Топ-10 шахрайських схем

Топ-10 шахрайських схем
В Україні склали рейтинг найпоширеніших схем обману, на які «купуються» українці.

Шахраї користуються розпачем людей і їхнім прагненням заробити будь-яким чином, ‒ пише Сегодня.

Тож, перше місце посіли афери з авто: «Прощавай, автомобіль». Так звані автопідстави ‒ схеми, в яких людина може не лише втратити гроші, а й постраждати сама. У ній беруть участь як мінімум дві людини, але можуть брати і десять. Схема така: коли шахраї вибрали можливу жертву, перебуваючи в автомобілі із заздалегідь підготовленими подряпинами і вм'ятинами, вони акуратно підрізають, або різко гальмують перед жертвою, провокуючи ДТП. Після зіткнення шахраї виставляють себе постраждалими, погрожують жертві і намагаються змусити її прямо на місці заплатити гроші за завдані збитки.

Друге місце ‒ в он-лайн шахрайства. Дуже активно розвивається напрямок сучасного шахрайства ‒ афери в мережі. Один із основних способів обману ‒ так звані «чарівні гаманці». Через спам, повідомлення на форумі, коментарях в блозі, соціальну мережу людина дізнається про їхнє існування. Ви нібито відправляєте певну суму грошей, а натомість отримуєте суму більшу від тієї, яку відправляли, наприклад, удвічі. Після того як переказ здійсниться, можливі два варіанти розвитку подій: або гроші йдуть назавжди, і ви, звичайно ж, нічого не отримуєте, або приходить «приманка», тобто, нібито збільшена сума. У другому випадку шахрай робить розрахунок на те, що на радощах людина зважиться повторити експеримент і відправить ще більшу суму грошей, які точно вже не повернуться.

На третій сходинці ‒ вклади в акції. Класична фінансова піраміда передбачає залучення від сотні до декількох тисяч «вкладників», кожен з яких вносить невелику суму грошей. Обіцяні гігантські дивіденди виплачуються за рахунок новоприбулих жертв. Насторожити потенційних вкладників мають, в першу чергу, відсотки ‒ у фінансових пірамідах вони невиправдано великі.

Далі ‒ недорога нерухомість. Способів «розводу» в секторі нерухомості достатньо. Особливо популярна у містах-мільйонниках махінація, повʼязана з орендою квартир. У процесі пошуку житла орендарі часто стикаються з оголошеннями, в яких, наприклад, місячна вартість оренди житла може бути помітно нижчою, ніж у середньому на ринку. Господар йде на всі умови мешканців і підписує з ними договір ‒ за підробленими документами або взагалі без них, просить передоплату і віддає ключі. Але вʼїхати орендарів з якихось причин просить через день-два. У підсумку, приїхавши з речами в нову квартиру, мешканці виявляють, що вона взагалі не здається чи була здана декілька разів.

Замикає пʼятірку афера з безплатною роботою. Махінації на ринку праці також процвітають. Особливо небезпечною є робота в інтернеті. Наприклад, аферисти вішають у мережі оголошення про те, що їм потрібні складачі текстів. Люди, які зацікавилися вакансією, заповнюють надіслані їм анкети, отримують привабливу пропозицію з однією умовою ‒ перевести замовнику за допомогою електронних платіжних систем символічну суму, нібито як гарантію, що працівник виконає замовлення. Природно, ні роботи, ні грошей назад він не отримує. Діє така схема не тільки в мережі. Видавнича фірма за допомогою газети запрошує кілька десятків операторів набору на співбесіду і як випробовування пропонує набрати фрагмент тексту. У результаті виявляється, що жоден з претендентів не підходить, а видавець отримує безплатно виконану роботу.

Шосте місце посідає схема з сектами. Секта ‒ це можливість втекти від реальності для одних і надійний спосіб заробітку для інших. Головною її відмінністю від релігійних організацій є не зміст віровчень, а способи залучення і потім утримання своїх адептів. Потрапивши туди, вирватися на свободу практично неможливо. Людина віддає секті не тільки свій вільний час, а й майно.

На сьомому ‒ телефонні аферисти. Одна з найшкідливіших схем обману ‒ платні номери. Наприклад, на сайті з продажу автомобілів публікується дуже вигідне оголошення, під ним ‒ контакт. Зателефонувавши за ним, людина виявляє, що з рахунку зняло певну сума. Набагато гірше, коли аферисти грають на довірі: людям дзвонять на мобільний або домашній телефон і кажуть, що їхні близькі потрапили в біду, наприклад, затримані міліцією і допомогти їм можна, заплативши гроші.

Небезпечна валюта посіла восьму сходинку. Люди все ж таки звертаються до «міняйл». Не завжди такі операції ‒ шахрайство. Але випадків, коли жертві повертають фальшиві купюри або не всі гроші, достатньо. Причому людина розуміє, що її обдурили тільки тоді, коли аферист уже зник.

На передостанньому місці ‒ афери з листами. Ще один варіант шахрайства в інтернеті ‒ листи, зміст яких зводиться до однієї фрази: «Вітаємо, ви виграли!» На електронну пошту приходить повідомлення про виграш у межах рекламної акції ‒ товар високої якості за дивно низькою ціною. Лист, швидше за все, підписаний великою компанією, тому все виглядає досить правдоподібно. По телефону, зазначеному в листі, людина звʼязується з представником компанії, який пропонує клієнту оплатити товар і пересилку, щоб отримати приз. Підсумок очевидний. Подібні листи можуть потрапити і в звичайну поштову скриньку. У такому випадку головна мішень аферистів ‒ пенсіонери.

І замикають топ маги, екстрасенси, цілителі, ворожки. Всі вони фактично працюють незаконно: в Україні з 62 тисяч людей, що заробляють нібито надприродними здібностями, тільки 500 мають хоч якусь ліцензію. Набір послуг і схема «обслуговування» у них одна й та ж. У результаті всіляких магічних дій неодмінно зʼясовується, що на клієнта наслали «порчу» або прокляття, які потрібно зняти в найкоротші терміни. Зрозуміло, під силу це тільки магу, та й процедура неймовірно складна, тому за неї доведеться викласти кругленьку суму.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чудова стаття) тепер знаю чим зайнятись :)
Відповісти