У Шацькому природному парку пояснили, чому міліє Світязь

У Шацькому природному парку пояснили, чому міліє Світязь
Найглибше озеро в Україні, Світязь, значно зміліло й екологи почали бити на сполох. Проте у Шацькому національному природному парку, на території якого озеро розташоване, заспокоюють: говорити про загибель водойми наразі немає підстав.

В цілому експерти визначають низку факторів, які могли б спричинити таку ситуацію: від відсутності опадів до будівництва кар’єру в Білорусі, який нібито забиратиме воду з українських озер. Однак у Шацькому національному парку переконані: спричинили зміління зміни клімату, - повідомляє 24 канал.

Так, старший науковий співробітник парку Петро Юрчук заявив, що, співставивши низку факторів, зафіксованих протягом 35 років, експерти дійшли висновку, що ситуацію спричинили кліматичні зміни. Передусім – температура повітря підвищилася за літньо-осінній період на два градуси. Також на 72,5 міліметри випадає менше опадів.

Припускають, що ще однією причиною може бути Хотиславський кар'єр у сусідній Білорусі, глибина якого – до 70 метрів, а розташований він усього за 50 кілометрів від парку. Саме кар'єр може забирати воду з українських озер. Проте наразі жодних науково підтверджених аргументів шкоди від цього немає.

Питання білоруського кар'єру повністю не вивчене. Я думаю, що однозначно це не впливає на зміління озер. Оскільки через відсутність опадів вода впала не лише у Шацьких озерах, а й в інших водоймах, зокрема і в ставках та річках на Волині. А кар’єр на все це точно впливати не може,
– висловив свою позицію з цього приводу Петро Юрчук.

Версію, що зміління Світязя спричинила масова вирубка лісу, зокрема у Волинській області, у парку також відкидають. Як зазначив Юрчук, жодних суцільних рубок на території немає, а рубають лише ті дерева, які повсихали.

Якщо ж площа озера продовжить зменшуватися, зникне багато місць нересту риби, вода буде прогріватися швидше, а курортний період на озері скоротиться. Світязь у цілому стане менш туристично привабливим і ризикує перетворитися на кілька не надто повноводних озер.

https://youtu.be/OqBA3j0yN6A

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все це брехня і маячня! Всі продажні керівники, особливо остання. Жодного слова, жодної версії про лохини Луценко,скільки глибочезних скважин наробили,які утворились нові озера для поливу ягідок. Працівники на плантаціях лохини гроші отримують без відомостей..
Відповісти
жодних суцільних рубок на території немає, а рубають лише ті дерева, які повсихали.Кажуть,в Піщі повсихали всі,до одного.
Відповісти
Майже кожного вечора з Шацька на Львів їде караван із 5 - 6 тентованих фур. Думаєте, що там лише сухостой?
Відповісти
Виразно проявився інтелектуальний рівень старшого НЕУКового співробітника, професійно-криворукої дирекції парку і спокусливої до озеленення місцевої влади. Взяв число Пі і помножив на око ! На підставі чого ти судиш про то, що впав рівень води у всіх водоймах області ? Ти що маєш матеріали їх обстежень ? А де висновки спеціалізованих установ про геологічні, гідрологічні, кліматичні дослідження, покажи схеми водоносних горизонтів . Де висновки Академії наук ? Ти чим міряв глибину Хотиславськго кар'єру, маєш висновки експертизи його проектної документації ? У Ратнівському районі ще ближче до кар'єру, але в озерах рівень води не впав. Так що екологічна катастрофа - то результат безгосподарської і злочинної діяльності на території Шацького парку ! А це вже тягне не тільки на адміністративну, але і на кримінальну відповідальність ! Так що, панове бездомні прокурори на Шацьких озерах, - до роботи !
Відповісти
Останні новини
У Шацькому природному парку пояснили, чому міліє Світязь
10 листопад, 2019, 22:24