Волиняни підкорили найвищу гору Північної Америки – Мак-Кінлі. ФОТО

Волиняни підкорили найвищу гору Північної Америки – Мак-Кінлі. ФОТО
Експедиція з восьми українців підкорила найвищу гору Північної Америки Мак-Кінлі, що на Алясці.

Серед учасників експедиції двоє волинян – альпіністи Олександр Оришко та Ігор Случик. Загалом у команді семеро чоловіків та одна жінка. Усі члени експедиції повернулися з маршруту цілими на неушкодженими, розповів Олександр Оришко.

Нагадаємо, що експедиція почалася 22 травня. В Україну альпіністи повинні прилетіти 9 червня. Команда піднялася на вершину висотою 6194 метри на 10 день, а спуск зайняв 3 дні.

«Пройшли близько 40 кілометрів. Це маршрут Вест Баттрес. Почали підніматися з висоти 2200 метрів. Нас туди закинули літаком з селища Талкітна. 120 кілометрів ми летіли на 4-місних літаках», - розповів Оришко.

Спортсмен каже, що п’ять років тому піднімався на гору у межах експедиції «Прапор України на найвищих континентах світу».

«Це дуже складна гора. Тут важко переносити висоту, бо гора знаходиться дуже близько до Північного кола. Висоту і погодні умови цієї гори порівнюють з умовами на горі Еверест. Образно кажучи, до цієї гори потрібно додати 1000-1500 метрів висоти через складність підйому», - ділиться враженнями Оришко.

Кожен з альпіністів мав спорядження вагою близько 50 кілограмів, в тому числі кожен учасник мав сани. Олександр Оришко пояснює, що брали провізії і спорядження для 18-21 дня, оскільки через непогоду експедиції часом затягуються у часі.

«Нам пощастило з погодою. Перед нами групи сиділи на одному місці у базовому таборі 16 днів. Не було погоди. А у нас було все ідеально. Лише два дні у кінці експедиції ми чекали літака через непогоду. А загалом увесь період було сонячно, безвітряно. Температура була не нижче 38 градусів», - згадує альпініст.

Зауважимо, що температура на горі може опускатися до 60 градусів нижче нуля.

Спортсмени з Волині на базовому таборі на висоті 5300 метрів заспівали гімн Волині та України. Наступною висотою, яку би хотів підкорити Олександр Оришко є гора Аконкаагуа, що у Південній Америці. Її висота – 6962 метри.

Спонсорами сходження стали торгово-розважальний центр «ПортCity», а також магазин туристичного спорядження «Альпініст».

Фотографії Олександра Оришка.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
величезний респект!)
Відповісти
Молодчинки!!!
Відповісти
Саша, я вами горжусь!
Відповісти
Молодцi!!!
I ВлиньPost респект за гарну новину.
Відповісти
Вот это ЛЮДИ!!!!
Відповісти
Останні новини
Волиняни підкорили найвищу гору Північної Америки – Мак-Кінлі. ФОТО
07 червень, 2013, 13:19