться, коли може стиснути комусь пальця: як почувається 2-річний малюк з Волині, що заразився поліомієлітом
27 жовтень, 2019, 10:55