Волинський чиновник на 10 днів «переїхав» у США

Волинський чиновник на 10 днів «переїхав» у США
Секретар Володимир-Волинської міської ради, заступник міського голови Олег Свідерський 10 днів пробув у США, де знаймовився з місцевим самоврядуванням.

"Вашингтон здивував мене тим, що він увесь з бетону і скла, там дуже багато музеїв, державних установ, але мінімум населення. По прильоту в США наша група з України (близько 40 чоловік) була роз’єднана, по декілька чоловік розвезли по різних штатах. Ми зустрічалися з конгресменами, сенаторами, із представниками політичних партій, громадських організацій, приймаючих міст, міст-партнерів, з керівниками округу та штату. Крім того, у столиці брали участь в орієнтаційних семінарах, де нам розповідали про державний устрій у Сполучених Штатах, була екскурсія автобусом по місту", - цитує його Місто Вечірнє.

З його слів, місто Вашингтон не належить до жодного штату, це окремий округ.

"Після дводенного перебування у столиці США наша група переїхала до міста Шарлот, штат Північна Кароліна, населення якого складає близько півтора мільйона. Воно є другим, після Нью-Йорка, банківським фінансовим центром. Дуже великий тут за потужністю міжнародний аеропорт. Місто колись було засноване німецькою королевою Шарлоттою, через те, напевно, тут зараз чимало підприємств з німецьким капіталом. Центр міста – офісні та торгівельні приміщення, а жителі стараються поселитися на його окраїнах у власних будиночках, подалі від центру. Зараз тут міська влада різними способами намагається переманити людей для проживання у центр Шарлота, бо дуже завантажені транспортом дороги, по яких добираються американці до своїх робочих місць", - розповів Свідерський.

"Що характерно для американських міських рад? Їхня структура, будова, штат можуть різнитися від іншого міста і штату, в якому знаходяться. Є, наприклад, такі міста як Чикаго, Даллас, Нью-Йорк, де міська рада наділена всіма повноваженнями, у Шарлоті зокрема такі повноваження обмежені. На 700-тисячне місто тут лише 11 депутатів. Мера обирають усім містом на термін два роки, але багато американців, з якими ми зустрічалися, казали, що то замалий строк і досить незручно для Шарлота. Міська рада в такому випадку не налаштована на довшу у часі роботу", - продовжує чиновник.

Свідерський стверджує, що в американських містах мер виконує тільки представницькі функції: представляє місто у зовнішньоекономічних відносинах, у міжнародному співробітництві.

"І все. Господарством міста він не керує. Для цього є менеджер, кандидатура якого подається на затвердження міській раді мером. Питання медицини і освіти не відносяться до повноважень мера. Це повноваження штату. До сфери відповідальності міської ради відноситься і департамент поліції, пожежної частини. У місті Шарлот декілька вулиць об’єднуються під загальною назвою "Віліч" - село. На всі ці будинки є один басейн, дитячий майданчик. Щокварталу вони сплачують 300 доларів на утримання цієї території. Будинки там без систем опалення, дуже тонкі стіни, бо в штаті Північна Кароліна досить тепло. Але старі будинки переважно з каменю або цегли. Загорож майже немає. Там дуже рідко випадає сніг, але якщо й випаде, то це паралізує все місто: не працюють школи, державні установи, всі підприємства закриваються, рух призупиняється, бо американці бояться їздити по снігу", - каже посадовець.

Під час візиту в США чиновник жив в американській сім'ї, щоб побачити країну зсередини.

"Я проживав у молодій сім’ї Денні і Крісті Міллер. Чоловік – підприємець, обслуговує кисневі установки в лікарнях, яких налічується у місті п’ять. Дружина працює у нього, тому у неї тільки частково завантажений день, вона більше часу приділяє дочці, яку возить у школу (тут спеціальний пропускний режим) і на заняття у різноманітних секціях. Дівчинка танцює, займається аеробікою, плаває, грає на барабанах, на піаніно, малює, грає в теніс та гольф. У дітей у США дуже великі права. Якщо ви вдарили дитину чи образили і про це почули сусіди, вони обов’язково подзвонять у поліцію. Поскаржитися на батьків можуть і самі діти, їм постійно роздають листівки, на яких знаходяться номери телефонів, куди потрібно дзвонити", - повідав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пропоную тепер на Волині зробити Вашингтон. Інакше не бачу практичного застосування після відвідин столиці США. Так, погулянка.
Відповісти
Викинуті державні гроші на вітер. Прогулянка і відпочинок хрещеника міського голови Саганюка.Ось і все.
Відповісти
Шановні, такі поїздки не перші і ще, дай Боже будуть! Посадовці муніципалітетів, які бажають долучитись до обміну досвідом виносять з таких поїздок багато користі. Адже це не лише подорож, відпочинок, але й потрібні зустрічі, практичні заняття та інше. Варто додати, що це була ініціатива Асоціації міст України - найбільшого об"єднання органів місцевого самоврядування в Україні. І ще - не витрачено жодної копійки з державного бюджету.
Відповісти
Останні новини
Волинський чиновник на 10 днів «переїхав» у США
20 червень, 2013, 10:06