Наталія Коцан: «Лесиному вишу потрібна децентралізація управлінської ланки та виведення його з тіньових схем»

Наталія Коцан: «Лесиному вишу потрібна децентралізація управлінської ланки та виведення його з тіньових схем»
Наталія Коцан, яка подала свою кандидатуру на вибори ректора Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, пропонує повернути рідному вишу попередню назву – Волинський.

На цьому вона наголосила у першому пункті своєї передвиборчої програми.

«Кожен з нас ідентифікує себе з малою Батьківщиною, і, як правило, ми пишаємось цим. Так само й університет, який носить ім’я видатної поетеси, нашої землячки Лесі Українки, регіонально ідентифікувався з Волинню. У 2012 році під впливом загальнонаціональної політики зради інтересів України президента Януковича та міністра Табачника ректор нашого університету також зрадив регіональні інтереси вишу, завуалювавши це процесами євроінтеграції. Разом з тим, окрім зміни назви з Волинського на Східноєвропейський, передбачався ще й перехід на викладання російською мовою, публікацію програм навчальних дисциплін російською мовою. Відомо, що за такий поступок, ректор отримав певні преференції від міністра освіти і науки Табачника у вигляді можливості вдруге очолити колектив нашого університету», – розповіла у коментарі кандидатка, завідувач кафедри міжнародних відносин і регіональних студій Наталія Коцан.

На думку професора та доктора географічних наук, термін «Східноєвропейський» з точки зору територіального розташування – поняття розмите і неточне. Тому в абітурієнтів не відбувається ідентифікація назви університету з Волинню. Тож, за словами Наталії Коцан, назріла необхідність повернення університету назви «Волинський».

Професорка при обранні на посаду ректора планує взятись за оптимізацію структури університету та посилити прозорість управління.



Також Наталія Коцан наголошує у своїй програмі на раціональному використанні бюджетних і позабюджетних коштів, прозорому формуванні штатного розпису та розширенні спектру надання послуг: від освітніх до оздоровчих, медичних, екскурсійних, дизайнерських, садівничих, мистецьких.

«Наш ВНЗ має основну мету – якісна освіта. Але в університету є всі передумови для надання безкоштовних та платних послуг не лише працівникам чи студентам університету, а й лучанам, жителям області чи гостям. До прикладу, в університеті функціонував санаторій-профілакторій, від якого залишилась непогана база. Тому доцільно було б відновити надання медичних, оздоровчих послуг, бальнеологічних та фізіотерапевтичних, адже виш має ліцензію на послуги такого характеру», – запевняє Наталія Коцан.

Крім того, університет має декілька музеїв: музей історії університету, геологічний, Музей Лесі Українки. Окрім цього у віданні СНУ є агробіостанція і ботанічний сад. Тож, за словами Наталії Коцан, з такою базою можна не тільки організувати екскурсії, а й екологічні стежини, проводити фестивалі, квести, заходи різноманітного характеру.



Також вона планує приділити особливу увагу впровадженню новітніх освітніх технологій та продовжити практику навчання іноземців і викладання англійською мовою.

«Це дозволить збільшити кількість іноземних студентів, які можуть навчатися як українською, так і виключно англійською мовою. І така практика у нас вже є. Скажімо, кафедра, яку я очолюю (кафедра міжнародних відносин), веде підготовку і бакалаврів і магістрів за освітньою програмою «Міжнародні відносини» виключно англійською мовою. Викладання введеться фахово, на високому рівні. Але доплата викладачам за використання англійської мови у викладанні є мізерною. І цю несправедливість (як і багато інших) майбутньому керівництву треба буде обов’язково розв’язати», – наголошує завідувач кафедри.

Окрім цього, за словами Наталії Коцан, також потрібно змінювати саму архітектуру післядипломної освіти: навчання впродовж життя, перекваліфікація, створення сертифікатних курсів та розширювати дистанційне і змішане навчання.

«Наш університет має досить якісний професорсько-викладацький склад, який може бути залучений не тільки до перепідготовки та підвищення кваліфікації окремих категорій спеціалістів, а й до викладання сертифікатних курсів, скажімо курсів з вивчення штучного інтелекту, програмування, навчання комп’ютерної грамотності і підвищення її рівня. І це не повний перелік тих освітніх послуг, які може отримати людина, яка вже має вищу освіту. Таке розширення спектру освітніх послуг навчально-наукового центру післядипломної освіти значно збільшить дохідну частину бюджету університету», – переконана Наталія Коцан.



За словами кандидатки, новому ректору потрібно буде покращити фінансову підтримку професорсько-викладацького складу, зокрема підтримку професорів-пенсіонерів.

«Досить важливим є питання пошуку можливості відшкодування коштів викладачам за публікації статей у виданнях, внесених до наукометричної бази «Scopus». Та й загалом необхідно покращити умови праці та відпочинку науково-педагогічного та обслуговуючого персоналу і власне - студентів. Та цього не вдасться зробити без подолання корупції, хабарництва та непрозорих механізмів управління університетом», – наголошує Наталія Коцан.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року у Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки відбудуться вибори нового ректора. Взяти участь зголосилось аж 7 кандидатів, які вже отримали погодження у Міністерстві освіти і науки України.

Наталія Несторівна Коцан володіє 28-річним досвідом роботи в сфері науково-педагогічної, викладацької та управлінської діяльності.

Професійна підготовка:

У 2006 р. захист в Київському національному університет імені Тараса Шевченка докторської дисертації на тему «Територіальна організація митної діяльності України» зі спеціальності 11.00.02 – економічна та соціальна географія.

У 1994 р. захист в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук на тему: «Територіальна організація лісопромислового комплексу Волинської області» зі спеціальності 11.00.02 – економічна та соціальна географія.

У 2007 р. призначена на посаду професора, завідувача кафедри міжнародних відносин і регіональних студій Волинського національного університету імені Лесі Українки (тепер Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.).

З 2008 р. очолила Інститут Польщі, який займався обміном наукових кадрів з Люблінським католицьким університетом м. Люблін, Державною вищою школою м. Хелм (Республіці Польща), організовував спецкурси лекцій для студентів факультету міжнародних відносин, мовно-країнознавчі практики, конференції тощо.

Є членом редколегій таких видань: Наукового вісника СНУ імені Лесі Українки: серії «Міжнародні відносини» та серії «Географічні науки»; Міжнародні відносини, суспільні комунікація та регіональні студії; Україна та Польща: минуле, сьогодення, перспективи; «Природа Західного Полісся та прилеглих територій», Nadbużański Kwartalnik (Республіка Польща);

Є членом вченої ради факультету міжнародних відносин Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Підготувала 6 кандидатів наук із спеціальності 11.00.02 економічна та соціальна географія.

Є членом спеціалізованої вченої ради 11.00.05 - біогеографія та географія ґрунтів; 11.00.11 - конструктивна географія і раціональне використання природних ресурсів, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки К 32.051.08 11.00.11 «Конструктивна географія і раціональне використання природних ресурсів».

Має досвід проведення акредитаційної експертизи. Зокрема була членом експертної комісії у Львівському національному університеті імені Івана Франка, Запорізькому національному університеті, Рівненському інституті слов'янознавства Київськогославістичного університету, Київському університеті імені Бориса Грінченка та Міжрегіональній академії управління персонолом м. Київ.

Була членом науково-методичної підкомісії зі спеціальності 055 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» МОН України з розробки стандартів вищої освіти наказ №375 від 6.04.2016 р.

Науковий та навчально-методичний здобуток: 173 роботи (у тому числі навчальний посібник, навчально-методичні комплекси та 7 монографій.

Почесні звання та нагороди:

• Переможець університетського конкурсу «Краща монографія» (2006).
• Відмінник освіти України (2006).
• Нагороджена Нагрудним знаком «Петро Могила» Міністерства освіти і науки України за розвиток вищої освіти (2008).
• Нагороджена Срібним нагрудним знаком Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (2013).
• Нагороджена Золотим нагрудним знаком Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (2015).
• Нагороджена Нагрудним знаком «За наукові та освітні досягнення» Міністерством освіти і науки України (2015).
• Нагороджена Золотим дипломом фонду «Партнерство і співпраця» при Почесному консулі України в Хелмі (2016).
Донька відомого громадського діяча, науковця Нестора Володимировича Бурчака, який 30 років тому був ректором цього ж ВНЗ. Екс-дружина Ігоря Коцана, який був ректором університету з 2005 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодчина, Наталія!!! Перед вами, відвідувачі сайту, красива,розумна,мудра жінка, бо в Нестора Бурчака не могло бути інших дітей. Оце послужний список!!! А який він в екс-чоловіка? За що він буде боротись? За дружбу з сумнівними "авторитетами"? За бізнес в університеті? За корупцію і хабарництво? Цікаво буде побачити його програму по відродженню вузу, який він опустив на дно помийної ями. Чи буде продовжувати тягати колишню дружину по судах і ділити бюстгальтери? Наталія Бурчак-Коцан - наш ректор!!! А хто проголосує за бізнесмена-ректора, той буде мати великий гріх до сьомого коліна.
Відповісти
Наталія Несторівна - високоосвічена жінка, а дисертаціями коцана можна тільки мух ганяти або класти їх під гарячу сковорідку, аби не змарнувати кухонні меблі. Це - не рахуючи інших його "заслуг", які відому області у усій Україні. Панове журналісти, шановні колеги, якщо ви при здоровому глузді, адекватно мислите, цінуєте освіту, нашу молодь і її майбутнє, підтримайте Наталію.
Відповісти
А де вона була раніше?? Тут оп і культ лічності давай розвінчувати, назви міняти, чого не зупинила і не казала правду раніше??
А що, крім доньки Бурчака інших доньок ні в кого немає розумних?
Яка це гниль, ваші підлизування.
Відповісти
А хто заважає "іншим донькам" висувати свою кандидатуру? Де вони, ці доньки? А-ов! Назвіть їх, погукайте. Пошукайте навіть серед тих, які написали дисертації на теми "Чому у миші хвостик шилом?". Чи, як казав покійний Борис Клімчук, "Вліяніє лунного свєта на тєлєграфніє стовпи". А хто казав правду раніше, якщо кожен боїться за свою шкуру? А Наталія Бурчак завжди була не поза увагою. Чи, швидше за усе, під "сірком" виступає сам напомаджений, зафарбований в каштанові кольори Коцан? Цей "просвітник" явно втомився від своєї багаторічної місії "світоча розуму". Його якості, на жаль, залишились незмінними: прихильність до себе, користолюбство і зажерливість. Людям відомо, коли, з чиєю допомогою Коцана задув політичний вітер в крісло ректора. Довго затримався. Випадкова людина в освіті, як і багато кого і чого випадкового в нашій нещасній Україні. Так, що, "сірко", сидіть тихо зі своїми людоїдськими концепціями і сопіть в три дірки. Чекайте результату, який може вас засмутити.
Відповісти
Розвалила сімю і тепер хоче університет розвалити
Відповісти
Супер! Адмін не пропускає мої коментарі :)
Відповісти
Прізвище таке як і в ректора який тоже балатується )))))) Совпадєніє?
Відповісти
Останні новини
Наталія Коцан: «Лесиному вишу потрібна децентралізація управлінської ланки та виведення його з тіньових схем»
12 листопад, 2019, 11:17