Вхідна арка з колонами: Театральний майдан у Луцьку понад пів століття тому. РЕТРОФОТО

Вхідна арка з колонами: Театральний майдан у Луцьку понад пів століття тому. РЕТРОФОТО
Волинська дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко опублікувала ретрофото, на якому зображено вхід до парку, який був на Театральному майдані у Луцьку до 1970-х років. Тепер на цьому місці розташований музично-драматичний театр.

Світлину вона розмістила на своїй сторінці у Facebook.

"Вхід до парку, який був на Театральному майдані в Луцьку. З статті дослідника історії Луцька Олександра Котиса дізналась, що парк з'явився в 1908 році. Із 1913 р. деякі міщани мали в саду іменні дерева, самостійно за ними доглядаючи", - йдеться у дописі.

Як зазначає Тетяна Яцечко-Бладенко, з 1913 року вхід у цей парк був платний - 5 копійок з людини або 1 рубль за сезонний квиток на сім'ю. Через пів століття у 1970-му на місці парку вирішили збудувати театр.

"На фото - центральний вхід до парку в 1960-ті. Цю вхідну арку з колонами знищили у сімдесятих. Вона стояла перед теперішнім пам'ятником Лесі Українці, який відкрили 19 серпня 1977 року", - підрезюмувала дослідниця.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Таким я памятаю Луцьк. Площі не існувало, була пряма вулиця Радянська. Мимо цих колон ходили автобуси. Я користувався міським автобусом "Вокзал - школа №14". Називали "Вокзал - базар", бо перша школа №14 була на Гнідаві біля барахолки. Після будівництва нової школи в ній розмістили збірний пункт обласного військового комісаріату. Огорожа Свято-Троїцького собору була пересунута ближче до собору на метрів пять. Могили теж були перенесені глибше.Водночас будували театр і девятиповерховий будинок, який незабаром просів і у фундамент закачали кілька сотень тонн бетону. А на місці готелю "Україна" і будівлі обласної ментярні стояли 5-6 простих хат...
Відповісти
Так бездарно все у нас робиться.Миповинні берегти кожен каміньчик з минулого, а ми руйнуємо.Ви хоча б уявляєте яке це було б місце з 100 літньою історією? Тепер тут гола площа з протягами і корито від фонтану.Жаль...
Відповісти
Останні новини
Вхідна арка з колонами: Театральний майдан у Луцьку понад пів століття тому. РЕТРОФОТО
02 лютий, 2020, 16:05