На Волині вояк УПА врятував 16 польських родин, ‒ історик

На Волині вояк УПА врятував 16 польських родин, ‒ історик
За словами краєзнавця Ярослава Царука, українське і польське населення в селах не ворогувало, не було й різанини, про можливі напади попереджували одні одних, а УПА там не робило відплатних акцій.

На сторінках Волині-нової він публікує історію, взяту зі справи № 1887, що знаходиться в архіві УСБУ у Волинській області.

Відповідно до документів, 11 липня 1947 року заарештували колишнього члена ОУН Миколу Степанчука, жителя села Грибовиця Іваничівського району. Його обвинувачували як учасника УПА у знищенні радянських громадян польської національності в липні 1943 року.

Слідство тривало майже рік. І стався неймовірний випадок: Степанчука суд виправдав. Його звільнили з-під варти. Разом із ним вийшов із в’язниці теж вояк УПА Анатолій Касян. Можливо, й інші учасники визвольної боротьби отримали волю. Адже 19-річний Степанчук в УПА був ройовим і мав 10 підлеглих.

«Чим можна пояснити такий збій репресивної радянської машини в післявоєнні роки?», - пише Царук.

З архівної справи видно, що напередодні акції проти поляків у липні 1943 року відділ, керований ройовим Степанчуком, оголосив полякам, що їм треба для власної безпеки виїхати. Для цього необхідно забрати все майно, худобу, птицю, завантажити на підводи, узяти все, що можна, і повстанці їх будуть супроводжувати.

16 родин вояки перепровадили під охороною до річки Західний Буг. На мосту попрощалися, не завдавши жодної шкоди. Я особисто читав цю справу. Слідчий допитувався, чи не били біженців прикладами, чи не ганьбили словом. Не отримали жодних доказів.

7 квітня 2004 року Царук побував у селі Грибовиця. Микола Степанчук помер у 1980 році. Його дружина Надія Федорівна та дочка Ніна Миколаївна розповідали, що Степанчук часто хворів, кашляв, а його мама Ольга Оксентіївна говорила: «Ото тобі, сину, та вода, ті льохи, де тебе тримали під слідством, боком вилазять».

«Для того, щоб неупереджено судити про ті події, треба знати історію українсько–польських відносин, причини протистояння 1943 — 1944 років і робити чесні висновки», - вважає Царук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
так, чув я цю історію без московських замальовок.
Відповісти
Цілком імовірно що такий випадок дійсно був. З цього виходять декілька висновків:
1. Навіть у найжорстокіших і найжахливіших обставинах були люди, які залишалися людьми.
2. Польська різанина, яку провадило УПА, дійсно була (а інакше для чого головний герой порадив полякам виїхати за Західний Буг?).
3. Московські "замальовки", як висловився попередній дописувач, у цьому випадку є дійсно правдиві і правосудля навіть у тих обставинах дійсно працювало, адже колишнього вояка УПА і виправдали, і відпустили з миром.
4. Теперішня пропагандистська машина відверто бреше нам всім про реальні справи УПА (убивства, згвалтування, грабунки перед усім не корінного населення та інші їхні "подвиги")
А людині, якщо це дійсно правда - земля пухом.
Відповісти
Останні новини
На Волині вояк УПА врятував 16 польських родин, ‒ історик
04 липень, 2013, 10:59