Студентка з Волині написала Калетніку лист на захист ЗНО

Студентка з Волині написала Калетніку лист на захист ЗНО
Громадський рух «Відсіч» поширює у Києві біля Верховної Ради листівки «Проти деградації освіти». Зміст листівки – відкрите звернення Юлії Пасік (на фото), студентки Київського національного університету харчових технологій, яка родом з волинського села Велика Глуша.

Про це повідомляє парламентський кореспондент Наталка Пахайчук.

Громадянський руху «Відсіч» проводить кампанію на захист зовнішнього незалежного оцінювання, розпочату у відповідь на реєстрацію депутатами Григорієм та Ігорем Калетниками законопроекту про внесення змін до діючого закону «Про вищу освіту». Документ, розроблений представниками Партії регіонів і Компартії, передбачає нівеляцію ЗНО та запровадження вступних іспитів, що призведе до повернення корупції та хабарництва при вступі до вищих навчальних закладів.

Аналогічні ініціативи щодо запровадження вступних іспитів містяться і в іншому законопроекті Ківалова-Калетника-Сороки – № 1187 «Про вищу освіту», який всіляко підтримує міністр освіти Дмитро Табачник.

Починаючи з 3 червня, під пунктами здачі ЗНО у різних регіонах України активісти поширюють серед абітурієнтів та їхніх батьків інформаційні листівки з повідомленням про наміри влади запровадити непрозору та корупційну систему вступу до вищих навчальних закладів.

Лист Юлії Пасік, студентки з волинського села Велика Глуша:

Шановний пане Калетнік!
Я – студентка Київського національного університету харчових технологій. Звертаюся до Вас як до співавтора законопроекту «Про вищу освіту» та змін до чинного закону, де Ви з колегами по Партії регіонів та власним сином-комуністом прагнете знівелювати роль зовнішнього незалежного оцінювання. І пропоную довести не словом, а тестом своє моральне право на такі зміни.
Мене звати Юлія Пасік. Походжу з далекого волинського села Велика Глуша. Набравши під час ЗНО високі бали (197 з профільного предмету – біології), тепер маю змогу вчитися в улюбленому університеті. Бо саме ЗНО забезпечило мені можливість стати студенткою не за гроші, а завдяки своїм знанням! Раніше, коли при вступі треба було складати іспити, ніхто з моїх односельців до Києва пробитися не міг через корупцію. Я стала першою. А далі мій шлях повторили інші мої земляки. І ці факти є демонстрацією переваги нелюбого Вашій родині ЗНО над іспитами, які Ви прагнете повернути.
Нівеляція ЗНО поверне стару корупційну систему вступу, коли важать не знання, а гаманець батьків. За такої системи сила-силенна здібних вступників з незаможних родин буде приречена навчатися абиде, або й взагалі втратить змогу отримати вищу освіту.
Напевно, Ви з сином не стикалися з такими бідами простого люду, тому вони Вас не хвилюють. Боюся, Вам навряд чи колись доводилося радіти з ЧЕСНОЇ перемоги, отриманої завдяки власним знанням, відчувати смак ЗАСЛУЖЕНОГО успіху! Особливо, коли дивлюсь, як депутати з Вашої родини пишуть свої прізвища. Ви пишете як Калетнік, Ваш син – Калєтнік, і лише племінниця, яка єдина з Вашої родини не виступає проти ЗНО, дотримується правил правопису – Калетник. То може десь недовчилися?
Чи не тому Вам так муляє ЗНО, що для Вас воно заскладне? Пропоную Вам, перш ніж боротися з ЗНО, спробувати разом з сином самим скласти незалежне тестування, щоб мати бодай якесь моральне право «пакращувати» систему вищої освіти для тих, хто це ЗНО успішно проходить.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта, ЗНО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 65
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Юлічка, ти умнічка.
Відповісти
+багато!
Відповісти
Така продажна ця “Відсіч”! Я розумію, що їм заплатили, їх вже давно називають хлопцями і дівчатами по виклику. Розкажу як мешканка Вінниці що вони нам наробили. Позаклеювали під’їзді, понакидали цієї бумаги по всьому місту, люди зовсім це не читали, але намусорили скільки. Це викликало неабиякий гнів мешканців Вінниці. Мені вдалось бути свідком, коли вони розклеювали листівки, я запитала їх що вони знають про законопроект про освіту і знаєте, що вони мені сказали, що їм заплатили за розклеювання листівок і їхнє завдання на сьогодні цитую “мочити” Калетніка. Їм дають завдання, а вони його виконують. Сьогодні Калетнік, завтра — хтось інший. Ще й мене припрашували, щоб їм допомогти розклеїти і запитували чи нема у мене знайомих у районах 18 округу, у якому балотувався Калетнік. Пропонували, що заплатять, якщо знайду групу людей, які розклеють там. Ось вам вся правда про представників руху “Відсіч”. Продажні хлопці і дівчата. Я вам раджу краще почитати законопроект, бо я як студентка цілком підтримую законопроект 1187. Він найбільш прогресивний
Відповісти
Помаранчеві! Руки геть від освіти! Ви вже "оспівувані" дванадцятирічний термін навчання в школі, а в кінці самі не знали, що з цим роботи.
Відповісти
Говорила, говорю і буду говорити – ЗНО не достатньо досконала система визначення рівня освіченості! Адже, як усім відомо, дане тестування проходить у тестовій формі, а колиє готові відповіді, то звісно ж є велика ймовірність вгадати, що більшість студентів і робили.
Відповісти
Може раніше хтось і платив за вступ, але не всі, навіть якщо не вступив в один заклад в тебе є можливість вступити в інший, а зараз якщо ти нездав тести, не отримав сертифікат, то залишаєшся на наступний рік і всі шанси на подольше навчання залишають в далеких планах, або ти береш велику суму коштів і купуєш сертифікат, тому що рік втричати нехочеться (особисто знаю багато таких випадків). І ви студенти захищаєте ЗНО - Це повне безглузддя.
Відповісти
Раніше тебе оцінювали за твій труд, який здобувався роками плідної праці, а тепер можна в кінці 11 класу повчити місяць тести, і потом тільки понадіятись на вдачу - це що якись новий стимул до навчання. Я взагалі проти ЗНО, і за те щоб вернули старі часи, тобто вступні іспити.
Відповісти
Я також за те, щоб вернути втупні іспити, не їздити за три дев’ять земель за для сдачі тестів.
Купити готові тести теж можна. Це - корупція у чистому вигляді.
Відповісти
Я теж здавала ЗНО і нічого хорошого та позитивного не можу скзати про дану систему. Перша проблема - це як добратися до місця здачі ЗНО, там ні з ким не можна розмовляти, ходить міліція - це більше уваги забирає ніж зосередженість на тестах. Також виникає питання хто складав дані тести, адже у них досить багато помилок, через які страждають вступники. Недоліків ще є досить багато, тому нинішню систему освіти обов'язково потрібно змінити.
Відповісти
Якщо, щось і деградує освіту, то це нинішній метод оцінювання знань. Я вважаю, що іспити потрібні, вони більш оптимально показують рівень знань! Тому я цілком підтримую законопроект №1187!
Відповісти
Ми здавали і ЗНО і писали потім творчий конкурс. Так ось донька хоч і добре написала ЗНО. а як приїхали вступати у всіх по 197-195 балів, ми вже і надію втратили. але творчий конкус написали на 190 балів, а ті з віддмінними тестами навіт 120 балів не набрали. от вам і ЗНО.
Відповісти
Це говорить про те, що за творчий конкурс можна заплатити, як це зробили ви і як це робили раніше за вступні іспити в університети.
Відповісти
до речі, нам пропонували купити тести за 600у.е. під школою де діти здавали ЗНО, а діти казали. всім списувати дозволили. Так вчителі пожаліли дітей, тільки попередили щоб не всі відповіді правильні, аби без підозр.
Відповісти
Ти брехун.
Хто пропонував, коли, під якою школою?
Списувати ніхто не дозволяє, там усе дуже строго.
Відповісти
Нічого в нашому житті немає досконалого і це стосується ЗНО!!! Тому, достатньо вже говорити, що ЗНО – ефективна система оцінювання знань!!! Треба прийняти нормальний Законопроект про вищу освіту і йти далі!
Відповісти
Я за те, щоб діти здавали іспити як раніше. поки ще не пізно освіту змінювати потрібно негайно, взявши за основу законопроект 1187.
Відповісти
Ку-ку Калетники
Відповісти
Переконана,що ЗНО не дає можливості показати свій рівень знань.Тому доречніше проводити вступні іспити де абітурієнт зможе показати свій рівень знань набутих в школі.
Відповісти
Вітаю вчителів далекого волинського села Велика Глуша, які дають своїм учням високий рівень знань з базових предметів. Саме це випускникам допомагає стати студентами престижних ВУЗів. Добре було б, якби самі учні це оцінили і поставили перед ВР питання про підвищення зарплати вчителям (особливо, далеких сільських шкіл!). Сумніваюся, правда, що на даний час з Великої Глуші ніхто не став учителем, інженером чи лікарем, отримавши вищу освіту.
Відповісти
Якщо в нашій країні середня освіта безкоштовна, проведення вступних іспитів у ВУЗах дотепер були безкоштовними, то чому учні тепер повинні за власні кошти купувати комплекти завдань до ЗНО?
Відповісти
ти брешеш, платити треба тільки за пробне ЗНО. а воно добровільне.
Відповісти
Молодець, шановна Юліє Пасік! Ваші амбітні плани здійснилися: Ви стали студенткою одного з ВУЗів найдорожчого міста України, адже усім відомо, що проживання і харчування у столиці вимагає великих витрат. І тут таки має значення товщина гаманця батьків студента! Вісім років тому я усвідомлено обрала інститут найближчого обласного центру, бо вважаю, що викладачі периферійних вишів не менш освічені й досвідчені. А щодо себе, то завжди послуговуюся словами Омара Хайяма: «Хто від життя навчитися не може, тому ніякий вчитель не поможе». Упевнена, що Вам, Юліє, не страшні ні ЗНО, ні будь-які інші випробування з перевірки Ваших знань.
Відповісти
А з приводу Ваших слів, цитую: «Напевно, Ви з сином не стикалися з такими бідами простого люду, тому вони Вас не хвилюють. Боюся, Вам навряд чи колись доводилося радіти з ЧЕСНОЇ перемоги, отриманої завдяки власним знанням, відчувати смак ЗАСЛУЖЕНОГО успіху! Особливо, коли дивлюсь, як депутати з Вашої родини пишуть свої прізвища. Ви пишете як Калетнік, Ваш син – Калєтнік, і лише племінниця, яка єдина з Вашої родини не виступає проти ЗНО, дотримується правил правопису – Калетник. То може десь недовчилися? Чи не тому Вам так муляє ЗНО, що для Вас воно заскладне? Пропоную Вам, перш ніж боротися з ЗНО, спробувати разом з сином самим скласти незалежне тестування, щоб мати бодай якесь моральне право «пакращувати» систему вищої освіти для тих, хто це ЗНО успішно проходить.», - взагалі коментувати відмовляюсь, адже будь-яка вихована людина не дозволить собі таких висловів і такої неповаги. Це показує, у першу чергу, рівень Вашого виховання. У такому випадку просто хочеться запитати Вас: «А чи є у Вас моральне право оцінювати успіхи і здобутки зовсім не знайомої Вам людини у такій формі?» Хто Ви така? Ви спочатку досягніть успіхів тих людей, яких так критикуєте.
Відповісти
Якщо Ви така противниця іспитів, то у мене до Вас питання: «Під час навчання в університеті Ви не здавали іспити? Чи за всі здані Вами іспити Ви платили?».
Відповісти
Шановна пані Юліє, якщо Ви отримали такі гарні бали з тестування, то хіба не розумієте, що його пишуть так, як вказано в офіційному документі, який засвідчує особу громадянина України – паспорті. Як Вам відомо такий документ видають у державній установі і кожен сам собі видати його не міже. Тому з приводу розбіжностей у прізвищах Вам потрібно звертатись до установи, яка видавала паспорт. Напевно, тут не довчились і ті, хто видавав паспорт і Ви шановна.
Відповісти
Шановна пані Юліє, виходячи з Ваших результатів тестування, Ви дуже освічена та чи не могли б Ви навести норми у згаданих Вами законопроекті «Про вищу освіту» № 1187 від 28.12.2012 р. та Проекті Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо створення умов для підвищення ефективності діяльності вищих навчальних закладів) № 2060а від 18.05.2013 р., які передбачають відміну чи нівеляцію ролі зовнішнього незалежного оцінювання???
Якщо Ви не знайдете таких норм, то Ви побачете правду, адже всі бажаючі можуть здати ЗНО без жодних перешкод і ніхто їм у цьому праві не відмовить.
Таким чином, Ви 6 раз помилились при написанні свого звернення, згадавши, що роль ЗНО прагнуть знівелювати, відмінити чи з ним хтось бореться.
Я Вам раджу не підписуватись під чужими думками, а читати зміст законопроектів та мати власну думку.
Відповісти
Не хотять мислити, не хотять готуватися до вступних іспитів.
А тести теж добре вміють купувати.
Через іспити діти будуть будуть мислити, а не автоматично завчати відповіді.
Відповісти
Не хотять мислити, не хотять готуватися до ЗНО.
А іспити теж добре вміють купуватию
Через ЗНО діти будуть мислити, а не платити гроші за поступання)))
Відповісти
Я взагалі не прихильниця ЗНО, в йому багато недоліків, і одним з основних є те, що без паспорту абітурієнта не допустять до здачі ЗНО і він втратить цілий рік. А якщо у нього є копія документа, а сам документ на переоформленні. Хіба це нормально? Та сьогодні навіть кредит можна отримати по копії паспорта. Тоді для кого і для чого створені такі норми для здачі тестування?!
Відповісти
понабігало гнид і доказують тут, що чорне - біле, а біле - чорне)))
ЗНО - єдиний чесний спосіб визначити, хто в школі справді вчився, а не купляв собі оцінки і золоті медал! ЗНО - безкоштовне, платити треба лише за пробне тестування, а воно добровільне. Завдання ЗНО тримаються в секреті. Хто стверджує, що тести можна купити - бігом і прокуратуру писати заяви, бо інакше це все - пустопорожні балачки. Екзамени у вузах - це просто заробляння грошей на абітурієнтах, тобто не розум, а гроші вирішують.
І найкращий доказ правоти Юлії - це всі оті троллі, що сюди понабігали гадити в коментах.
Відповісти
Шановні, зараз за все можна заплатити! Як і за ЗНО так і за вступні іспити! Мова йдеться про те, де краще можна проявити і показати свої знання! На ЗНО повноціно проявити їх неможливо! Чому? Та лишень тому що є певна кількість тестів, яких ти або знаєш або ні. Ні тобі фантазії проявити, ні до кмітливість...
У кожного із варіантів ( іспити чи ЗНО) є свої недоліки: комусь легше спілкуватися із людьми, а комусь - з папірцем і ручкою.
А гроші заробляють відкрито усюди! І за ЗНО "гребуть" як хто може.

Відповісти
факти в студію, що за ЗНО "гребуть". ЗНО поки що єдине, за що не гребуть, на відміну від екзаменів, оцінок в атестати і золотих/срібних медалей.
Відповісти
Те, що ЗНО, навколо якого стільки галасу та яке так захищають, викоренило корупцію - лише гарна байка. А байки тільки тоді живучі, коли потрібні тим, хто їх розповідає.
Відповісти
Для чого і для кого потрібне тестування, якщо в дитини відсутній паспорт по вагомій причині (на переоформленні чи у військоматі), і його при наявності копії паспорта завіреної нотаріально. не допускали до здачі ЗНО, і при цьому дитина втрачала цілий рік, до наступної здачі ЗНО.
Відповісти
ЗНО це - утопія, яка нідочого хорошого не призведе. А що до "ВІДСІЧі", то уже всім відомо, що ці люди працюють за гроші, а не за властні переконання!
Відповісти
ЗНО в Україні - теж зручний метод для корупції. Юля ж під час вступу не знала, скільки балів мали інші абітурієнти, адже це конфеденційна інформація кожного. Де факт, що хтось з такою ж кількістю балів не пройшов, бо йому повідомили, що у інших по 198 – 200 балів. Піди перевір, у кого скільки балів. А навчатися залишаться ті, хто набрав, наприклад, 160 балів, але домовився з ким треба...
Відповісти
Шановна Юліє!
Я можу щиро порадіти за тебе як за студентку, яка єдина зі свого села таки навчається у столичному вищому навчальному закладі.
Та водночас мені дуже прикро, що тільки ти єдина студентка Київського вищого навчального закладу, адже серед твоїх земляків є достойні та розумні випускники, як і серед інших сотень тисяч випускників сільської місцевості України, які просто загубилися у вирії вимог зовнішнього незалежного оцінювання.

Відповісти
Юля, дитинко, Калетніки - із простої сільської родини, як і ти. Григорій Калетнік пішки ходив до школи за кілька кілометрів щодня і вчився на відмінно. Це приклад, коли людина від простого сільського хлопчика пройшов шлях до знаного науковця, талановитого ректора та політичного діяча. І всього у житті досягав сам. Не слухай, Юля, заангажованих дорослих дядьків та тіток, які, вас, молодь, використовують як зброю у своїх брудних політичних іграх. Пробивай собі у житті гідний шлях,як то робить завжди Григорій Калетнік. І ще- порада: ніколи не ображай старших за віком людей.Будь коректною. Це прикрашає дівчину.
Відповісти
Законопроект ККС стверджує, що ЗНО не відміняється, а поряд з ним є можливість вступати до вузу за вступними іспитами!!!Представники "Відсіч" думаю не читали даний законопроект, який дає багато позитивних моментів для абітурієнтів та студентів.
Відповісти
Я просто обурена листом студентки Юлії Пікас до народного депутата, голови Комітету. Лист вражає своєю нахабністю та зверхністю. Яке моральне право має студентка так звертатись до поважної людини, професора, академіка? Невже вона справді думає, що Калетніки не знають як пишуться їх прізвища? Не їх вина в тому, що паспортити допустили помилки. Увесь рух Відсічі - це спланована акція, учасники якої отримують гроші і за мітинги, і за розклеювання провокаційних листівок.
Відповісти
ти тільки не вкакайся від обурення)
Відповісти
Моя подруга сдала ЗНО, купив до сдачи готовый. Сильно голову не забивала и предмета не знает. Вот это и есть деградация образования! Юля Пасик, а ты приди и попробуй сдать предмет не по тестам, а по вопросам в билете на экзамене) Если не будешь знать ответов на вопросы, будешь кричать: "КОРРУПЦИЯ"???)
Відповісти
Згодна, что "відсіч" проплачена.
Питання: хто дав моральне право вчити та вказувати досідченому ректорові: як, що робити?
По перше: тести ніхто не відміняв, не панікуйте. Якщо знання на гідному рівні, то - не варто боятися вступних іспитів.
Відповісти
Пані Юлія, а як Ви поясните дітям та їхнім батькам той факт, що в минулому році під час вступної кампанії абітурієнти змушені були подавати документи замість тієї спеціальності, яку хотіли опановувати на зовсім іншу, бо був встановлений мінімальний прохідний бал сертифікату ЗНО з певних предметів, хоча бал атестата і оцінка з відповідного предмету була високою
Відповісти
я за неї скажу. оцінки в атестаті липові, а ЗНО показує реальний рівень знань.
Відповісти
Купити тести під школою - це ще півбіди! Я здавала ЗНО в цьому році і в нашій школі взагалі набрали окремий клас тих, хто має успішно здати, то це як? Ось це ваша "некорумпованість" ЗНО?! А як сама здавала, то десь розгубилась чи не так зрозуміла питання і все! Були б іспити при вступі, то відстоювала свої знання, а так все що залишається - сподіватися на удачу.
Відповісти
номер і місто, де ця школа. або ти брехуха)
Відповісти
Прибігли, погадили і побігли а ЗНО було, є і буде!
Відповісти
От вже Юля видала секрети випускників з Волині. В листі написала: «...Я стала першою. А далі мій шлях повторили інші мої земляки». Шлях до знайомств проклала? Правильно: з земляками потрібно ділитися важливою інформацією.
Відповісти
Знаєте, корупція залежить не від того, яку форму вступу до ВНЗ будуть використовувати надалі. Корупція починається і кожного із нас! І в ЗНО є корупція!!! Давайте будемо відвертими хоча б з самими собою. Кожен з нас винен у розвитку корупції,тому почніть будь ласка з себе, змініть своє ставлення до речей. Корупцію породжуємо ми, а не зміна у законодавстві!
Відповісти
Просто бояться вступних іспитів. Потім не зможуть вступити через свої незнання, тому що тут не вгадаєш, як у тестуванні, і будуть всім розказувати, що там все куплено і у всьому винна корупція!!!
Відповісти
Просто бояться ЗНО. Потім не зможуть вступити через свої незнання, тому що тут не купиш, як на іспиті, і будуть всім розказувати, що там все куплено і у всьому винна корупція!!!
Відповісти
Скажіь, у скільки Вам обійшлись послуги репетиторів при підготовці до ЗНО????
Давайте ще відмінимо навчаня в школі, від атестата всеодно ж ніякого толку!!
Відповісти
так ти Ольга чи Олег? швидко стать поміняло)))
для чого репетитори, якщо є Інтернет?
Відповісти
Прикро , що такі молоді люди ( як Юлія ) , що періодично "підсовує" "Відсіч" для досягенення своїх цілей обирають такий шлях як брехню та нахабність. Переконана , що їм абсолютно байдуже чи буде ЗНО , чи будуть вступні іспити , використовуючи такі методи вони скрізь "проб"ються".
Відповісти
Юля, а Вам "Відсіч" платила чи Ви за "спасибі" свого листа їм направили??? Бо заказухою аж тхне!! Якщо Ви така розумна, то попросіть нехай Вас в університеті ще трохи вічливості і поваги навчать!!!
Відповісти
поки тебе тут не було - нічим не тхнуло)))
Відповісти
Олено, ви ж майбутній висококваліфікований спеціаліст, ви ж так пишаєтесь тим, що навчаєтесь у престижному ВУЗі, куди змогли вступити завдяки успішній здачі ЗНО.. Так ось, невже ви можете робити висновок про законопроект №1187 жодного разу не читаючи його. Так-так, жодного разу, адже якби ви хоч один раз ознайомились із ним, то зрозуміли б , що ні про яку відміну ЗНО в ньому не йдеться! Не знаю, як ви навчаєтесь, але надіюсь, що з ви будете компетентним спеціацістом і не будете допускати подібних помилок в своїй майбутній діяльності
Відповісти
Олено, який цікавий піар-хід. Захотіли слави - прокретикували шановану сім'ю, виставили своє не дуже вдале фото, розповіли яка ви молодець, що вступили до престижного ВУЗу(можна подумати, крім вас туди більше ніхто не вступив). Але все ж я вас розчарую. Така слава триватиме недовго! Чи може все заради грошей?!
Відповісти
Що не день, то добрий день. Кожного дня щось новеньке та й так розмальовано. Цікаво на що у вас "Відсіч" ще проплачено? Потрібно вам згадати та прописати у своїх "бамажках", що зараз можна перед самим тестуванням придбати варіанти відповідей на тести або ж купити готові тести, теж як варіант можливо. Подумайте про це, а потім обговорюйте інших.
Відповісти
Прикро звичайно,але,напевно, Юлія не знає,що в наш час результати ЗНО купуються ! А зате на іспитах абітурієнти показують свої реальні знання, а не інтуїцію як на ЗНО!
Відповісти
факти в студію, бабо базарна!)
Відповісти
яка вихована молода людина!!! повагу потрібно мати до співбесідника перш за все! факти Вам подавай?! приймайте... я людина не зацікавлена, але з надзвичайно хворобливою справедливістю!! одногрупник не припиняє хвалитися тим, що купив високі бали з одного предмету, а з іншого його брат був начальником охорони, а мати головою комісії, до того ж вона вчителька української, тож йому все зно з української написала саме мама... таким чином хлопчина не мав ніяких проблем при здачі зно та вступі, а якщо б його перевірили ще вступними іспитами, то певно на його держ місці навчалася людина, яка цього дійсно заслужила!!!
Відповісти
це не факт, а чергова брехня, бабо ти базарна! називай прізвище, школу, де проходила атестація!
Відповісти
Я в шоці! Моя однокласниця в школі навчалась на 2-5 балів, а ЗНО здала на високі бали 170 і вище!!! А я недобрала одного балу до профільного і тепер вилітаю з усіх університетів і навіть коледжів! Чому немає шансу без профілю????
Відповісти
Останні новини
Студентка з Волині написала Калетніку лист на захист ЗНО
20 червень, 2013, 17:53